Foto: umer malik


Els Ajuntaments d’Olot i de Girona aposten un any més pel festival literari MOT. Gràcies a la col·laboració de la Diputació de Girona, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la Fundació Banc Sabadell, aquesta quarta edició es durà a terme a la capital de la Garrotxa del 23 al 25 de març, i a la capital del Gironès, concretament a la Biblioteca Carles Rahola i a la plaça de l’Assumpció, del 30 de març a l’1 d’abril. Aquesta proposta acull una quarantena d’escriptors que participaran en més d’una quinzena de converses i cinc espectacles literaris i teatrals. Entre els participants hi haurà noms internacionals com Patrick Deville, Edward Rutherford o Leonardo Padura; estatals, com Almudena Grandes o Santiago Posteguillo; i catalans, com Carme Riera, Ramon Solsona, Albert Sánchez Piñol, Gemma Ruiz o Enric Calpena.

Enguany el festival gira entorn del lema Escriure el passat. Convida a reflexionar sobre la perspectiva del temps com a fil conductor i com a recurs molt present en la producció literària contemporània. «El temps és la matèria amb què es fa la literatura. El temps i les paraules. El temps és allò que ens configura com a persones i el passat històric ens permet entendre’ns dins d’un context, que ens explica històricament però que també ens projecta cap al futur», ha subratllat la comissària del festival, Mita Casacuberta. El concepte es trasllada a les activitats en un sentit molt ampli. Els autors convidats debatran sobre els usos que sovint converteixen els llibres en best sellers, les nissagues, el món antic, la dicotomia Orient-Occident o la Guerra Civil.

Tant el regidor de cultura de l’Ajuntament d’Olot, Josep Berga, com el de Girona, Carles Ribas, destaquen el foment de la lectura i de l’escriptura com a objectiu principal del festival. «Dominar la paraula, fer-la intel·ligible, dominar-la i afavorir l’hàbit de la lectura ens dona identitat, ens construeix. El MOT és un pont entre les dues ciutats. Hi ha pocs festivals de cultura que busquin l’excel·lència i la proximitat entre autors i lectors, el caliu. El MOT és el pal de paller de la cultura i treballar amb el conjunt de les administracions ens ajuda a construir una societat més positiva des de les biblioteques i des de les aules d’escriptura.»

El programa de debats es complementarà amb una certa presència de la poesia i el teatre. El cicle començarà amb Claudia, una obra a càrrec de la companyia La Conquesta del Pol Sud i clourà amb Temps i tempo, de Jaume Ayats, Jordi Lara i Jaume Coll Mariné. També es podran veure dos espectacles literaris: Les darreres paraules, una adaptació del llibre de Carme Riera, guardonat amb el Premi BBVA Sant Joan 2016, i Nit d’avets delirant! Nit col·lectiva!, amb Dolors Miquel. Podeu consultar totes les activitats aquí.

En aquesta edició, el MOT incorpora diverses novetats. D’entrada, entre el 6 i el 18 de març s’oferirà una programació prèvia al festival amb el +MOT. La intenció és crear expectatives, incitar a la reflexió al voltant de la temàtica d’enguany, arribar a públics nous i fomentar la diversitat de mirades sobre l’edició i la literatura. A més, s’introduirà la interpretació en llengua de signes en les activitats perquè el festival no tingui fronteres i tothom hi pugui tenir accés.

Aquest 2017 el MOT es consolida com a referent dins de la programació d’activitats literàries a Catalunya. Això és possible gràcies a la coordinació i l’esforç econòmic que han fet els dos Ajuntaments, elevant aquesta proposta a una cita a assenyalar al calendari.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa