Esteban Barbaria Foto: Laura Galve

Com a amant de la ficció i la narrativa, crec que República luminosa és una de les millors obres que s’han escrit a Espanya en els últims vint anys. És una novel·la, una ficció absoluta de 180 pàgines amb un escenari inventat, personatges inventats, situacions reals inventades, hemeroteca inventada, i que parla sobre un poble que podria ser en alguna part del nord de Llatinoamèrica, on no se sap per què hi ha un grup de trenta-dos nens que viuen a la jungla i que es dediquen a fer maldats amb violència al poble.

A la novel·la, l’autor vol treure el vel de presumpció d’innocència dels nens, ja que sempre s’assumeix que són éssers nobles, ingenus, naïfs, macos… Però els del llibre són dolents. I a partir d’aquí es mostra tota la revolta del poble per intentar socialitzar amb ells, però quan veuen que no se’n surten, se’ls volen treure de sobre. El final no és cap sorpresa, però és trist, rar, amb un realisme màgic.


Esteban Barbaria



El llibre recomanat

Títol:
República luminosa.
Autor: Andrés Barba.
Editorial: Anagrama.
Any d’edició: 2017.

Qui el recomana

Llibreria: Barra/Llibre.
Adreça: Carrer Riego, 13 baixos (plaça d’Osca), Barcelona.
Qui la cuida: Esteban Barbaria, Pedro Vizán i Xavier Canut.








La llibreria

La llibreria Barra/Llibre sorgeix d’un projecte més ampli, l’associació literària La Mordida Literaria, en què fem el concurs literari El Laurel, del qual ara mateix celebrem la 14a edició. Al principi fèiem les tertúlies literàries del bar de l’Ateneu de Sant Feliu de Llobregat i, a partir d’aquí, vam generar un nucli d’amics-associats, i vam anar creixent gràcies a les aportacions d’idees de cadascú per generar un projecte relacionat amb l’associació literària.

Fa cosa de sis anys, el Pedro, el president de l’associació, estava en una situació laboral complicada amb perill de quedar-se a l’atur. Arran d’això ens vam reunir i vam buscar un local per muntar alguna cosa relacionada amb el món literari. No pensàvem concretament en una llibreria, però si en una mena de local literari, un bar amb un club de lectura o un bar amb llibreria. Vam trobar aquest local a la plaça d’Osca. Com que està plena de bars, en un principi no ens el volien llogar perquè no volien que n’hi hagués un altre, de manera que hi vam fer només la llibreria, que aquest 20 de juny fa 4 anys.

Pel que fa al nom, volíem que la llibreria, d’alguna manera, estigués relacionada amb la plaça, i com que la plaça és plena de bars, vam escollir Barra/Llibre, perquè semblés que fos un bar més. La gent que entrava per primer cop s’ho pensava i tot.

Fem activitats com els vermuts literaris dels dissabtes, presentacions de llibres tots els dijous, clubs de lectura, recitals de poesia… Tenim els llibres que volem tenir, uns set-cents, producte d’una selecció feta per les tres persones que ens encarreguem de la llibreria: Pedro, Xavi i jo. Però tota l’associació hi intervé, recomana, ens passa material. També ens ajuda molt que els associats ens vinguin a donar un cop de mà quan s’ha de cobrir espais (no laborals), o quan hi ha una presentació gran o per Sant Jordi. En total som disset persones i, per tant, disset identitats, cosa que ha afavorit que tinguem secció de còmics, de novel·la juvenil, de no ficció… La llibreria s’ha nodrit d’aquesta realitat encara que, des del principi, hem intentat que només fos de poesia i narrativa.


Esteban Barbaria

Foto: Laura Galve



Si et dediques a aquest ofici i vols formar part de la nostra secció La llibreria llegeix, escriu-nos a [email protected] i ens posarem en contacte amb tu.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa