L’escriptor britànic V.S. Naipaul va néixer a Chaguanas, Trinitat i Tobago, el 17 d’agost de 1932 i va morir a Londres l’11 d’agost de 2018. Va ser guardonat amb el premi Nobel de literatura del 2001 i se’l considera un símbol del desarrelament modern. Aquests són els seus consells als escriptors que comencen.

Foto: Europa Press


1. No escriguis frases llargues. Una frase no hauria de tenir més de deu o dotze paraules.

2. Cada frase ha de contenir un enunciat clar, i ha d’afegir alguna cosa a l’afirmació anterior. Un bon paràgraf és una sèrie d’afirmacions clares i ben lligades.

3. No facis servir paraules grans. Si l’ordinador et diu que les teves paraules tenen com a mitjana més de cinc lletres, alguna cosa va malament. L’ús de paraules petites t’obliga a pensar en el que estàs escrivint. Fins i tot les idees difícils es poden expressar en paraules petites.

4. No facis servir mai paraules que tinguin un significat del qual no n’estiguis segur. Si trenques aquesta norma, t’hauries de dedicar a una altra feina.

5. Els principiants haurien d’evitar l’ús d’adjectius, excepte els de color, mida i nombre. Fes servir tan pocs adverbis com et sigui possible.

6. Evita les abstraccions. Aposta sempre per la concreció.

7. Cada dia durant sis mesos com a mínim, practica d’escriure seguint aquestes normes. Paraules petites; frases curtes, clares i concretes. Et pot resultar estrany, però t’estaràs formant en l’ús del llenguatge. Et pot ajudar a desfer-te dels mals hàbits d’escriptura que vas adquirir a la universitat. Podràs anar més enllà d’aquestes normes un cop les hagis entès completament i les dominis del tot.


Consells extrets de la introducció del llibre «The humour & the pity: Essays on V.S. Naipaul», d’Amitava Kumar (2002)

Comentaris

  1. Icona del comentari de: CARLES MORATA a agost 14, 2018 | 09:39
    CARLES MORATA agost 14, 2018 | 09:39
    Molt interessant. Per reconsiderar abtics textos, no publicats o tenir en compte per el futur. Gràcies.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa