Foto: Llibreria Edison


Hi ha tants llibres que últimament ens han fet vibrar que escollir-ne un és cometre una injustícia amb la resta. Últimament, hem conviscut i gaudit amb llibres fascinants com L’experiència de la pèrdua, Indian Creek, Permagel, La discreción o el arte de desaparecer, Llibres o cigarrets, o Algo supuestamente divertido que no volveré a hacer.

Però n’hi ha un de concret, curt però intens, que es diu Los peligros de la obediencia i que mesos després d’haver-lo llegit encara el remuguem. Tot i tenir només noranta pàgines, els seus arguments traspuen una contundència i una clarividència que com a lector només pots agrair. És d’aquells llibres que, si t’agrada guixar-los, anotar-los i subratllar-los, hi inverteixes mig bolígraf, i és que t’impacta a cada pàgina.

El títol de l’assaig n’evidencia la idea general, tot i que el desenvolupament analític és molt més profund del que podria semblar d’entrada. Laski t’interpel·la com a individu, però sobretot com a part de la massa, i et qüestiona les pròpies accions conductuals envers la societat i l’impacte que generen. També argumenta quines són les conseqüències de no qüestionar-se el més fonamental, i com ens afecta l’obediència cega a la tradició o als estaments estructurals de cada cultura. És un text que, una vegada llegit i entès, pot provocar un allau de tòpics entusiastes, però que en un cas com aquest estan plenament justificats.


El llibre recomanat

Títol: Los peligros de la obediencia
Autor: Harold Laski
Editorial: Sequitur
Any d’edició: 2017

Qui el recomana

Llibreria:
Edison
Adreça: carrer Sant Pau, 11 (Figueres)
Qui la cuida: Eloi Salvat i Maria Gifre


L’ànima de la llibreria: Obrir una llibreria és la nostra manera de fer la revolució. És la manera que tenim de lluitar contra el que no ens agrada. És la manera que hem trobat de potenciar el silenci, la calma, la paciència, l’atenció. La humanitat. També, per nosaltres, és la manera més directa de seguir vinculats als llibres, i per això vam aprofitar el buit que van deixar les dues llibreries més emblemàtiques de Figueres amb el seu tancament. Naixíem l’abril del 2016 amb la motivació d’ocupar aquest espai.

Tot i estar vinculats al món del llibre des del 2011, gràcies a la llibreria Vitel·la de l’Escala, amb l’Edison estem en ple procés de maduració, buscant ser un refugi per al lector de l’Alt Empordà, un espai on poder trobar, sí, la novetat més actual, però també un fons molt seleccionat, igual que aquella rara avis difícil de trobar en llibreries petites com la nostra. Dins del nostre eclecticisme, on tenim llibres per a totes les edats i motivacions lectores, busquem oferir les millors plomes de cada casa.

Més enllà de totes aquestes preteses pretensions, el que fa especial la llibreria són els seus lectors (o clients, com es coneixen en el camp comercial). Totes les petites batalles que es plantegen en una llibreria, dia rere dia, no farien sentit sense el seu suport. De fet, el punt àlgid d’aquesta professió, com a mínim per nosaltres, és quan entres en comunió amb una persona a través dels llibres; et comuniques amb aquella dialèctica tan particular, tan inconfusible si la coneixes, on l’únic que reps és passió, una passió que només pots retornar amb més passió. Malauradament, no passa cada dia, però quan succeeix ho justifica pràcticament tot. De fet, és això el que busquem i el que volem aportar a la comunitat que ens acull. Més enllà dels llibres que viuen a la llibreria, més enllà de les presentacions i trobades que hi fem, el que ens motiva més i ens alimenta l’ànima és poder compartir. Compartir amb aquell lector o lectora, amb aquella autora o autor, amb aquell menut que s’inicia en el màgic món de les lletres o amb aquella persona gran que ve i t’entusiasma amb la seva vasta cultura literària.

Foto: Llibreria Edison

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa