Glòria Forteza a la llibreria Embat de Palma. Foto: Llibreria Embat

Quatre bocins de Zweig


Quan l’any 1929 es va publicar la Petita crònica va tenir un èxit extraordinari. Els quatre relats que la componen tenen un fil en comú, sempre amb el rerefons de la Gran Guerra. Si la llegim, ens trobarem amb personatges perdedors, figures amb una vida discreta, fora de les elits. Personatges que, de ben segur, passarien inadvertits per la majoria de la gent. Personatges a qui el destí no va afavorir, però a qui Stefan Zweig converteix en protagonistes absoluts.

Només una persona com Zweig, amant dels llibres i col·lecionista, pot escriure la narració La col·lecció invisible per explicar la vida de Herwarth, un gran col·leccionista que viu discretament i que tota la vida s’ha privat de plaers com el tabac, la cervesa o el teatre per poder comprar aquella peça que li fa perdre l’oremus.

Un episodi al llac de Ginebra, en canvi, narra l’arribada d’un desertor rus a una petita població de Suissa. L’home està tan desorientat que encara es pensa que lluita pel tsar. Per això, intenta retornar a casa i no té en compte ni fronteres ni trinxeres en plena guerra.

A El llibreter Mendel, la tercera narració, el protagonista, el llibreter jueu Joseph Mendel, només viu pels llibres. Passa els els dies al cafè Gluck de Viena fins que un accident li trastoca la vida. La història és un cant amorós als llibres i als llibrerters.

Leporella, l’últim bocí de Zweig, parla d’una jove camperola que se’n va a Viena a treballar. La dificultat per adaptar-se a la vida urbana l’aboca a la marginalitat. En defintiva: desequilibri i classisme a la de Viena de l’època.

Antoni Martí Monterde diu a la introducció de l’obra: «Li havien permès construir una imatge nostàlgica, feliç, plena, tot i que una mica plana, del que amb el temps l’autor acabarà anomenant El món d’ahir […] És un llibre que només pot ser considerat com una part essencial de la trajectòria d’aquest escriptor, copsada en el seu moment d’esplendor.»


El llibre recomanat
Títol: Petita crònica
Autor: Stefan Zweig
Traductor: Marc Jiménez Buzzi
Editorial: Edicions de la Ela Geminada
Any: 2015
La llibreria que el recomana
Nom: Embat Llibres
Adreça: Passatge Papa Joan XXIII, 5 (Palma)
Qui la cuida: Glòria Forteza
Què ens agrada: Embat és una llibreria especialitzada en Humanitats i Ciències Socials amb 30 anys d’experiència. No descuida la narrativa ni la poesia d’autor i es preocupa de les arts escèniques i el cinema. Admeten que fugen dels best-sellers.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa