Catorze
El recinte de l’Escola Industrial de Barcelona

Gravat d’Agustí Rigalt i Cortiella, de 1878, de la fàbrica Batlló al carrer Urgell de Barcelona / Diputació de Barcelona

El recinte de l’Escola Industrial va fer cent cinquanta anys el 2020. La Diputació de Barcelona ha volgut retre homenatge a la història d’aquest espai emblemàtic amb l’edició i publicació del llibre El recinte de l’Escola Industrial de Barcelona. Arquitectura per a la indústria, la universitat i els serveis (1870–2020), escrit pels historiadors Ramon Graus, Jaume Rosell i Montserrat Villaverde.

Aquest llibre recull els cent cinquanta anys del recinte de l’Escola Industrial com un testimoni de primera mà de la trajectòria històrica de la ciutat de Barcelona i de Catalunya: des dels inicis, quan la fàbrica tèxtil de la família Batlló es trobava als afores de Barcelona, fins al recinte actual, molt més obert, d’ús públic i enclavat en ple Eixample. Durant aquest segle i mig, l’Escola Industrial ha viscut la puixança de la Catalunya del tombant de segle, l’esclat modernitzador de Prat de la Riba i la Mancomunitat i el de la República, així com els passos enrere forçats i violents de la dictadura de Primo de Rivera —breu, però nociva— i la de Franco, una llarga nit de regressió social i política.

Capella de la residència d’estudiants de l’Escola Industrial / Eva Guillamet – Diputació de Barcelona

El que inicialment era una fàbrica tèxtil única i moderna es va transformar en universitat i centre d’ensenyament pioner. La seva construcció és el resultat de l’enginy, la creativitat i la tècnica d’arquitectes excepcionals com Rafael Guastavino, Joan Rubió i Bellver i Manuel Baldrich. L’Escola Industrial és un exemple únic del modernisme industrial, que es troba al cor de l’Eixample barceloní, i que custodia espais meravellosos com el Paranimf, la sala noble de l’Edifici del Rellotge o la capella de la residència d’estudiants.

Paranimf de l’Escola Industrial / Andrés Flajszer – Diputació de Barcelona

Durant les últimes dècades, la recuperació democràtica ha permès donar un nou impuls al projecte de l’Escola Industrial, ara bolcat en el servei públic i l’atenció a la ciutadania. La Diputació de Barcelona, ja present en els esforços pioners de Prat de la Riba, ha pilotat aquesta nova etapa.

A la Llibreria de la Diputació hi trobareu aquest llibre de 280 pàgines, una edició feta amb molta cura que explica els inicis, la història i el futur de l’Escola Industrial. Podeu comprar-lo a la botiga de l’avinguda Diagonal, 393 de Barcelona o al web de la Llibreria.

El recinte de l’Escola Industrial de Barcelona

© 2008, 2021 dels textos: els autors respectius
© 2008, 2021 de l’edició: Diputació de Barcelona

Aquest llibre és una edició revisada i ampliada de la segona part de L’Escola Industrial de Barcelona (1904–2004): cent anys d’ensenyament tècnic i d’arquitectura.

Sala noble de l’edifici del rellotge de l’Escola Industrial / Eva Guillamet – Diputació de Barcelona

Comentaris

  1. Icona del comentari de: JordiP a novembre 30, 2022 | 11:50
    JordiP novembre 30, 2022 | 11:50
    Moltes van passar entre aquestes admirables parets. Tot i les males estones que hi vam patir. Però ara se'ns presenten sense la multitut estudiantil i el cutre mobiliari que adaptava l'espai als usos docents, permetent-nos admirar els detalls arquitectónics que en aquells anys ens passaven per alt. Teniem altres preocupacions.
  2. Icona del comentari de: JordiP a novembre 30, 2022 | 11:51
    JordiP novembre 30, 2022 | 11:51
    "Moltes hores ... " Perdò per la omisió.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa