Foto: Llibreria Macondo


Ens ha costat molt triar un llibre, tenim una mica de tot, alguns que ens han fet emocionar, plorar i tot, altres que els tens afecte pel moment en què els vas llegir, altres per només una pàgina que vas pensar “és perfecta!” o aquells que semblava que parlaven de tu. Però finalment hem triat Primavera, estiu, etcètera de la Marta Rojals. És un llibre que llegeixes i no vols que s’acabi però no el pots fer durar massa perquè no pots parar de llegir. Explica la història de l’Èlia, arquitecta a la trentena que viu dues crisis: la de la feina i la de parella. Pel pont de Tots Sants torna al poble on va néixer, a les Terres de l’Ebre. Tornarà també per Nadal, i així ens anirà explicant la seva vida al poble, records que seran reinterpretats i l’ajudaran a entendre’s millor amb ella mateixa.

La Marta Rojals va escriure una novel·la en cert punt generacional però crec que va més enllà. És una bona cronista i a partir de petits detalls ens fa endinsar-nos en un poble que no coneixem però que sentim com a nostre. Fugint del català estàndard escriu un llibre on la varietat lingüística és un protagonista més. Trobem el català de Barcelona, l’ebrenc i també sap jugar molt bé amb el llenguatge dels que han marxat a Barcelona i tornen. Amb música de Joy Division llegim una pàgina on tornarem més d’una vegada. I és que l’Èlia, la tieta, el pare, lo Trau, la Joana, la Clara esdevenen personatges que es queden per sempre amb nosaltres. Cada any per Tots Sants pensem: “l’Èlia ha tornat al poble”.


El llibre recomanat

Títol: Primavera, estiu, etcètera.
Autora: Marta Rojals.
Editorial: La Magrana.
Any d’edició: 2011.

Qui el recomana

Llibreria: La lliberia Macondo.
Adreça: carrer de la Rosa, 20, Sabadell.
Qui la cuida: la Tefi i l’Anna.







L’ànima de la llibreria: Som la Tefi i l’Anna, fa 12 i 23 anys respectivament que ens dediquem al món del llibre. Llegir des de petites ens ha influït en tot a la vida. Creiem fermament que s’ha de llegir per entendre el món, per ser crítics, per formar persones crítiques. Llegir història, llegir assaig i llegir novel·les que ens expliquen altres mons ens dona una visió més àmplia i ens fa dubtar, ens fa fer-nos preguntes, voler buscar respostes. Fa dos mesos vam obrir la nostra llibreria al centre de Sabadell en un carrer preciós que no podia tenir un altre nom, carrer de la Rosa. Donem molta importància a la literatura infantil i juvenil i ens encanta que els nens s’asseguin a la zona que hem habilitat per a ells i remenin contes… És el començament, hem de fomentar la seva fantasia, educar nens curiosos.

De vegades ens han dit que no era moment d’obrir una llibreria però nosaltres sabem que mai no és un bon moment per una llibreria… I potser sí que ara més que mai necessitem llegir i entendre el món que ens envolta.

Foto: Llibreria Macondo

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa