L’última carta de Puig Antich

Han portat a terme una venjança irracional

“Oblidar una injustícia ens condemna a repetir-la”, adverteix Imma Puig Antich. El seu germà Salvador va néixer a Barcelona el 30 de maig de 1948. El jove militant del MIL va ser detingut la tarda del 25 de setembre de 1973 acusat d’haver matat a trets el policia Franciso Anguas. Va ser executat el 2 de març del 1974 a garrot vil, sota la brutalitat del règim franquista.

L’autòpsia va ser falsejada. Malgrat totes les irregularitats, el Tribunal Suprem s’ha negat a revisar el cas. El recordem escoltant com Josep Guardiola (al vídeo Temps de memòria, dirigit per Lluís Danés) llegeix la carta que Salvador Puig Antich va escriure al seu germà Quim des de la presó Model poc abans de ser assassinat.


Estimat germà Quim:

La nova és escueta: condemnat a mort. Han portat a terme una venjança irracional. Seria molt difícil exposar els meus sentiments en aquests moments. Fàstic, fàstic és el que sento.

Accepta aquestes línies com a afirmació dels meus sentiments vers vosaltres. Jo he trencat amb tot i accepto les meves responsabilitats. Sang que es vessarà, però no inútilment.

Bé, xiquet, tot el que possiblement podria dir-te va dins d’aquestes línies i en la tristesa del vent.

T’estima,

Salvador Puig Antich.

Salut i anarquia.

Comentaris

  Emili Perello Maig 31, 2020 8:23 am
  No va ser inútil la mort de Salvador, doncs Avui encara el recordém I ens mou a la lluita contra la Dictadura disfresada de democracia
  Anònim Maig 31, 2020 8:06 pm
  Una mort brutal que segons vaig entendre quan visitava L Model, va ser més per mala fer que per inexperiència del botxí, per això va trigar més de 20 minuts a morir. Esgarrifós. Tot el judici ple de falsedats..
  Ramon Pintó Maig 31, 2020 9:36 pm
  Pensàvem que l'assassinat de Salvador Puig era un dels últims estirabots del Franquisme. Però en ple segle 21 veiem atònits com el franquisme persisteix en el adn de l'estat espanyol. El germen del feixisme sempre a punt ara amb l'excusa de la defensa d'una pretesa unitat sagrada. Una altra vegada Catalunya a la defensiva contra l'ultranacionalisme excloent i autoritat de l'estat espanol. d'ERC. Salut i Estat català
  Anònim Juny 1, 2020 11:28 am
  Asesinato fascista. Hasta queno se haga justicia con el y con tantos otros asesinados por la dictadura, este estado no sera democràtico.

Nou comentari

Les feines dels nens d'abans
14 fotografies que mostren l'explotació infantil que patien infants a principis del segle XX
Més entrades...