Bruce Chatwin va néixer a Sheffield el 13 del maig de 1940 i va morir a Niça el 18 de gener del 1989. Viatger i escriptor, a cada nou trajecte reivindicava la llibertat, la necessitat d’escapar de la multitud. No era estrany que fos enemic d’un turisme que considerava massa banal. Després de trepitjar amb els peus de la curiositat la Patagònia, i de compartir l’experiència en el que seria el seu primer llibre, es va convertir en una icona de la literatura de viatge. Redefinint-la, donant-li un gir. Així, seduït pel que descobria, seduïa qui el llegia. El recordem amb 14 reflexions que ens conviden a explorar.

Foto: Lord Snowdon

1. Hem d’aprendre a viure sense objectes. Com més objectes posseïm més ens hauríem d’espantar: tenen la capacitat de ficar-se dins de l’ànima i dir-li què ha de fer.

2. Moure’s és el millor remei per curar la melancolia.

3. Qui trepitja el desert descobreix dins seu una calma primitiva, que potser és el mateix que la pau de déu.

4. La veritable casa de l’home no és pas una casa, sinó la carretera. La vida és un viatge que s’ha de fer caminant.

5. Cal no perdre les ganes de caminar. Estar quiets ens emmalalteix.

6. Quan estava de viatge, perdre el passaport era l’última de les meves preocupacions, però perdre la llibreta hauria estat una catàstrofe.

7. Qui no viatja no coneix el valor dels homes.

8. El canvi és l’única cosa per la què val la pena viure. No asseguis mai la teva vida davant d’un escriptori.

9. El viatge no només amplia la ment: li dona forma.

10. Caminar és una virtut, fer turisme és un pecat mortal.

11. Per al nòmada, moure’s és una qüestió de moralitat.

12. Necessitem, com l’aire que respirem, la diversió, les distraccions, la fantasia, els canvis de modes, de menjar, d’amors i de paisatges.

13. Un s’evadeix sempre per tornar.

14. No tinc cap religió especial. El meu déu és el déu dels caminants. Si camines prou, probablement no te’n farà falta cap altre.
 

Foto: Jens Schott Knudsen

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Jam Malson a gener 18, 2020 | 18:42
    Jam Malson gener 18, 2020 | 18:42
    A la presentació es diu que el Bruce Chatwin era enemic d'un turisme que considerava massa banal. Però ves per on, era el mateix Bruce Chatwin qui incitava a conèixer el valor dels homes. Aleshores, el que volia dir en Bruce Chatwin era que qui viatjava per una raó diferent a la d'experimentar el valor dels homes, era una persona donada a les coses banals? És evident que les raons personals que empenyen algú a viatjar pel món fent-ho de manera romàntica, sempre semblen més autèntiques —i són molt lloables. Però d'aquí a titllar de banalitat el fet de viatjar pel simple plaer de veure món, avui en dia em sembla una declaració més que discutible. I fins i tot, ben segur que el mateix Bruce Chatwin és un dels "culpables" de l'actual fal·lera de viatjar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa