Foto: Llibreria La Gralla


Un llibre que em va impressionar va ser Vida i destí, de Vasili Grossman. És un retrat, des de molts punts de vista, del setge de Stalingrad de la Segona Guerra Mundial.

L’explica a través dels ulls de molta gent: des dels treballadors, els militars, les mares, els soldats, els sindicats, els generals. Veus que hi ha moltes maneres de veure i viure les coses. Fins i tot hi ha una evolució en els personatges. Per exemple, hi ha un comissari polític que al principi creu molt en la revolució i en la Unió Soviètica i acaba empresonat.

La història és molt polièdrica i la narració és molt viva. Quan l’acabes de llegir tens la sensació que te l’han explicat múltiples testimonis.

Jordi Riu


El llibre recomanat

Títol: Vida i destí
Autor: Vasili Grossman
Traductora: Marta Ingrid Rebón Rodriguez
Editorial: Grup 62
Any d’edició: 2011

Qui el recomana

Llibreria:
La Gralla
Adreça: plaça dels Cabrits, 5 (Granollers)
Qui la cuida: (a la foto inferior, de dalt a l’esquerra cap a baix a la dreta) Rosa Viñallonga, Dolors Olmedo, Joana Pascua, Marina Santaeugenia, Mari Valero, Tuni Jordana, Lali Diumaró, Eva Portell, Lidia Gomez, Eva Guerrero, Neus Masip, Josep Boix, Jordi Riu, Frederic Malàs, Josep Vargas, Mayka Cruz, Mònica Soler, Miguel Angel Ortiz, Cecili Gil.

L’ànima de la llibreria: La Gralla neix l’any 1966 com a element de resistència cultural al franquisme. Aviat esdevé un punt de trobada dels grups i gent més compromesa i innovadora de Granollers. A finals dels anys 70, tan bon punt els canvis legislatius ho permeten, es transforma en una cooperativa de treball. A la seva vocació de ser punt de trobada s’hi afegeix, també, la voluntat de defensar i promoure la llengua catalana, especialment a través de la literatura. El 1991, la Gralla va abandonar el seu emplaçament inicial al carrer Museu per traslladar-se a la plaça dels Cabrits número 5. Això va ser un salt quantitatiu i qualitatiu important, ja que es va ampliar molt l’espai dedicat a la venda i a l’exposició de llibres. L’any 2004, vam fer més gran el local incorporant la papereria, que des dels anys 70 estava en un altre local.

Una de les coses que fa especial la Gralla és que som una llibreria petita i gran. Com a llibreria gran podem oferir un ventall de títols de primer nivell i, per exemple, tenim accés a un gran fons de llibres en anglès. Però el client que busca un tracte personal ho té molt fàcil, ja que el dia a dia fa que es materialitzin relacions d’amistat amb ells. També ens fa diferents el fet de ser una cooperativa. Com que la majoria de persones que treballem a la botiga som socis-treballadors, en el nostre ambient de treball la implicació de tots és molt forta. Això és una font de riquesa, ja que cadascú de nosaltres viu el fet de ser llibreter d’una manera diferent. En el meu cas, m’encanta la sensació de ser en una mena de plaça on es troben molts dels integrants del món del llibre: des dels autors i lectors, fins als editors i bibliotecaris.

Foto: La Gralla

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa