Foto: Berit Watkin


Molts tenim un mestre que ens va canviar la vida, jo tinc una professora que em va canviar la meva. Es deia Maria Puig i destacava a l’escola perquè era culta i interessant, perquè portava el prestigi del saber a sobre i perquè havia estudiat a Suïssa i, a més de magisteri, havia fet filosofia i lletres. Abans d’ella jo era una nena enfadada i poc estudiosa i després d’ella volia anar a la universitat més que cap altra cosa en el món.

El que és especial de la nostra relació és que quan vaig acabar l’EGB, amb 14 anys, vam decidir fer un cafè cada setmana. Durant més de 30 anys, fins la mateixa setmana de la seva mort, vam fer el nostre cafè setmanal.

Avui repassava gravacions del mòbil per esborrar-les i de sobte he sentit la seva veu, una mica rovellada per l’edat, més de 90 anys, i he vist el seu rostre elegant, ben pentinat i la mirada plena d’interès i sàvia. De tant en tant, jo la gravava per no oblidar algunes de les coses que em deia. Li deia: “Maria, això torni-m’ho a repetir que m’ha agradat molt” i aleshores engegava la gravadora del mòbil. Us passo, algunes de les coses que em deia, perquè així la baula dels seus pensaments i paraules no s’aturi amb mi. Que després algú, si vol, pugui fer-se-les seves i recordar-les.

1. «Cap màquina no pot substituir el bé que fa la paraula del docent.»

2. «Vivim en una mena de règim on mana el mercat i la tècnica.»

3. «Només podem tenir futur si som capaços de combinar intel·ligència, decreixement i cultura de la pau. Perquè una civilització només ho és si creu en la justícia social i els drets humans.»

4. «Plató va dir que tots els homes procedim de la terra però uns de l’or, d’altres de la plata i, finalment hi ha qui ve del ferro i d’això depèn que uns siguin de més valor i governin, altres facin feines complementàries i els últims, els que surten de les pedres, hagin de fer tota la feina. I Plató va pensar que això dit així el poble no ho acceptaria, com a mínim no la primera vegada però que si no paraven de repetir-ho i repetir-ho i repetir-ho, finalment el poble s’ho empassaria. Així ara els governs ens diuen mil cops que no hi ha res a fer fins que ens ho creiem.»

5. «La democràcia és l’associació de persones en agrupaments culturals, centres excursionistes, literaris i culturals. Aquesta és l’aplicació pràctica de la democràcia.»

6. «Catalunya té tres capitals: Atenes, Roma i Jerusalem, però no Madrid. Atenes pels primers pensadors i perquè van conquistar els catalanes, només cal recordar Empúries. Roma per la romanització, els hi devem les lleis i gairebé tot. I Jerusalem per la nostra religió, per la cultura cristiana.»

7. «No deformis mai el bon raonament amb una ironia.» (Jo li rebatia que la ironia també podia ser una forma de raonament si no desacredita, però entenia què volia dir).

8. «L’Estat espanyol defensa més els toros que els catalans.»

Maria, li dic, això algun dia ho escriuré perquè cal que se sàpiguen tantes veritats. El dia és avui, Maria, dos anys després que no hi siguis.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Mònica Carnicero a abril 01, 2015 | 22:13
    Mònica Carnicero abril 01, 2015 | 22:13
    Espectacular, quantes veritats!!! Filòsofa molt culta, molt llegida. Enveja dels cafès que vas prendre amb la professora Maria. De gran, vull ser la Maria!!!

Nou comentari

Comparteix