Foto: David Everett Strickler

La Marta té seixanta anys. No s’ha casat mai, tampoc ha tingut fills. No és que això la defineixi, només és una descripció parcial. També és alta, potser massa per al seu gust, i no gaire extravertida, amb uns cabells arrissats que demanen mascareta, els ulls clars i la pell també un xic més arrugada del que li agradaria. Tot i que no ha estat mai de posar-se cremes ni de fer-se tractaments de bellesa. Es podria dir que ha passat sempre bastant de tot (és a dir de l’estilisme) i tampoc començarà ara.

Té un grup d’amics amb qui de tant en tant queda i fan alguna sortida de cap de setmana, per respirar de la ciutat bruta; normalment a la muntanya, a alguna casa rural, i a l’estiu, a la Costa Brava, on una hi té una segona residència i quan es posa estupenda els convida. També algun sopar però no de manera rutinària, potser en fan tres o quatre a l’any. No són amics amics. Són un grup de gent soltera o divorciada a qui ja els va bé fer algun pla de tant en tant. Una vegada una dona d’aquest grup va portar-hi una amiga vídua i en la primera sortida es va embolicar amb un dels divorciats; i la nova parella ja no va tornar-hi més, a aquestes trobades.

Com cada any, a mesura que s’acosta el precipici que separa desembre de gener, la Marta sent la mateixa pressió de cada final d’any: hauria de tenir més gent. No cal que siguin família, però està molt mal vist no tenir amb qui menjar els dies de Nadal i Sant Esteve. Perquè llavors fas pena als altres, pensa. Esclar que li passa pel cap, generalment per aquesta època, com seria la seva vida si hagués tingut mai fills, o si tingués una parella, però sempre arriba a la mateixa conclusió: no se’n penedeix del que ha fet (o no ha fet, en aquest cas). Sovint observa les vides de les seves companyes de feina, tan repletes d’obligacions, d’activitats en pro dels que depenen d’elles, que l’angoixa encara més pensar que totes aquestes responsabilitats haguessin de recaure sobre ella; i la part bona?, es pregunta; la recompensa? Se suposa que és l’amor? La infinita sensació d’incondicionalitat? Què passa llavors amb les quantitats ingents d’acudits que sent que fan tants homes amb el menyspreu que senten per les seves dones? I les llargues hores que es passen elles criticant-los a ells? I queixant-se dels fills. Senzillament, hi ha d’haver alguna cosa que si li escapa i que tampoc té gens de ganes de descobrir.

Aquest any és exactament igual que els anteriors; l’última vegada que va sopar amb algú la nit de Nadal va ser amb son pare, abans que es morís, ara fa nou anys. La mare havia mort dos anys abans. No van fer gaire sort. Ella està convençuda que també es morirà jove. De germans no en té. Amb els cosins té poca relació, és a dir, cap.

Tampoc té cap amiga de l’ànima que la convidi a sopar en una nit com aquesta. Potser és culpa seva, per no haver sabut cultivar prou bé les relacions. Però quina culpa en pot tenir una, si el caràcter et ve donat, més o menys, o això diuen. Tampoc té uns veïns de tota la vida que siguin com família. Potser si hagués nascut en un poble, d’aquells que visiten un cop l’any amb el grup, de llambordes i parets de pedra on posa el nom de cada casa a l’entrada, tot seria diferent. Encara que no pot estar segura que aquella manca d’intimitat li agradés. La Marta és una dona de ciutat. Aquí va nàixer i aquí es morirà, fent vida de ciutat, amb tota la discreció, llibertat i solitud que això comporta.

La gaudeix, aquesta solitud, hi està molt feta. Anys enrere ha anat fent variacions: una nit de Nadal va sortir sola a sopar. No va parlar amb ningú més que amb la cambrera i després va tornar cap a casa amb una sensació agredolça. Un altre any va sortir a fer una copa tota sola després de fer un mos a casa i després de constatar que ningú d’aquell grup de solters estava tan lliure (tan tirat) com ella. Tampoc va establir conversa amb ningú i la sensació de què estic fent aquí la va enfonsar en un rubor que es va dir que mai més. Des de llavors que va decidir que aquests tres àpats festius no serien més que dies normals i corrents, de sopar un iogurt i un trosset de torró, això sí, i per dinar, com dies de cada dia.

Avui torna a ser Nadal. La Marta és davant d’un plat de gentilles que s’ha cuinat tan ràpidament com ha sabut, mirant el telediari sota un bombardeig de llums, regals, famílies, taules impecables i guarnides, nens, joguines i pel·lícules que anuncien tardes plenes de tòpics dels quals ella no forma part. Li fa ràbia posar-se de mal humor per tot això, però s’hi posa. Una no es pot enganyar a si mateixa. Com que és professora, li queden encara deu dies de vacances, que ara mateix veu com una muntanya per escalar a pèl. Necessita un projecte, un pla, alguna cosa a fer i finalment topa amb la idea arraconada i polsosa de quan estudiava: escriurà un llibre. Escriure un llibre fa molta companyia. I obre l’ordinador, obre el Word, rumia una mica i “La Marta té seixanta anys.”

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Pilar a desembre 13, 2022 | 14:23
    Pilar desembre 13, 2022 | 14:23
    M'encanta!!! Jo sempre penso que si no tingués els fills i els germans, aquestes dates les dedicaria als qui no tènen ningú.
  2. Icona del comentari de: Mercè a desembre 13, 2022 | 15:05
    Mercè desembre 13, 2022 | 15:05
    Ai, "gentilles"! No ho havia sentit mai, i que bé que sona.
  3. Icona del comentari de: JOSEP d' Òdena a desembre 13, 2022 | 16:00
    JOSEP d' Òdena desembre 13, 2022 | 16:00
    Es una conte identic al de la meva vida real. Gràcies
  4. Icona del comentari de: Maria a desembre 13, 2022 | 16:12
    Maria desembre 13, 2022 | 16:12
    Maria des de que estàs enamorada no ets la mateixa
  5. Icona del comentari de: M.R. a desembre 13, 2022 | 16:17
    M.R. desembre 13, 2022 | 16:17
    La veritat és que ve molt de gust fer el que no fa tothom per Festes. Ets com un heroi anònim que saps triar i no fer el que fa tothom, i molts per oblugació, tradició, o perquè sempre s'ha fet. . Se suposa ( la majoria imposa), que has de celebrar el 24 nit, 25, 26, 31, 1 i 6. I no. És massa. Sis festes seguides? De veritat? És massa, al menys per a mi . El 24 nit trobo que no tenia sentit si el 25 i 26 érem les idèntiques mateixes persones a taula. Acabes esgotat de la mateixa gent, per molt que te'ls estimis molt; i el 31, Cap d'Any, encara no he aconseguit trobar-li la gràcia a aquesta celebració. Per tant, em quedo a casa, còmoda, en pijama i mirant programes friquis de música de la 2. Això si, no em fa res celebrar Nadal, St Esteve i Reis. I prou. I haver sabut trencar amb " és que tota la vida s'ha fet", em fa tremendament feliç.
  6. Icona del comentari de: Català a desembre 13, 2022 | 17:07
    Català desembre 13, 2022 | 17:07
    Hi estic d'acord; aquesta mascarada em fastigueja. Avui, en un article d'El Punt-Avui, he llegit que l'autora demanava una màquina del temps per anar de dret al 7 de gener. Llàstima que no existeixi
  7. Icona del comentari de: Joana López a desembre 13, 2022 | 22:19
    Joana López desembre 13, 2022 | 22:19
    Són dies macos si hi ha gent petita, però també són dies tristos, sempre hi ha gent que ens falta, que ens han deixat. Ara trobo que és molt més comercial que abans. Sempre penso amb les persones que no poden gaudir de aquests dies, ja sigui per problemes O la mancances de recursos econòmics.
  8. Icona del comentari de: Algú de ciutat a desembre 14, 2022 | 10:35
    Algú de ciutat desembre 14, 2022 | 10:35
    Ara no estic sola, tinc pares i parella i encara ho celebrem d' alguna manera. Però no puc deixar de pensar en la infantesa, quan èrem un munt entre tiets, cosins i àvia... i fa certa tristor... Tampoc puc deixar de pensar en el futur, els pares són grans, no tinc germans ni fills, i la parella és més gran que jo...Segurament aquesta serà la solitut que m' espera i busco un país llunyà, budista o àrab on no es celebri el Nadal, per poder- hi viajar.
  9. Icona del comentari de: Núria a desembre 14, 2022 | 13:35
    Núria desembre 14, 2022 | 13:35
    El dia 24 farà 18 anys que va morir el meu pare. No li agradava el Nadal des de que va morir la mare. Als 2 anys, un 28 de desembre, el meu marit em va fer la seva ultima innocentada, amb 46 anys. Des de llavors el mes de desembre es un dolor profund, amagat, pintat de color vermell, perque el temps passa. Tinc filles, pero els records separen, i nomes cal esperar. Que arribi el gener, que s'acaben els Bon Any, i que em torni a sentir un esser viu, entre els vius
  10. Icona del comentari de: Anònim a desembre 15, 2022 | 19:12
    Anònim desembre 15, 2022 | 19:12
    Fa mandra.
  11. Icona del comentari de: nona a desembre 15, 2022 | 22:44
    nona desembre 15, 2022 | 22:44
    M'encanta la idea d'escriure un llibre! Segur que fa molta companyia, dóna satisfacció i molta qualitat de vida personal.
  12. Icona del comentari de: Marissa a desembre 28, 2022 | 01:00
    Marissa desembre 28, 2022 | 01:00
    Hàhàhà. Una micona de mandra,

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa