
Foto: Alex Proimos
I de vegades ni això. Aquest matí he sortit a córrer pel camí que voreja el mar. Hi he anat sense res: ni les claus de casa, perquè aquí puc deixar la porta oberta, ni el mòbil, ni el walkie-talkie que el N. insistia que m’endugués. Si no fos que m’haurien arrestat, hi hauria anat amb el cul a l’aire, a cabriolar per les roques del camí. Quan ja em feia mal pel sol, he posat el cap sota l’aigua i amb els ulls oberts he pensat: ho faig perquè puc.
Que la vida és desaprendre m’ho va dir algú un vespre estrany. Ara resulta que ja no sé com definir-me en una frase ni en dues; que m’agrada escoltar algunes cançons i fer gambades salvatges vora el mar, això ho sé. Potser m’hauria agradat escriure en aquell qüestionari impertinent que soc tossuda. Més que la mala sort, més que la vida, que la intempèrie, que l’hivern. Ara ho penso –sempre penso tard hauries d’haver dit això, contestat allò altre; és igual, ara ho penso. Tossuda com un espantaocells, palplantada amb els braços oberts i la mirada fixa.
I si no m’hagués fet vergonya, també hauria escrit que m’agradaria ser dolça com les paraules d'estiu i lliure com l’aire salat que ve de la mar salada i brillant com brillen els ulls quan ploren. Valenta com per recollir-me el cor líquid i espargit per un terra aspre i polsós de grava i tornar-li a donar una forma pareguda a la d’abans.
"Basorèxia" és una paraula que no surt al diccionari i que, per tant, dona marge a la flexibilitat. Maria Climent hi explora temes com l'amor o la vulnerabilitat, partint del desig de besar com a metàfora de les necessitats emocionals humanes.