Foto: Liv Bruce

El desembre passat la RAE incloïa la paraula mamitis al diccionari amb la definició següent: f. coloq. Excesivo apego a la madre. En el seu moment em va cridar l’atenció perquè estava embarassada de vuit mesos i recordo que em va mig ofendre. De fet, exèrcits de mares es van llançar a l’atac en contra de la RAE per rancis, masclistes i ignorants de la criança.

A casa no fem servir l’expressió “tenir mamitis” sinó “estar emmarada”. Jo ho estic. Ja ho he deixat clar en altres textos com aquest.

L’altre dia llegia que una trucada de la mare equivalia a una abraçada. (Que el so de la seva veu tenia el mateix efecte calmant que una abraçada, més exactament.) És el que concloïa un estudi de 2010 fet a seixanta-una mares amb les seves filles d’entre set i dotze anys. Jo ja ho sospitava perquè ma mare i jo ens abracem poc però ens truquem cada dia. Ara que tinc una filla menudeta, ma mare m’avisava: aquest amor que sents ara només creix i creix i no s’acaba mai. I encara que es faci gran, la veuràs sempre com la teua xiqueta menuda.

La meua xiqueta no em sembla que estigui emmarada, em sembla normal: quan es desperta, em busca (de fet busca el meu pit); si no el té, plora. Quan ja ha dormit i ha menjat, aixeca la vista, em reconeix i somriu (això m’encanta). Sovint quan plora perquè té son, si l’agafo jo, calla. Passa el mateix si té desconsol o si s’espanta (aquest poder del silenci he de reconèixer que també m’encanta). Notar que amb mi es calma em fa tan feliç que no ho sé explicar. No em preocupa gens ni mica que algun dia estigui emmarada, de fet, no veig el moment que vingui caminant a mi amb els braços amunt i el moc penjant.

Fins ara sempre havia estat a l’altra banda: la que té mare i hi acudeix en busca de confort. Ara hi ha una nena que recorre (que recorrerà a mi) primer per menjar i adormir-se, per calmar-se, perquè jugui amb ella… més tard suposo que perquè l’ajudi amb els deures i amb els conflictes que puguin sortir, i encara més tard per demanar-me opinió i explicar-me les penes. O això espero: que faci com jo, que tinc trenta-vuit anys i ma mare encara és el meu espai segur. Allà on correria maldestra i moquejant amb els braços aixecats cada vegada que em pesés l’ànima.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Anònim a maig 02, 2023 | 11:27
  Anònim maig 02, 2023 | 11:27
  Tu i ta mare teniu na relació genial. Però aquest relació, desgraciadament, en moltes famílies no es dona. Com sempre, és genial llegir la teva secció.
 2. Icona del comentari de: Cristina a maig 02, 2023 | 12:00
  Cristina maig 02, 2023 | 12:00
  Tens raó, la sensació reconfortant de que ta mare és casa... allà on no has de passar pena, on tot està bé i pots ser vulnerable. Ella és la veu que tot ho calma. A mí em sembla impossible pensar que el meu fill veurà algun dia en mí el que jo veig en ma mare, tandebò! Ella es va fent petita, ja en té vuitanta, però per nosaltres segueix sent la més gran.
 3. Icona del comentari de: Pilar Foix a maig 02, 2023 | 20:08
  Pilar Foix maig 02, 2023 | 20:08
  Jo ja fa vuit anys que la vaig perdre, la mare, i a vegades encara penso en moments determinats "vaig a trucar la marona ..." i llavors m'adono que ja no puc fer-ho. Sempre vam estar molt unides, i quan ella ja era al final es creia que jo era la seva mare. Els meus fills també ho estan, d'emmarats, però diria que amb els nois és diferent. En fi, no deixaré mai d'enyorar-la la mare!
 4. Icona del comentari de: Anna a maig 03, 2023 | 15:15
  Anna maig 03, 2023 | 15:15
  Hi estic tan d acord!. La mare és una cosa tan gran a la meva vida! Es sempre el lloc on hi ha una escolta activa que trobo tant a faltar en la resta de relacions, ja siguin amics o família.
 5. Icona del comentari de: Isa a maig 07, 2023 | 19:56
  Isa maig 07, 2023 | 19:56
  Emmarades, quin goig....sopluig i resguard, emocional, cònsol ...complicitat i xalera

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa