Kalen Emsley


L’endemà del dia que et vas casar, ara fa un any, hi havia tot de testos amb margarides taronges i liles. Ja ens en anàvem i algú va dir: Agafeu-ne, que no sabrem què fer-ne. I me’n vaig endur dos. Van ser les primeres plantes que vaig plantar al meu jardí. Vaig remenar la terra amb les mans, i els hi vaig fer un lloc. Els hi tocava prou el sol. I eren vives i lluentes. A partir d’aquí vaig comprar dàlies, vaig aprendre el nom de moltes flors. I vaig fer un jardí gràcies a tu. O més ben dit: tu vas ser l’inici d’un jardí.

Sandra, ahir a la nit, no sé ni com dir-ho, vas tancar els ulls (qui sap si els has obert en un lloc més gran). I just ahir feia una setmana de la presentació del llibre. Quan et vaig gosar preguntar: Voldries cantar? em vas dir que sí, i que et venia de gust fer Farrera, la cançó que fa tants anys que toquem quan ens veiem. Quan la fèiem sempre m’entrebancava amb la guitarra i en broma et vaig dir: Aquest dissabte, que t’acompanyarà el Pemi i l’Anna, serà el primer cop que sonarà bé. I al jardí de Fenosa, entre els arbres, es va escampar la teva veu: «Jo vull ser del color de les muntanyes, de les muntanyes quan es pon el sol». Jo et mirava, i va haver un moment que també em vas mirar. I era aquella mirada de sempre, saps? I, alhora, hi havia una serenitat i lucidesa, era com si cantessis a algú més alt que tots nosaltres, com si els teus ulls miressin molt més lluny del que jo podia veure.

Després, mentre signava llibres, vas aparèixer amb la cadira de rodes i el Pol al teu costat, i vaig buscar arreu algú que em deixés un llibre per donar-te’l: No et preocupis, em deies. I jo: Sí, sí. Hi vaig escriure alguna cosa així: que ets una de les persones més especials que he conegut mai. I ho vas llegir i ens vam abraçar. I et vaig dir: Escolta, un dia d’aquests vindré a veure’t. I tu vas somriure i em vas dir adeu.

Sandra, que difícil és adreçar-me a tu d’aquesta manera. Saps? No crec que no hi puguis ser. Perquè ara, m’entre escric això, ens veig a les dues caminant pel mar, amb el teu gos, arribant fins al port. I saps? En moments així sempre s’exageren les persones, però jo no ho faré. Diré que has estat i ets el meu exemple de bondat. Perquè no criticaves mai ningú. I perquè tenies una mena de puresa i alegria. I que quan quedàvem, cada cop que te n’anaves, a dintre em deixaves una cosa tan agradable i rica. Ho diré perquè es vegi clar: tu eres de les poques persones que riuen amb la boca i amb els ulls.

Sandra, la teva llum ens il·luminarà a tots. Hi seràs sempre. Però no en el passat, sinó en el present, aquí, al costat. La mort no existeix: una cosa és el cos, l’altra ets tu. I tu ets i seràs en tots els que ara som aquí. Sandra, aviat tornarà la primavera, les margarides ataronjades del jardí tornaran a florir, i sortiré a regar-les. I mirar-les a elles serà com mirar-te a tu. I com la cançó: volaràs com el vent entre els arbres, i seràs en el color de les muntanyes.


Comentaris

  1. Icona del comentari de: Mónica Dibo a febrer 12, 2023 | 16:31
    Mónica Dibo febrer 12, 2023 | 16:31
    Preciós. La Sandra és un ésser de llum i tots els que l'hem coneguda hem quedat impregnades. Molta força.
  2. Icona del comentari de: Catina a febrer 12, 2023 | 18:30
    Catina febrer 12, 2023 | 18:30
    Meravellós escrit, gran sensibilitat. M'ha colpit!
  3. Icona del comentari de: Avia del Xavier a febrer 12, 2023 | 21:23
    Avia del Xavier febrer 12, 2023 | 21:23
    Sóc la avia del Xavier de Santa Oliva lem conaguda i la recordarem sempre ???
  4. Icona del comentari de: Rosa Maria a febrer 13, 2023 | 09:41
    Rosa Maria febrer 13, 2023 | 09:41
    Quin escrit tan bonic i sensible sense coneixa a la Sandra debía de ser una persona marevellosa que s'na anat abans dora
  5. Icona del comentari de: Roser Balaguero a febrer 13, 2023 | 10:53
    Roser Balaguero febrer 13, 2023 | 10:53
    Quina manera més boniques de dir-li adeu
  6. Icona del comentari de: Lídia Arpal Sagristà a febrer 13, 2023 | 13:26
    Lídia Arpal Sagristà febrer 13, 2023 | 13:26
    Meravelloses,senzilles i contundents paraules. Una cosa és el seu cos i una altra ella. Jo tinc un ell,sempre amb mi,el meu germà.No he tornat a dubtar mai més de l'eternitat del ser veritable.
  7. Icona del comentari de: M. Rosa Cardona Serra a febrer 13, 2023 | 21:03
    M. Rosa Cardona Serra febrer 13, 2023 | 21:03
    Un escrit ple de sensibilitat No conec aquestes persones , però les paraules que són veritat t'arriben i ens agermanen a tots. Maria Rosa.
  8. Icona del comentari de: Javier Vicente a febrer 14, 2023 | 15:45
    Javier Vicente febrer 14, 2023 | 15:45
    La mor no es justa.. mes las tevas paraulas ens acostan a la Sandra i ens permeten mirar i entendre a un ser maravellos. En el vostre record es queda la seva anima. Adeu Sandra.
  9. Icona del comentari de: montserratferrerlluch@gmail.com a febrer 14, 2023 | 23:02
    [email protected] febrer 14, 2023 | 23:02
    És preciós el que dius! És una descripció plena de imatges suggerents i reals. És un homenatge a la amistat, a la seva I la teva. Vas està molt inspirada demanant-li que cantes en la Presentació del teu llibre! Le conegut, per la teva mare, le encomanat el millor que he sapigut. Com a creient, tinc la "alegria" que el traspàs, fos el dia de la Verge, per Dissapte, i per ser la Mare De Deu de Lourdes. La continuaré Tenin present, perq. La Vida continua. la Matèria el Espai i el Temps, són Patrimoni de Déu. Pro se que està en Mans de la Misericordia. Te asseguro que el que ho fa diferent, és que no ens veiem...pro i es! Te acompanyo el sentiment. Una abraçada.
  10. Icona del comentari de: Iván .Andorra a febrer 15, 2023 | 11:48
    Iván .Andorra febrer 15, 2023 | 11:48
    Descansa amb Pau i que bunic tot?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa