“También estoy nostálgico de días.
También fui muy feliz. También recuerdo.
También yo fui testigo de otras horas.”

Ángel González, Palabra sobre palabra

Foto: Shereen M


I d’aquí a un temps (potser un any, potser una dècada) tindré nostàlgia d’aquest Nadal que té nostàlgia d’un altre Nadal que té nostàlgia d’un altre Nadal. On deu començar la nostàlgia primera? Potser en una habitació a les fosques, sense la mare, o en una escola inhòspita, lluny dels germans.

L’enyor d’avui és ensumar una bossa d’aigua calenta i transportar-se a una casa freda, sota els pes de les mantes que no abrigaven, i respirar i que l’alè sigui un fum blanc de gebre i glaç, i que cremin penellons a les orelles. La bossa d’aigua calenta de l’àvia, les rondalles del pare i el timbre de la porta, Llegó el viejito pascuero!, i corredisses d’infants i una capsa enorme de clicks de playmobil tota per a mi.

Enyorar un Nadal que enyora un altre Nadal que n’enyora un altre i així fins a l’enyor primer, esclau de la memòria. D’aquí a un temps tindré nostàlgia d’avui, d’aquest 25 de desembre de fred i abraçades, el pollastre al forn, els riures amb els germans fins a les llàgrimes, els ulls de la mare, el teu missatge (l’enyor de tu, enyor dins de l’enyor, com unes nines russes). Em quedo avui aquí, en el que enyoraré demà, i somric a la càmera i aprenc una nadala nova per repetir-la com un mantra fins l’any que ve (fins al Nadal que enyorarà aquest Nadal que enyora un altre Nadal que enyora…).


* Text publicat al blog La vida té vida pròpia.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Anònim a desembre 25, 2016 | 11:11
  Anònim desembre 25, 2016 | 11:11
  M'ha encantat el concepte de matrioixques de nostàlgies de Nadal.
 2. Icona del comentari de: AnòM'nim a desembre 27, 2019 | 20:51
  AnòM'nim desembre 27, 2019 | 20:51
  Precios, tots enyorem Nadal passat. 20
 3. Icona del comentari de: Jubilat a desembre 25, 2021 | 07:40
  Jubilat desembre 25, 2021 | 07:40
  Doncs el meus records són molt menys amables; recordo l'atrafegament, el desori, les jornades de feina maratonianes - 10 i 12 hores, amb una marca de 19 un 24 de desembre. D'aixó vivia, però el mal record, i ja ham pasat anys, persisteix.
 4. Icona del comentari de: Pilar a desembre 29, 2021 | 15:36
  Pilar desembre 29, 2021 | 15:36
  L'enyor de la gent q he estimat m'acompanya sempre. El rècord del seu amor també. I de vegades em costa continuar i depèn del dia em sento afortunada de haver-lo viscut. Quan vull fer net escolto en Lluís Llach amb el seu cant de l'enyor, i ploro molt, moltíssim. Sonia saps com arribar al cor dels demés. Gràcies
 5. Icona del comentari de: IGNASI RIERA (Madrid). a desembre 30, 2021 | 18:50
  IGNASI RIERA (Madrid). desembre 30, 2021 | 18:50
  Recordo el Nadal de l'any 1970. Acabaven de condemnar a mort sis membres d'ETA. Va haver-hi a molts punts de l'estesa Pell de Brau col.lectius de persones ..no solament dels catòlics practicants-- que van passar la nit de Nadal en parròquies i negnat-se a celebrar els àpats nadalencs... en solidaritat amb els Izco i companys. Jo havia anat a París a passar le Nit de Nadal amb un company de l'editorial que, amb l'ajuda d'un montserratí expert en muntanyes, havia travessat la frontera. Vam sopar en un restaurant de 'cous cous' amb altres 'refugiats' de l'Estat Espanyol. El dia 30, però, Franco va decretar un canvi de sentència... de cadena perpètua en lloc de pena de mort. Fet que va provocar que multíssima gent celebrés, a Barcelona, amb entusiasme l'àpat de Nadal.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa