Les guerres, ja ho sé prou, no són alegres
Maria-Mercè Marçal



La meva professora de piano s’ha fet policia. Sembla un títol de novel·la i no té res de ficció. Se’m fa estrany que algú vulgui portar pistoles, però entenc que el problema el dec tenir jo.

Aviat farà dues primaveres que la Sílvia em va endreçar per dins amb metàfores bèl·liques. Que si tal persona se’n va anar a la guerra, que si es va morir en combat. Em va costar entrar-hi perquè la pau, perquè la pau. Però aquell dia, i després de massa dies, vaig tornar a plorar.

Lluitem contra nosaltres, contra els altres, contra un temps que sempre guanya. Aleksiévitx diu que les armes són belles i fa que em miri els tancs d’una altra manera. Hillman parla d’estimar la guerra i m’encallo en els sentits de la paraula conquesta. Potser sí que som guerrers atrets pel camp de batalla, avançant sovint sense nord.

Les guerres, ja ho sé prou, no són alegres. La violència m’espanta tant com la derrota, no gasto bales ni de joguina i els enemics intento que siguin pocs. Però renéixer també vol dir rearmar-se. De valor, de futur, de noves pors. De moltes i tantes ganes de fer l’amor contra la mort.

Eva Piquer

Comentaris

  1. Icona del comentari de: llop franc a gener 09, 2020 | 12:27
    llop franc gener 09, 2020 | 12:27
    Preciós, com sempre!
  2. Icona del comentari de: Anònim a gener 09, 2020 | 13:52
    Anònim gener 09, 2020 | 13:52
    Perquè contra la mort? Es una lluita perduda. Som vida/mort. Ens hem de fer amigues. Això es mes fàcil si ho dic de mi. Vida/mort, com un continu. Quantes morts atravessem.., Que ens fan valorar la Vida.
  3. Icona del comentari de: Qualsevol podria ser el meu a gener 09, 2020 | 14:55
    Qualsevol podria ser el meu gener 09, 2020 | 14:55
    Les armes no son perilloses si saps com funcionen. Els policies portem armes per no fer-les servir. Tu tens armes molt potents, que són les teves paraules i com les expreses. Com sempre... genial. Una abraçada
  4. Icona del comentari de: enric santamaria a gener 10, 2020 | 22:33
    enric santamaria gener 10, 2020 | 22:33
    Molt bo ,,, l'últim paràgraf genial!!!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa