Foto: Michael Summers


Et va costar déu i ajuda acceptar que no passava res per externalitzar part de la feinada domèstica. Se’t feia estrany obrir la porta de casa (i els armaris, i els calaixos, i aquells raconets tan teus) a una persona de fora. A sobre, concloure que necessitaves una dona de fer feines equivalia a admetre que no te’n sorties tota sola, o a mitges amb el company d’hipoteca, a l’hora de mantenir la llar presentable i de descobrir quin detergent deixa el parquet més brillant. Que se te’n refot, però vaja.

Poc després de néixer el teu segon fill, et vas sorprendre pensant que et calia una cangur que cuidés les criatures mentre tu et dedicaves a netejar. Allò va ser la prova del cotó fluix, l’evidència que anaves per mal camí: el que et calia amb urgència era una persona que fregués lavabos, i deixa’t d’històries.

Llavors vau contractar la millor feinera del planeta. A part de netejar a consciència i amb bon ofici, tenia una peculiaritat molt oportuna: no li sobraven els diners, però era més rica que vosaltres. Això t’alleujava els remordiments d’estar-te descarregant de feina bruta a costa de traspassar la brutícia a una altra dona. Perquè sí, et senties una miserable explotadora, tot i que no li pagaves les hores precisament a preu d’esclau.

Les dones de fer feines que has tingut després no tenien tantes cases en propietat com la primera, que era un exemplar bastant únic, però l’ésser humà és un animal de costums, sobretot quan els costums et faciliten la vida: un cop t’habitues a no fregar lavabos a fons, se’t fa una muntanya tornar-t’hi a posar.

Si aterressis un matí al despatx i trobessis algú al teu lloc, t’indignaries en lloc d’alegrar-te’n. Però no comparis. Tu tens la sort (i la desgràcia: acaba sent una trampa) que t’agrada la feina que fas. En canvi, dubtes que ningú es pugui sentir realitzat netejant la merda aliena.

Per això penques com una burra just abans que arribi la dona de fer feines. T’afanyes a deixar la casa prou neta i ordenada perquè no pugui ni sospitar que sou uns porcs. Quan els nanos et veuen amb l’escombra a tot drap d’una cambra a l’altra del pis, no falla: avui ve la dona de la neteja. No cal que els diguis res: saben que els toca mobilitzar-se endreçant les habitacions respectives sense perdre temps, abans que soni el timbre i ja la tingueu aquí.

Acabes suada i cansada de tant netejar contra rellotge, però ets tossuda de mena i sols aconseguir el teu objectiu: quan arriba la dona de fer feines disposada a guanyar-se el sou, sempre es troba la casa com una patena.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Anònim a abril 28, 2016 | 18:54
  Anònim abril 28, 2016 | 18:54
  Serà casa teva, perquè n'he netejat unes quantes i la graaan majoria estaven bastant porques. I el sous són escassos i sense legalitzar.
 2. Icona del comentari de: Verònica March a abril 28, 2016 | 20:26
  Verònica March abril 28, 2016 | 20:26
  Bona descripció... La dona de fer feines de casa també acostuma a netejar sobre net... I, per cert, la primera que vaig tenir tenia casa pròpia, un pati i a més una casa immensa a Extremadura. Les altres eren més modestes, però cap no viu de lloguer.
 3. Icona del comentari de: N.B.C a setembre 01, 2019 | 22:25
  N.B.C setembre 01, 2019 | 22:25
  Tic cases de tot,hi han que estan netes i endreçades i d'altres que estan que donen fàstic Jo no tinc cass pròpia visc de lloguer però que té d'extraordinàri que una dona de fer feina tingui casa pròpia amb pati i casa inmensa a Extremadura? Es pot ser dona de fer feines i viure bé .Algú té que fer aquesta feina que per cert està molt mal pagada
 4. Icona del comentari de: Anònim a setembre 03, 2019 | 07:44
  Anònim setembre 03, 2019 | 07:44
  Mai he tingut dona de fer feines tot i que ha arribat un punt en que m.ho plantejo perquè jo sola cada cop em costa més. El que m.ha cridat l.atenció són alguns comentaris que he llegit. No poden tenir pis propi amb pati les dones de la neteja?? Ni més d.una propietat? Conec algunes dones que treballen netejant les cases dels altres a més de la seva. I d.una casa van a una altre. Es fan un fart de pencar i acaben amb el cos fet caldo per guanyar un sou. I si amb aquest sou que s.han ben suat es compren una o més propietats doncs felicitats que ja s.ho han "currat" no creieu?
 5. Icona del comentari de: Anònim a setembre 04, 2019 | 21:43
  Anònim setembre 04, 2019 | 21:43
  I perquè haurien de viure de lloguer?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa