Foto: FC Barcelona

Aquesta setmana el futbolista Dani Alves ha entrat a presó preventiva per una presumpta –escric presumpta per no posar el mitjà en què es publica aquest escrit en problemes legals– violació. Al jugador se li ha aplicat presó preventiva i no llibertat amb càrrecs per dues qüestions: el risc de fuga i perquè la jutgessa ha trobat veraç el relat de la víctima. És a dir, la jutgessa considera que el discurs de la víctima resulta coherent amb les proves que tenen fins al moment.

Tot el cas ha generat un impacte i un gran xoc. A algunis el xoc ens el provoca veure que algú del sistema judicial s’hagi cregut el relat de la víctima des d’un primer moment i que hagi actuat en conseqüència. Encara més tenint en compte que l’acusat és una persona famosa, amb un estatus alt, amb poder i mitjans econòmics.

Obro parèntesi. Només vull aclarir que no dedicaré temps a debatre si el punitivisme és la reacció correcta per tractar un tema així. Punitivistes i antipunitivistes podem estar d’acord en el fet que és sorpresiu que el sistema judicial, per una vegada, reaccioni protegint lis més vulnerables i no el poder. Tanco parèntesi.

Com deia, algunis estem en xoc per això. D’altres, com Xavi Hernández, entrenador del Futbol Club Barcelona, no. Xavi Hernández manifesta xoc per descobrir que el seu col·lega sigui un (presumpte) violador. Valgui dir que ell mateix s’ha excusat per les seves primeres declaracions sobre la (presumpta) violació perpetrada per Alves, però encara reitera el seu xoc. Ell, com tanta altra gent del voltant d’Alves, estan en xoc. És clar, el fet que un amic sigui un violador és una cosa xocant i sorpresiva. Però, sincerament, ho és?

Mentre escric aquestes ratlles, al TN apareix la notícia d’un nou feminicidi doble. Un home ha matat una mare i una filla a Valladolid. La següent notícia és la d’un pederasta que abusava de menors des del 2016. La següent notícia és la d’un abusador que s’ha estalviat entrar a presó per admetre els crims perpetrats, fer un curs i comprometre’s a no abusar en els pròxims cinc anys (no és broma). Mentre busco informacions a Google per afegir dades a aquest escrit, el portal m’adverteix sobre la meva cerca. Literalment diu: “Sembla que els resultats d’aquesta cerca estan canviant ràpidament”.

Així que em demano: de debò us sorprèn que algú que coneixeu sigui un agressor? Les xifres de feminicidis són horripilants. El 2022, segons el portal feminicidio.net, que no només comptabilitza els feminicidis en mans de parelles o exparelles sinó els feminicidis perpetrats per homes, hi va haver 99 assassinats. Això vol dir que l’any 2022, 99 homes van assassinar dones. 99. NORANTA-NOU.

Si dividiu els 365 dies de l’any per 99, veureu que l’any 2022, cada tres dies i mig un home va matar una dona. Això vol dir dos assassinats cada setmana. DOS ASSASSINATS CADA SETMANA. Amb aquestes xifres podem afirmar, desacomplexadament i sense por als #notallmen, que és habitual que els homes matin les dones. Els homes mateu dones habitualment. És així. Dos cops per setmana, per ser exactes i segons les xifres del 2022. Llavors, em demano altra vegada, de què us sorpreneu?

Segueixo. Segons xifres oficials, es comptabilitza que 1 de cada 5 persones menors d’edat serà abusada sexualment abans dels 18 anys. Una persona de cada cinc. Jo no en sé d’estadística, però faré un esforç. La població d’homes de Catalunya a partir dels 19 anys, segons l’IDESCAT, és de 2.992.747 persones. La població de menors d’edat a Catalunya és d’1.561.689 (a l’IDESCAT compten fins als 19 anys). La cinquena part d’això és 312.337,8. Per tant, més de 300.000 persones patiran abusos abans dels 19 anys. Si tenim en compte que la grandíssima part d’aquests abusos està perpetrada per homes, estem parlant d’un 9,5% de la població adulta d’homes. Posa que soc dolenta en matemàtiques, que em despisto, que en aquest grup hi ha reincidents i dones abusadores… Posa que així aconseguim baixar un 3% la xifra. Estem parlant que un 6% dels homes adults abusen de menors. Per tant, de quin coi de xoc m’esteu parlant?

De debò us sorprèn mínimament que els vostres col·legues, els vostres germans, els vostres fills, pares, companys de feina, amics de l’ànima siguin uns punyeteros abusadors?! A quin planeta viviu?! On mireu?!

A hores d’ara, el xoc és un luxe que no us podeu permetre. A hores d’ara, el xoc és cinisme. La violència perpetrada pels homes contra les dones (i totes aquelles identitats que no són homes cis…) és comuna, constant, continuada, corrent, duradora, freqüent, immutable, inacabable, interminable, invariable, normal, ordinària, permanent, perpètua, persistent, rutinària. Si això us produeix xoc és que sou tan impunes com ells.

Xavi, em permeto parlar-te de tu, hola. Tu i jo sabem que el teu xoc no és perquè l’Alves sigui un violador, ai, perdó: presumpte violador. Tu estàs en xoc perquè, per una vegada, un (presumpte) violador ha rebut una resposta contundent al seu acte. Estàs en xoc perquè aquest cop hi ha hagut conseqüències. Guarda’t el xoc i comença a pensar què has vist, testimoniat o fet fins ara. És una revisió necessària. Els números no us juguen a favor. I a nosaltres ens esteu matant.

Quinze anys, 298 dies, 14 hores, 55 minuts i 3 segons…

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Tere González a gener 24, 2023 | 00:17
    Tere González gener 24, 2023 | 00:17
    Carla, si us plau, tinc un fill home adolescent que no es pot identificar amb els homes dels que parles. Et demano respecte. Si us plau, parla en tot moment d'alguns homes quan parlis d'ells: el meu fill no és culpable ni ha de carregar la motxilla de culpes d'aquest colectiu d'homes que com a poc es mereixen el qualificatiu de monstres.
    16
    Icona de dislike al comentari de: Tere González a gener 24, 2023 | 00:17 12
    Respon
  2. Icona del comentari de: Pepet a gener 24, 2023 | 00:50
    Pepet gener 24, 2023 | 00:50
    En Xavi a Qatar ha aguditzat la seva visió de mascle impresentable sobre les dones, com fan tants altres homes. Pel cas q aquí tractem, Xavi no va tenir ni el pensament que hi ha una víctima i l'entorn proper a la víctima, que aquests sí que están en XOC, i no pas ell. El món està malalt
  3. Icona del comentari de: Pere Pagès a gener 24, 2023 | 09:12
    Pere Pagès gener 24, 2023 | 09:12
    Em sap greu, que pensis que tants amics, gemans, cusins i allegats al teu voltant, puguin ser presuntes violadors i maltractadors, nomes per motius estadistics. En el meu entorn, que no deu ser el teu planeta, si es demostrès un maltractament o violació, tant a home com a dona, jo entraria en estat de xoc.
  4. Icona del comentari de: Uni a gener 24, 2023 | 09:54
    Uni gener 24, 2023 | 09:54
    Des d'avui deixo de seguir aquest mitjà i prometo (intentaré mantenir la promesa) no entrar-hi mai més. Ja n'hi ha prou de donar veu a persones que criminalitzen col·lectius pel broc gros. No s'admetria enlloc. Per què Catalunya s'ha convertit en el paradís dels que exerceixen la misàndria dia sí i dia també? Admetríem un article misogin? O racista? O xenòfob? O homòfob? Per què hem d'admetre articles on es defensa aquest nou pensament que afirma que tots els homes són agressors potencials? L'altre punt necessari a comentar és aquesta tendència que s'ha seguit els darrers dies per destruir un dret fonamental. Posar-lo en entredit i a sobre criticar-ne l'ús. Evidentment parlo de la presumpció d'innocència. Qualsevol persona, hagi fet el que hagi fet, per repugnant que sigui, té dret a un judici on l'acusat gaudeix de la presumpció d'innocència. Està reconegut a l'article 24 de la constitució, com ho està també a l'article 11.1 de la Declaració Universal de Drets Humans. Doncs ara resulta que els drets humans són a la carta del consumidor. En funció del delicte, o de qui sigui l'acusat, o pitjor: de quina ideologia tingui l'acusat, llavors ens la carreguem. Quina societat volem? Una societat sense presumpció d'innocència? N'esteu segurs? Tornem al franquisme? Segur? Els drets dels acusats han de dependre d'unes variables que decideix l'opinió pública en funció de l'escàndol del moment? Finalment, i potser indicatiu de tot plegat, és el poc respecte per la llengua que manifesta el text inventant-se articles i pronoms que no existeixen. En definitiva, vivim en una societat cada cop més polaritzada, tant que fins i tot fa que calgui inventar-se un neollenguatge per tal remarcar aquesta polarització. Però no tot val. Hem de dir prou. Hem de trencar amb els quatre il·luminats que viuen en el conflicte permanent, que viuen del conflicte permanent. Prou criminalització de col·lectius (de cap!) i respecte pels drets humans bàsics, si us plau. Què ens diferenciaria del feixisme, sinó? O és que des de l'esquerra es pot fer el mateix que fan els feixistes però com que ho fem nosaltres està bé? Quina pobresa intel·lectual és aquesta? Quins principis democràtics més febles! Quin postureig quan parlem de drets humans, per tant. És només partidisme quan l'esquerra parla de drets humans? Quina decepció, certament.
    21
    Icona de dislike al comentari de: Uni a gener 24, 2023 | 09:54 14
    Respon
  5. Icona del comentari de: Uni a gener 24, 2023 | 09:54
    Uni gener 24, 2023 | 09:54
    Des d'avui deixo de seguir aquest mitjà i prometo (intentaré mantenir la promesa) no entrar-hi mai més. Ja n'hi ha prou de donar veu a persones que criminalitzen col·lectius pel broc gros. No s'admetria enlloc. Per què Catalunya s'ha convertit en el paradís dels que exerceixen la misàndria dia sí i dia també? Admetríem un article misogin? O racista? O xenòfob? O homòfob? Per què hem d'admetre articles on es defensa aquest nou pensament que afirma que tots els homes són agressors potencials? L'altre punt necessari a comentar és aquesta tendència que s'ha seguit els darrers dies per destruir un dret fonamental. Posar-lo en entredit i a sobre criticar-ne l'ús. Evidentment parlo de la presumpció d'innocència. Qualsevol persona, hagi fet el que hagi fet, per repugnant que sigui, té dret a un judici on l'acusat gaudeix de la presumpció d'innocència. Està reconegut a l'article 24 de la constitució, com ho està també a l'article 11.1 de la Declaració Universal de Drets Humans. Doncs ara resulta que els drets humans són a la carta del consumidor. En funció del delicte, o de qui sigui l'acusat, o pitjor: de quina ideologia tingui l'acusat, llavors ens la carreguem. Quina societat volem? Una societat sense presumpció d'innocència? N'esteu segurs? Tornem al franquisme? Segur? Els drets dels acusats han de dependre d'unes variables que decideix l'opinió pública en funció de l'escàndol del moment? Finalment, i potser indicatiu de tot plegat, és el poc respecte per la llengua que manifesta el text inventant-se articles i pronoms que no existeixen. En definitiva, vivim en una societat cada cop més polaritzada, tant que fins i tot fa que calgui inventar-se un neollenguatge per tal remarcar aquesta polarització. Però no tot val. Hem de dir prou. Hem de trencar amb els quatre il·luminats que viuen en el conflicte permanent, que viuen del conflicte permanent. Prou criminalització de col·lectius (de cap!) i respecte pels drets humans bàsics, si us plau. Què ens diferenciaria del feixisme, sinó? O és que des de l'esquerra es pot fer el mateix que fan els feixistes però com que ho fem nosaltres està bé? Quina pobresa intel·lectual és aquesta? Quins principis democràtics més febles! Quin postureig quan parlem de drets humans, per tant. És només partidisme quan l'esquerra parla de drets humans? Quina decepció, certament.
    10
    Icona de dislike al comentari de: Uni a gener 24, 2023 | 09:54 14
    Respon
  6. Icona del comentari de: Joan a gener 24, 2023 | 09:59
    Joan gener 24, 2023 | 09:59
    Però com es pot parlar d'aquesta manera i posar a tots, absolutament a tots els homes dins el mateix sac? Que pares, fills i germans són uns punyeteros abusadors? Només per ser homes? Demagògia barata. I com es pot afirmar sense conèixer-lo que en Xavi passa de la víctima, així, amb aquesta contundència?
    10
    Icona de dislike al comentari de: Joan a gener 24, 2023 | 09:59 12
    Respon
  7. Icona del comentari de: Max Headroom a gener 24, 2023 | 13:36
    Max Headroom gener 24, 2023 | 13:36
    Que curta ha estat la meva subscripció al Catorze...
  8. Icona del comentari de: Maria a gener 24, 2023 | 14:37
    Maria gener 24, 2023 | 14:37
    No es pot acusar en nom de l'estadística. Feu un mal favor a les víctimes criminalitzant tots els col·lectius. D'aquesta manera no anirem enlloc.
  9. Icona del comentari de: Rut a gener 24, 2023 | 15:00
    Rut gener 24, 2023 | 15:00
    És una llàstima que tanta gent, en la lectura d'aquest article, només hi vegi misàndria i odi, quan l'únic que fa és posar l'accent en un lloc on habitualment no ha estat posat. Mentre visquem en una societat on encara regna la cultura de la violació (i abans de posar-nos les mans al cap, us convido a cercar què vol dir això de "cultura de la violació", està pertot arreu, fins i tot a la viquipèdia) doncs sí, com diu la Carla, "el xoc és cinisme". Tots i totes en som còmplices en un moment o altre, i textos com aquests són necessaris per no seguir passant per alt, per no seguir naturalitzant certes coses.
  10. Icona del comentari de: René a gener 24, 2023 | 17:00
    René gener 24, 2023 | 17:00
    Lamentable article. La resposta d'en Xavi a una pregunta en roda de premsa on es parlava d'un partit de futbol no va ser encertada, però es disculpa pel context i perquè ell és amic del pressumpte agressor i en aquell moment no va atinar amb les paraules més adients. Es va disculpar. Però això no és una resposta a una pregunta que t'agafa desprevingut. Això és una declaració d'insensibilitat grullera molt més desafortunada. Perquè la tesis en si ja grinyola. Mireu, avui se m'ha mort un amic i estic en xoc. I ho estic malgrat tots sabem que la mort ens arribarà a tots. M'heu entès? Doncs sembla que per l'autora de l'article no ho haria d'estar. De fet, amb xoquen també les seves paraules maldestres, tot i sabent que maldestres n'hi ha uns quants.
  11. Icona del comentari de: Cris a gener 24, 2023 | 17:24
    Cris gener 24, 2023 | 17:24
    Increïble i fastigós comentari al posar-nos a tots els homes al mateix sac. He estat a punt de no escriu-re res perque no em val la pena, però maca, t'has passat quatre pobles i vas sense fre...
  12. Icona del comentari de: David a gener 24, 2023 | 17:31
    David gener 24, 2023 | 17:31
    Com a persona desinteressada del futbol, les declaracions a nivell esportiu o personal d'esportistes i entrenadors m'importen un rave. Que una persona amb poder econòmic i mediàtic, que ha comés una violació, estigui ja a presó i no es qüestioni a la víctima, em fa creure una mica en la justícia. Però aquesta mamarratxada d'article, que no fa altra cosa que afirmar que el 49.9% de la població (persones de sexe masculí) són uns potencials violadors, pederastres i/o maltractadors, em sembla repugnant, demagògic i ultra.
  13. Icona del comentari de: Aipepet a gener 24, 2023 | 21:18
    Aipepet gener 24, 2023 | 21:18
    Disculpeu però és una MERDA d’article. un fàstic. NO es pot criminalizar un colectiu per ser el que és…HOMES. Només li faltava die que si ens eliminen a tots s’haurà acabat tot.
  14. Icona del comentari de: Xavi Madaula a gener 25, 2023 | 09:49
    Xavi Madaula gener 25, 2023 | 09:49
    Aquest article és un cas clar d'odi als homes com a gènere.Els homes pel fet de ser-ho no ens hem de sorprendre del fet que hi hagi violadors molt propers a nosaltres,es veu que és el més normal del món.Per aquesta regla de tres tampoc ens ha de sorprendre que aquell simpàtic veí o veïna sigui un terrorista ,o que el meu amic de tercer d'EGB sigui cleptòman,o la meva millor amiga estafadora d'hisenda,o el meu pare independentista de la Patagònia,un amic de la universitat un atracador de bancs,una companya de feina política o el cap de la feina empresària o presidiària.Carla,també et parlo de tu:Desitjo que et sorprengui la vida,que no tot et sigui tan previsible i que tan de bo et sorprengui conèixer un home bo qualsevol dia,i fins i tot una bona persona.Una abraçada(sense contacte clar,no sigui cas...).
  15. Icona del comentari de: teresa a gener 26, 2023 | 13:10
    teresa gener 26, 2023 | 13:10
    A part de lo bestia de l'article, trobo a faltar aquí i a altres mitjans, que no es parli d'altres "presumptes" que a més van amb premeditació perquè droguen primer, us ho han prohibit?
  16. Icona del comentari de: Willermina a gener 30, 2023 | 12:05
    Willermina gener 30, 2023 | 12:05
    Jo soc dona i no, no m’ha agradat gens l’article. Entenc que la Carla vol parlar de tots els homes que assetgen, violen i maten dones, però també hi ha molts homes que no són així i jo en conec uns quants. L’altre dia un amic em deia: “És que sembla que m’hagi de sentir culpable per ser homr, blanc i heterosexual”. I és una de les millors persones que conec. Per què hauria de sentir-se culpable? Repeteixo que soc una dona i que, com a tal, sempre defensaré els drets de les dones, però no carregant-nos els homes, sinó fent que estiguin de la nostra part, com els que jo conec. No segueixo el futbol, però que Xavi digués que estava en xoc pel que havia fet el seu amic, em sembla una reacció normal. Jo estaria en xoc si m’assabentés que qualsevol persona que considero amiga meva fa res d’aquest nivell… Potser el que vol dir la Carla és que potser hi ha alguna persona al nostre voltant que fa aquestes coses i que hem d’estar atents, no viure com si fos una realitat aliena que ens queda molt lluny. Tot i això, insisteixo que culpabilitzar tots els homes no serveix de res, a part de ser molt injust.
  17. Icona del comentari de: Carme a gener 30, 2023 | 16:26
    Carme gener 30, 2023 | 16:26
    Com sempre els homes, com q viuen en el sector dels privilegiats, no hi veuen més enllà i no volen entendre q quan es parla d'homes, es parla d'homes educats des de nens en uns estereotips de gènere imposats pel masclisme imperant en toooota la societat. O sigui, tots.El q crec q vol transmetre l'article és q això va d'una cosa general q supura pus per tots els racons del nostre dia a dia. Estem inmerses totes les persones en un sistema masclista, i aquestes violacions, feminicidis, abusos i maltractaments són les expresions més vistoses d'una suma infinita de gestos, accions i pensaments q anem perpetuant pels segles dels segles i generació rere generació. Si no veiem q totes i tots hi estem involucrats i tenim la nostra part de responsabilitat, és q tenim un bon pa de quilo a cada ull.
  18. Icona del comentari de: Carme a gener 30, 2023 | 16:34
    Carme gener 30, 2023 | 16:34
    Ah! I us en farieu creus del q passa a les cases de portes endins i no gaire lluny de la vostra. El q passa és q tot això fa nosa de pensar q ho tenim tant a prop i és més còmode girar la vista cap a un altre cantó.
  19. Icona del comentari de: Separa a febrer 03, 2023 | 15:47
    Separa febrer 03, 2023 | 15:47
    Penso que ja s'ha dit tot o quasibé. Jo sense prendre part per cap dels col·lectius esmentats, només vull exposar el meu dubte, i ès el següent: davant la realitat dels fets i personats als jutjats, les sentències i disposicions dels diferents jutjats, és si m'ho permeteu, acollonant. O sigui, un home mata a la seva dona i a la filleta i en surt més ben parat que un violador? Conclusió: el rei emèrit ès un angelet.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa