Foto: Tayloright


El 30 de maig del 1969, els meus pares van estar encantats de la vida quan van saber que el seu primer fill havia nascut nena. Des d’aquell dia i per sempre, jo mateixa també estic encantada d’haver nascut dona. La veritat, diguem-ho tot, és que vaig créixer convençuda que ser dona era una sort sense fissures. De petita, uns mestres carregats de bones intencions em van fer creure que obvietats com la igualtat entre homes i dones eren reivindicacions superades, i ho vaig trobar tan natural que em vaig empassar la mentida. Ja gastava anys de dues xifres quan vaig descobrir que ells mantenien encara una colla de privilegis que a nosaltres se’ns negaven. I sí, quin remei, llavors em vaig haver de fer feminista.
 
Ser dona vol dir acumular números per ser assetjada, violada i fins i tot assassinada. Ser dona vol dir tenir por de tornar a casa sola, de vestir-se així o aixà perquè ves a saber. Ser dona vol dir optar a feines pitjors i més mal pagades. Ser dona vol dir patir en primera persona els efectes de viure en una societat masclista i misògina. Ser dona vol dir que et menystinguin, et devaluïn, et menyspreïn, et maltractin i t’insultin perquè sí. Ser dona és un esport de risc. I un negoci pèssim.
 
Ara imagina’t que escrius. Que aspires a publicar articles o llibres i que trobes la via de fer-ho. Prepara’t. Has gosat treure el cap i t’ho faran pagar car. D’entrada, diran que has aconseguit publicar perquè ets l’esposa o l’amiga o l’amant de no sé qui. I el no-sé-qui serà un home, per descomptat. També notaràs que intenten minimitzar per totes bandes allò que has escrit. Poden arribar a dir que no ho has escrit tu. O sí, però que fas allò tan femení (i, doncs, tan de segona categoria) de mirar de convertir en literatura la pròpia vida. I resulta que només parles de nimietats domèstiques sense cap interès. Art? De cap manera, el que escrius no té res a veure amb l’art, un artista és tota una altra cosa (i d’un altre sexe, per anar bé).
 
Que ets una dona i escrius textos indiscutiblement bons, indiscutiblement interessants? Llavors diran que ets un cas a banda, una anomalia, una dona-que-no-ho-sembla. Que no t’estranyi si elogien la teva part masculina o les influències testosteròniques que es perceben d’un tros lluny en la teva expressió escrita.
 
Ha estat així durant anys i panys. Les dones que escriuen són jutjades de forma molt més severa, i partint de moltíssims més prejudicis, que els escriptors mascles, fins al punt que sovint elles deixen de difondre els seus textos. El context social és el que és i tampoc el canviaré jo ara, pensa l’escriptora abans de penjar la ploma i cedir una mica de terreny a un escriptor com cal, tu ja m’entens: un home que, com a tal, segur que té coses interessants a dir.
 
Això, a grans trets, és el que descriu i denuncia la professora nord-americana Joanna Russ a l’assaig How to Suppress Women’s Writing (University of Texas Press). Que les dones, juntament amb altres col·lectius minoritzats i discriminats, han de pagar un preu massa alt per fer-se sentir. I han de lluitar tant contra els qui volen silenciar la seva escriptura que potser arriben a la conclusió que tot plegat no els compensa.
 
Perquè sí, d’acord, no seré jo qui ho negui: ser dona és una sort. Però una sort entre cometes.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Anònim a gener 03, 2018 | 09:01
    Anònim gener 03, 2018 | 09:01
    Dius "Ser dona vol dir tenir números per ser assetjada, violada i fins i tot assassinada". No dius cap mentida perquè no ho compares amb els homes. Però de la forma que ho dius sembla que diguis que ser dona és tenir MÉS números que els homes de tot això... Però resulta que a Espanya moren assassinats uns 250 homes a l'any i unes 125 dones. Però resulta que la violència psicològica dins la parella es fa igual d'home a dona que de dona a home. Però resulta que uns 3000 homes se suïciden anualment contra només 1000 dones. Tens raó que és una sort haver nascut dona. "Ser dona vol dir tenir por de tornar a casa sola". d'això en teniu la culpa les feministes. Perquè? perquè mentiu. Constantment dieu dels grans perills que teniu al carrer quan no és cert. El nombre d'agressions físiques greus i assassinats, al carrer, és molt superior en homes que en dones. Per a un home és molt més perillós "tornar de nit a casa" que per a una dona, la diferència és que les feministes i els governs distorsionen la realitat i les dones es creuen que elles corren perill. Sobre el fet que et discriminin per ser dona, m'hauries d'aportar dades que es puguin comprovar de fonts fiables. Sinó pots, estalvia't de fer-te la víctima, si us plau. Les dades que he pogut recollir jo de forma comprovable, em diuen diametralment el contrari.
    30
    Icona de dislike al comentari de: Anònim a gener 03, 2018 | 09:01 387
    Respon
  2. Icona del comentari de: Clara F. a gener 03, 2018 | 10:03
    Clara F. gener 03, 2018 | 10:03
    Gràcies, Eva. Mil gràcies.
  3. Icona del comentari de: Anònim a gener 03, 2018 | 10:30
    Anònim gener 03, 2018 | 10:30
    Dedicat a l'anònim de les 9:01: només et desitjo que et reencarnis en dona. De res!
    189
    Icona de dislike al comentari de: Anònim a gener 03, 2018 | 10:30 7
    Respon
  4. Icona del comentari de: Anònim a gener 03, 2018 | 10:35
    Anònim gener 03, 2018 | 10:35
    Realment ser dona o home o el q sigui es una sort. Perquè realment l’important es existir i poder gaudir del propi cos en tots els aspectes. Pero si realment creus que la societat en la que vivim no es masclista, fes-t’ho mirar. Pero et dono la raó en un aspecte, jo tb estic farta del victimisme. Ja va essent hora de que agafem el q es nostre sense haver de justificar-nos jajaja
  5. Icona del comentari de: Carme L. a gener 03, 2018 | 10:50
    Carme L. gener 03, 2018 | 10:50
    Gràcies, Eva, és ben cert tot el que dius, i malgrat tipus com el d'aquest comentari ANONIM, la majoria d'homes també ho saben. A l'home anonim que ha escrit el primer comentari, Potser sí que moren més homes que dones quan tornen de nit a casa, i digues, qui són els seus assassins, dones, o altres homes? I de tots aquests, a quants violen? Si veus dues dones venint cap a tu per la mateixa vovera, canvies a l'altra amb el cap cot? Si sents pases darrere teu, comences a caminar més ràpid i intentes arribar a un lloc on hi hagi gent? Segur que no. I com aquests dos exemples, n'hi ha un munt. Homes com tu no ens calen, gràcies.
    137
    Icona de dislike al comentari de: Carme L. a gener 03, 2018 | 10:50 2
    Respon
  6. Icona del comentari de: Anònim a gener 03, 2018 | 10:53
    Anònim gener 03, 2018 | 10:53
    Ui, quina víctima l'Eva! No sabeu com n'és de dura la seva vida. Uiii si ha patit! En canvi tots els homes es troben en clubs exclusius on es reparteixen el poder, la maldat, la violència i la insolidaritat com més els abelleix. No ho sabíeu?
  7. Icona del comentari de: Anònim a gener 03, 2018 | 11:09
    Anònim gener 03, 2018 | 11:09
    Planeta Terra trucant a l'anònim de les 9:01! D'això se'n diu viure en una realitat paral.lela i/o no voler veure el que passa al teu voltant!
  8. Icona del comentari de: Anònim a gener 03, 2018 | 11:12
    Anònim gener 03, 2018 | 11:12
    Bon dia, Em dedico al dibuix i la pintura.. Sempre m'he hagut de sentir que els meus dibuixos i les meves pintures semblen d'home... com si jo, com a dona fos una excepció. Els meus 21 anys emancipada de la família..i per la recomanació constant d'un amic de trobar una feina que em donés un sou regular...em vaig deixar entrevistar per una prestigiosa agència multinacional de publicitat. A l'entrevista hi havien tots els directius i meravellats pels apunts a llapis i tinta que jo feia en directe a la gent dels bars del raval... un em pregunta: Escolta, tu quan dibuixes, com et sens, com un home o com una dona? Això era l'any 81 i em vaig quedar tan parada que per educació no vaig saber que dir...però em van venir ganes de fer un disbarat....
  9. Icona del comentari de: Anònim a gener 03, 2018 | 11:14
    Anònim gener 03, 2018 | 11:14
    És que ser home en un món masclista tampoc és una sort. Ser home en un món masclista vol dir no explicar els teus problemes, no poder-te enfonsar i demanar ajuda; i això es tradueix en més depressió, més alcoholisme, més homes sense sostre, i més suïcidis, per part dels homes. En un món masclista el treball a la llar es menysprea, i per això l'home no el fa; més discussions en el si familiar, més malalties mentals i físiques de la parella per sobrecàrrega, i a la llarga més divorcis. No pots tenir un gatillasso, almenys has de lligar un cop al mes, saber-te guanyar la vida i no guanyar menys que la teva parella, i veure com alguns dels teus congèneres fan coses horribles que et fan sentir malament com a home (violència de gènere, assassinats masclistes, violacions en grup). Tens raó, ser home en un món masclista és un desavantatge. Però és que ser dona en un món masclista és encara més desavantatjós. Quan ets nena la teva gran virtud ha de ser ser guapa; a l'adolescència ets una puta si lligues massa, o és que pugis a un cotxe amb quatre tios perquè et portin a casa i et diguin, que si volen et violen; quan tens parella i/o família és fer la majoria de les feines de la llar, ser la responsable de la família i treballar fora de casa. Quan ets mare és sentir-te malament facis el que facis, si li dono o no el pit, massa temps o massa poc; si treballo massa i no veig prou els fills, si treballo poc i no em realitzo professionalment, si no treballo i sóc una simple mestressa de casa. I ja quan envelleixo, ell té unes canes sexys i una pell curtida de mascle, i jo, sóc vella. Perquè és estar sotmesa a uns cànons estètics i de sexualització constants (que ja comencen a l'etapa infantil), és que tu mateixa dins teu portis incrustada una cultura masclista que fa jutjar-te constantment. Per això ser dona és estar en una actitud a vegades a la defensiva per no caure en tots els paranys que t'esperen, i buscar socis homes, pels que tampoc és una ganga aquesta societat patriarcal, i junts, transformar-la. Dades. Aquí n'hi ha moltes: https://europa.eu/european-union/about-eu/agencies/eige_es http://www.europarl.europa.eu/news/es/headlines/society/20110324STO16428/cien-datos-chocantes-sobre-la-desigualdad-de-genero-en-la-ue http://www.lavanguardia.com/internacional/20170315/42905950259/igualdad-genero-europa.html
    102
    Icona de dislike al comentari de: Anònim a gener 03, 2018 | 11:14 3
    Respon
  10. Icona del comentari de: Feminista empoderada a gener 03, 2018 | 11:21
    Feminista empoderada gener 03, 2018 | 11:21
    Gràcies Anònim de les 9.01. Els teus comentaris ens fan convèncer de tot el camí que cal recórrer encara i refermen la lluita que les dones fem dia rere dia. Gràcies perquè aquests comentaris ens tornen més descaradament feministes i ens empoderen a seguir fent pedagogia de la nostra causa amb més convenciment. Ser feminista no és el contrari de ser masclista. No ens calen els números comparatius. Només ens calen homes que es creguin aquesta lluita com a seva i ens vulguin escoltar, no contratacar. Gràcies Eva un cop més
  11. Icona del comentari de: Àngela Casals a gener 03, 2018 | 11:22
    Àngela Casals gener 03, 2018 | 11:22
    Fantàstic article, Eva. Gràcies per donar-nos veu amb aquesta claredat. Estic escandalitzada del primer comentari, el de l'anònim. I, com a dona, també profundament ofesa i indignada. El masclisme està tan instaurat a la vostra vida que ni tan sols en sou conscients. Totes les dones, TOTES, ens hem sentit en algun moment com descriu l'article. Que tergiversis la realitat per demostrar que és més perillós ser home que dona no només demostra el teu masclisme i poca empatia sinó que et fa ignorant. Com a mare de dos projectes d'home intento educar-los en el feminisme per fer-los més bones persones, i que s'allunyin el màxim possible d'un model com tu. Sobretot llegint comentaris com el teu, penso que, efectivament, quina sort haver nascut dona.
  12. Icona del comentari de: Bernats a gener 03, 2018 | 11:36
    Bernats gener 03, 2018 | 11:36
    Quants d’aquests 250 homes moren pel fet de ser homes i quantes de les 125 dones moren pel fet de ser dones? Les (i els) feministes existim per culpa de gent com tu.
  13. Icona del comentari de: Dona a gener 03, 2018 | 12:01
    Dona gener 03, 2018 | 12:01
    per l'anònim de les 9:01, que no sé com s'atreveix a donar culpes a les dones: http://feminicidio.net
  14. Icona del comentari de: Anònim a gener 03, 2018 | 12:19
    Anònim gener 03, 2018 | 12:19
    Senyor "Per Reflexionar", sento dir-te que estàs molt equivocat. Malgrat el que dius de les dades, segurament no deus saber què significa que se't quedin mirant pel carrer amb cara de "et despullo amb la mirada", grairebé cada dia. No deus saber què significa haver de canviar-se de lloc al tren perquè un home t'està mirant tant fixament que et provoca una sensació asquerosa. No deus saber què significa que t'assetgi algú que et pensaves que era un amic, i que es vol enrollar amb tu tant si vols com si no vols, i que et defineixi lesbiana només pel fet que no et vols enrollar amb ell, però malgrat tot, t'acabi menjant la boca en contra de la teva voluntat. I no deus saber què significa que et tractin de "tros de carn" i que considerin que el que tu fas, és pitjor només perquè ets dona. Així que, CALLA
  15. Icona del comentari de: Mireia p.m a gener 03, 2018 | 12:25
    Mireia p.m gener 03, 2018 | 12:25
    Homes anònims del món: .- alguna vegada heu sentit algún congère vostre amb una erecció arrapant-se al vostre cos al metro? .- alguna vegada us han cridat de nit: "on vas noi tan sol? No t'espantis que no mossego!" .- alguna vegada heu topat amb un exhibicionista? .- alguna vegada algun cap a la feina us ha donat indicacions mentre us tocava el cabell, un braç, una cama..? .- alguna vegada a la feina us han demanat "per anar a veure a aquest client, millor minifaldilla"? .- us pregunten a les entrevistes de feina com us organitzeu per cuidar els vostres fills? .- alguna vegada una dona us ha dit "ets un estret" "tu t'ho perds guarro" o quelcom per l'estil davant un no? .- realment creieu que pensaments com "jo a les meves dones ja les cuido" són una solució? (Per cert...no són "vostres"!!!) Podria escriure tot el dia només explicant situacions viscudes i no acabaria mai!!! Si seguiu sostenint que socialment no tenim un problema seriós, us combatrem. Per sempre.
  16. Icona del comentari de: Laura rtw a gener 03, 2018 | 15:18
    Laura rtw gener 03, 2018 | 15:18
    Sembla que no hagis sortit de casa... Jo també sóc de les que ha crescut en la igualtat. Sempre he sigut reàcia a admetre que el feminisme era necessari, mai m'havia sentit limitada o qüestionada pel gènere. Però, com diu l'Eva, a mesura que afegeixes xifres, prens decisions i tens consciència sobre el què passa al teu entorn, la vena va caient... Hi ha discriminació en molts àmbits (i no cal anar gaire lluny), per sort o per desgràcia, en alguns menys que en d'altres. I encara ara em falta per conèixer una dona que em digui que mai s'ha sentit discriminada en algún aspecte de la seva vida per ser dona. Segur que els homes també se'n senten, i d'això es tracta la igualtat. Dónes dades d'assessinats i suïcidis, sense fer cap comentari de la causa. Tots són pel gènere? La desigualtat de gènere no és l'únic problema de la societat, hi estic d'acord. Però això no justifica que no sigui un problema que no requereixi de totes/s nosaltres (com molts altres problemes). Si dónes dades, dóna-les amb tota la lletra petita. Potser mirant la lletra petita descobriràs el que moltes dones, per desgràcia, tenen tan real i tan present. I ho segueixo repetint... la desigualtat de gènere no deixa de ser menys present perquè hi hagi més problemes, també necessaris de combatre i que afecten a diferents col·lectius.
  17. Icona del comentari de: Anònim a gener 03, 2018 | 19:13
    Anònim gener 03, 2018 | 19:13
    Per posar un petit exemple de si el masclisme ataca a les dones pel fet de ser dones o en realitat és al revés: http://bit.ly/2tMKMTB
  18. Icona del comentari de: Anònim a gener 03, 2018 | 19:39
    Anònim gener 03, 2018 | 19:39
    Al/la de les 11:36. dieu que "Quants d’aquests 250 homes moren pel fet de ser homes i quantes de les 125 dones moren pel fet de ser dones?" A veure. De moment aquí hi ha les dades: http://www.datosmacro.com/demografia/homicidios?anio=2014 Al 2014 eren 323 persones assassinades, el 39% dones. La resta homes. Això de que moren "pel fet de ser dones" és un invent tan infantil que fa plorar que algú s'ho pugui creure. Dins la parella, quan la dona mata l'home (el 25% dels assassinats de parella és la dona qui els fa), no el mata perquè sigui home. El mata per mil raons. Quedar-se una herència, perquè ha tingut un moment d'alteració, perquè ha tingut un atac de gelosia. Gelosia especialment és el mòbil que te la dona que mata el marit. Que sigui un home és lògic. Normalment les parelles de les dones son homes. Quan un home mata una dona és per les mateixes raons. Gelosia, moment d'alteració, herència, etc. I és clar, la majoria d'homes tenen parella dona. I no les mata perquè siguin dones. Sinó els/les homosexuals no es matarien, i sembla ser que proporcionalment hi ha més assassinats entre ells/es. Llavors hi ha l'assassinat dels fills i filles. Les dades indiquen que tant maltractaments com assassinats de fills els fa el doble la mare que el pare. I les víctimes son per igual nens com nenes. Llavors hi ha els assassinats de pares i mares i no ho fan perquè siguin homes o dones sinó perquè El/la assassí/na s'ha tornat boig, o per altres raons, però no perquè sigui un home o una dona. Llavors hi ha els assassinats al carrer per violència gratuïta. Aquí sí que podríem parlar una mica que els maten perquè son homes (també majoritàriament son assassins homes). Les pallisses, punyalades, etc. Quasi sempre se li fan a homes. Els costa molt més atacar a una dona. "Es de cobardes", diuen. (Però jo crec que és igual de covards i assassins una cosa com l'altre). També hi ha els assassinats per robatori. Ho fan contra qui trobin a l'habitatge. No perquè sigui una dona o un home. També es mata qui és testimoni d'un delicte. I el maten no perquè sigui dona o home. També em dius: " Les (i els) feministes existim per culpa de gent com tu". La facilitat en que acuseu de masclista qui és crític amb les mentides que diuen moltes feministes, us delata. No accepteu el debat. Només la manipulació i imposició. Us ho dic clarament: sou extremadament perilloses i el mal que esteu fent a la societat és molt superior del què us imagineu. No voleu la igualtat. No hi ha un ésser més antiigualitari que una feminista.
    10
    Icona de dislike al comentari de: Anònim a gener 03, 2018 | 19:39 20
    Respon
  19. Icona del comentari de: Anònim a gener 03, 2018 | 22:12
    Anònim gener 03, 2018 | 22:12
    Aquesta web de feminicidios és la web més manipuladora i mentidera que he vist mai. I victimisme fins a un punt que vergonya em faria de ser dona i que em defensessin d'aquesta manera. Atribueix a qualsevol assassinat a una dona com un acte de masclisme. Sense fer un estudi psicològic i de motivacions de l'assassí. És igual que sigui en defensa pròpia, és igual que la mati per quedar-se una herència, és igual que sigui en un atracament. Tot és que es maten dones perquè son dones. Quin nivell ha de tenir algú que entra a aquesta web, mira una mica i s'ho creu tot! Amaga els assassinats d'homes. En definitiva, vol vestir la fantasia que els homes son els únics dolents, els homes no maten homes i només maten dones perquè son dones. (amagant la realitat que els mateixos homes maten el doble d'homes que de dones). I les dones unes santes.
  20. Icona del comentari de: Anònim a gener 04, 2018 | 01:43
    Anònim gener 04, 2018 | 01:43
    La nostra societat encara no reconeix a la dona, la llibertat de pensar, sentir, i actuar. És així de senzill, i així de complicat, per això és necessari el feminisme,
  21. Icona del comentari de: Anònim a gener 04, 2018 | 03:35
    Anònim gener 04, 2018 | 03:35
    Molt es queixen les dones però estic cansat de la doble moral, de "vaig vestida així x sentir-me guapa i si tu em mires ets un porc!" Mentida! Vas vestida així perquè ets massa dèbil com x extreure del teu interior una mica de confiança i amor propi i necessites portar tacons, maquillar-te sempre i marcar-ho tot (i si és amb push-ups millor) per sentir-te vàlida i digne amb l'atenció de tercers. Si les dones es tracten a si mateixes com a nines d'aparador no es poden queixar si hi ha gent dèbil com elles q les tracta com el que aparenten. N'hi ha prou amb posar-se a la porta d'un edifici d'oficines x sentir vergonya aliena per tot el gènere femení a jutjar per unes poques que dius, mare meva on vas així, vestides torturant el cos que ni els monjos s'aplicaven càstigs semblants x expiar els pecats!
  22. Icona del comentari de: Anònim a gener 04, 2018 | 03:41
    Anònim gener 04, 2018 | 03:41
    La diferència entre un home i una dona es q quan un home és lleig ho accepta i punt, però quan una dona no és veu atractiva fa el possible per semblar-ho pq li han fet creure q altrament no val res i crec q els homes vivim assetjats per la continua obsessió de les dones de cridar l'atenció. Clar, en un món ideal ellesvoldrien que només els atractius, forts, rics i guapes s'interessessin x elles però la debilitat que porta un home a ser agressivament incisiu és la mateixa debilitat que porta les dones a ser agressives amb maquillatges, perfums, cirugies, tibantors de roba, etc, etc
  23. Icona del comentari de: Anònim a gener 04, 2018 | 08:56
    Anònim gener 04, 2018 | 08:56
    El Masclisme és una tradició, seguida per dones i homes en parts iguals, que podem considerar-la estúpida. Jo almenys ho considerava molt estúpida i m'emprenyava com una mona davant de qualsevol manifestació de masclisme. Però no era cap tradició assassina ni maltractadora. Sinó el 100% dels nostres avantpassats serien uns assassins. El masclisme no era cap estratègia per "tenir privilegis". De fet perjudicava a tots però especialment als homes. El masclisme considerava que els homes han de fer totes les tasques perilloses, les guerres, que fer mal a una dona tenia doble penalització, que dones i nens s'han de salvar primer, etc. Quasi tots els valors masclistes, a occident han desaparegut. Les constants acusacions de masclisme que es fan ara, res tenen a veure amb masclisme. Però el què és més important en la vida de les persones és que siguin felices. Si les dones tenen tantes pegues com s'inventen les feministes, serien menys felices que els homes. I la realitat és la contrària. Arreu del món i en quasi totes les edats, les dones son més felices que els homes. Ho podeu veure en aquest document sobre els nivells de felicitat al món. A la pàgina 44 es fa comparació homes-dones: http://worldhappiness.report/wp-content/uploads/sites/2/2015/04/WHR15_Sep15.pdf
  24. Icona del comentari de: @JosepBar2 a gener 04, 2018 | 12:13
    @JosepBar2 gener 04, 2018 | 12:13
    "A l’atzar agraeixo tres dons: haver nascut dona, de classe baixa i nació oprimida. I el tèrbol atzur de ser tres voltes rebel." (Maria-Mercè Marçal, 1976) Tot i que es tracta d'un poema molt conegut, sempre dona forces recordar que tenim al davant horitzons emboirats que cal travessar. Jo no tinc el primer do, però em sembla de justícia acompanyar la mare, l'esposa, les amigues, les companyes i totes les dones en la seva lluita. Em manifesto rebel envers les injustícies de gènere, les desigualtats socials i les barreres per construir la nació amb la qual ens identifiquem
  25. Icona del comentari de: Olga Garcia a gener 04, 2018 | 16:20
    Olga Garcia gener 04, 2018 | 16:20
    Tens tota la raó del món. Aquest món tan misogin que quan una dona és, fa o diu quelcom interessant li diuen que 'no sembla fet (o escrit o dit), per una dona. O que quan admira una dona o bé és per la seva bellesa exterior o bé perquè fa' coses' d'home, és a dir, de primera categoria.
  26. Icona del comentari de: Anònim a gener 05, 2018 | 09:31
    Anònim gener 05, 2018 | 09:31
    Els feixistes (Aznar, Fraga..) acostumen a usar el mot feixista per criticar l'enemic. Els hipernacionalistes (C's, PP) acostumen a dir-se no nacionalistes i a acusar als demés de nacionalistes. Les misàndries, acostumen a veure misògins per tot arreu.
  27. Icona del comentari de: Lena * a gener 08, 2018 | 13:26
    Lena * gener 08, 2018 | 13:26
    M agrada escriure poesia, poesia eròtica, i no vegis com els ulls dels homes em miren quan recito!. D entrada ja m han catalogat com a persona i no com poetessa. Per descomptat que hi ha excepcions, poques, però n'hi ha. Però el que abunda en aquesta societat és el masclisme pur i dur. Això ens ha fet molt més fortes, molt més valentes i cregueu-me, dia rere dia estem millorant la nostra pròpia marca. La nostra feina seria la d'educar els fills en la diversitat, apartar-los de les males educacions pasades. Només així canviarem el futur.
  28. Icona del comentari de: Elf a gener 09, 2018 | 20:31
    Elf gener 09, 2018 | 20:31
    Mare meva, quin rebombori! Escrit polèmic com el que més. Com a benintencionat, tan no sols puntualitzar una afirmació, per a mi, massa contundent. Aquells mestres eren homes i fones que lluitaven per la igualtat, cadascú a la seva manera. A casa, a l'escola, amb els companys i companyes, amb els amics, amb els germans i germanes. Perquè havien viscut , a casa seva, situcions de desigualtat flagrants. Entre els pares, amb els germans, sobretot les germanes. Tamé amb els amics i amigues.. A casa i a l'escola (col·legi). I s'havien fet grans tot adonant-se que allò que havien vist i viscut no era bo no estava bé, no era just. Tanmateix, penso que mai no van dir, ni tan sols donar a entendre, que la igualtat fos un problema superat, ni de bon tros. Potser les actituds personals de molts d'aquells i aquelles mestres, van fer percebre i pensar a uns preadolescents aventatjats, que era un tema superat. L'anònim de les 9 no viu una realitat paral·lela. Tan sols deu ser un mascle-alfa, al que li surt la testosterona per les orelles, immers en un món competitiu com l'actual i defensa el seu territori, en aquest cas, la seva opinió. Tanmateix té, com siu algú més, una part de raó. Tampoc no és gens fàcil, per a un home "normal", si és que n'hi ha, virue en un món on la competitivitat supera, de molt, la col·laboració. Una abraçada.
  29. Icona del comentari de: Gironina a març 09, 2019 | 18:57
    Gironina març 09, 2019 | 18:57
    Em dic Sílvia, tinc filles...una escriu bé, crec que molt bé i he de dir que justament han sigut dones les que l'han menystingut o li han negat la més mínima possibilitat de publicar...(tu, Eva, vas ser una d'elles). És trist però, de vegades, les dones som les pitjors enemigues de nosaltres mateixes. I dir-te també que m'agrada, més que molt, com escrius.
  30. Icona del comentari de: AT a març 09, 2020 | 19:52
    AT març 09, 2020 | 19:52
    Hola Et dono la raó en tot el que dius, però aquests dies es parla molt de les dones que volem la igualtat d'oportunitats i drets. Jo soc una d'elles, d'aquestes que tinc feina d'home (en sou i responsabilitat), que soc mare de família nombrosa, i que a casa meva tot es fa entre tots de manera equivalent (cuinar, rentar, planxar, portar els nens al metge o portar-los a extraescolar), però que jo no faig bricolatge perquè ho odio i en canvi faig totes les vores dels pantalons perquè m'encanta cosir. Som un exemple de família on la igualtat és real. Però no es parla de que hi ha dones que provoquen mes el masclisme que els propis homes. Mentre hi hagi dones que el seu objectiu sigui aconseguir un home que les mantingui (i un cop signat el contracte a viure), o que facin els impossibles per estar guapes perquè el marit no les deixi i puguin seguir vivint del marit, o que eduquin les seves filles per aconseguir algú que les mantingui, i no s'esforçen a pagar uns estudis a les filles perquè total com a molt faran mitja jornada amb un bon horari. O que no deixen que el marit sàpiga fer res de la casa perquè si es un inútil no les deixaran mai... d'aquestes encara n'hi ha moltes! masses! i això si que provoca masclisme

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa