Foto: Google Maps

Four Corners, Estats Units
(36°59′56.3″N 109°02′42.6″O)


A l’episodi 6 de la temporada 4 de Breaking Bad, Skyler White decideix, breument, escampar la boira. Insegura sobre la seva destinació, arriba fins a Four Corners, l’indret on tot sembla possible. És el mil·limètric punt de trobada, a angle recte, de quatre estats: Arizona, Utah, Colorado i Nou Mèxic —l’estat que serveix de decorat a Breaking Bad. Four Corners. Quatre cantons. Allà, però, la càmera de Street View no hi pot arribar: a un centenar de metres, un punt de peatge en prohibeix l’entrada. Preu d’accés: tres dòlars. I què s’hi pot veure, per tres dòlars? Un disc de metall posat al centre exacte de la confluència dels quatre estats, instal·lat en un sòcol de ciment, un disc al mig del desert però que atreu una gran quantitat de turistes. Els dies d’afluència, fan cua per poder posar els peus a banda i banda de les ratlles frontereres i ser, així, físicament, en quatre estats a la vegada. Meravella americana.

La càmera de Street View no arriba fins allà i, a la sèrie, tan sols es veu el disc i algun racó de cel. Per saber com són els encontorns cal clicar en algunes de les imatges fixes ofertes per Google Maps i mirar per l’ull del satèl·lit. El disc està envoltat per tribunes amb bancs, a les quatre bandes, així cadascú pot admirar la quadrifrontera, si vol, des de l’estat que més li abelleix. Als afores, un munt de cotxes aparcats, també a quatre bandes, com si tot, en aquest tros de desert, anés per quatre. Per això imagino que s’hi deu arribar, també, per quatre carreteres però no, només hi ha un punt de peatge, al Nou Mèxic. I vuit banderes. Una per cada estat, una pels Estats Units, una pels indis utes i dues pels navahos. Utes i navahos —però sobretot, sembla, els navahos— tenen la propietat d’aquesta atracció turística.

I amb Street View, doncs, què es pot veure? El desert, és clar. Una carretera recta que talla a parts iguals l’infinit de roques i terra. Sabíeu, però, que al Nou Mèxic, en aquest desert que pertany als indis, a prop d’allà on Walter White se les havia amb traficants de droga i serps de cascavell, també hi pot nevar? Quan, des de la carretera US 160 gireu cap a la Four Corners Road, tot d’una la imatge canvia i el desert s’ha tornat blanc. Clapejat de blanc, si més no. Al gener de 2008, quan va passar el cotxe de Street View, havia nevat al país dels navahos. A la vora de la carretera, una parella, prop d’un cotxe aturat, mira el vehicle amb la càmera però és molt fàcil imaginar que s’han parat per tocar la neu. Com que no puc passar el peatge m’és impossible verificar si algú ha tret la neu del disc metàl·lic, de manera que els turistes d’aquest dia de fred i sol continuïn admirant les línies rectes invisibles amb les quals algú, un dia, va pretendre domesticar el desert.

Nou comentari

El piano

Foto: Fundació Catalunya - La Pedrera
Comparteix

Els nous talents del jazz, a La Pedrera

El terrat de la Casa Milà acull un cicle de concerts a la fresca per als vespres de juny i juliol
Comparteix

Le temps de vivre

tout est possible, tout est permis
Comparteix

Hi ha una llum que mai no s’apaga

Morir al teu costat/ és una manera tan divina de morir
Comparteix

Jessye Norman, la veu poderosa

Recordem la soprano veient-la interpretar un fragment de «Tristany i Isolda»

Passadís

Comparteix

El naïf del Duaner Rousseau

14 quadres mostren l'evolució del pintor francès
Equipo Crónica. Sense títol, 1972. Aquarel·la i guaix sobre teixit, 54 x 39 cm.
Comparteix

Tots van ser Picasso

Els Espais Volart exposen la col·lecció de 400 tapets decorats per artistes i escriptors en solidaritat amb el pintor
Comparteix

La Venus de Botticelli

14 obres d'un dels artistes més reconeguts del primer Renaixement
Comparteix

La soledat segons Hopper

14 obres de l'artista més representatiu de la pintura estatudinenca del segle XX

Comparteix