
Foto: Cat Mayer
I no he sabut si entristir-me’n o alegrar-me’n. He pensat, això sí, que seria una bona premissa per començar una pel·li de diumenge a la tarda. Que igual podria ser una comèdia com un drama, segons qui la dirigís. En qualsevol cas, seria una pel·li sense dolents que ho volen esbombar tot, de les que m’agraden a mi. Segurament, algun guionista conservador faria entrar en plànol un senyor un parell d’anys més gran que ella i un ram de tulipes a la mà. Potser es coneixerien de la infància i ara en retrobar-se resulta que encaixarien a la perfecció i aquesta sensació que ens deixa una mica incòmodes, una mica amb regust de llàstima, de la imatge d’una senyora fadrina vella emprovant-se un vestit de núvia només pel goig de veure-s’hi, s’evaporaria en mil·lèsimes de segon i tots més contents que un gínjol. Fi. A dormir.
Però després de barrinar fins a mira quina hora és, penso que bé que fa aquella dona, de no voler casar-se de veritat. Imagina’t, imagina’t que li arriba el senyor amb el ram de flors i, després de l’escena fins on nosaltres coneixem, el flamant nou marit no la deixa dormir, que ronca i es peta. Imagina’t que ella s’ha de vendre la moto perquè ell vol anar en cotxe i ella ha de renunciar a les classes de ioga per [fer-li el] sopar plegats, o a organitzar les festes d’agost de la plaça amb les veïnes perquè just aquells dies han d’anar a visitar la família i ai, que bonic, que ens hem casat en un perfecte final feliç.
No. Prefereixo pensar que es farà un parell de fotos vestida de núvia per a la posteritat i després aniran a sopar amb les amigues i, mentre se les miren, riuran de la gesta però de valent. Sense cap més expectativa. A la recerca de res. I mira, avui no, perquè avui no l'és, però un altre dia que sigui un dia trist, tristot, un dia, no sé, d'octubre, un dia en què no vingui d’aquí, t'explicaré més a fons per què, en ficció, no m’agraden les pel·lícules on surten dolents i, a la vida real, no vull finals feliços. Però t’avanço una cosa, perquè també tu te’n vagis a dormir contenta com un gínjol: el problema dels finals feliços és precisament aquest, que són també finals.
"Basorèxia" és una paraula que no surt al diccionari i que, per tant, dona marge a la flexibilitat. Maria Climent hi explora temes com l'amor o la vulnerabilitat, partint del desig de besar com a metàfora de les necessitats emocionals humanes.