• Catorze /
  • Estudi /
  • L'acompanyament de la Diputació de Barcelona als joves

L'acompanyament de la Diputació de Barcelona als joves

Amb el projecte Noves Oportunitats Educatives 4.10 es treballa per combatre l’abandonament escolar

Autor Diputació de Barcelona



La Diputació de Barcelona acompanya i orienta els joves en el seu procés educatiu a través del Projecte NOE 4.10

L’Àrea d’Educació i l’Oficina del Pla Jove de la Diputació de Barcelona estan desenvolupant el Projecte Noves Oportunitats Educatives 4.10 (NOE) per prevenir i combatre l’abandonament escolar prematur dels joves entre els 16 i els 24 anys.

Segons les dades publicades el 2023, a Catalunya el percentatge de joves que abandonen prematurament els estudis és d’un 16,9%. Aquesta xifra està per sobre de la mitjana de l’Estat —que representa un 13,9%— i molt lluny de la mitjana europea —xifrada en el 9,7%.

I és una realitat que la insuficiència formativa i competencial multiplica la vulnerabilitat social i laboral, present i futura, dels joves. Són molts els que interrompen el seu itinerari formatiu sense haver-se graduat en l’ESO, mentre que d’altres no continuen estudiant malgrat haver-se graduat o abandonen els estudis abans de finalitzar l’etapa secundària postobligatòria.

La transició a l’etapa postobligatòria és en si una fase complexa durant la qual es poden produir interrupcions i molts canvis que, si no es recondueixen adequadament, incrementen el risc d’abandonament escolar prematur.

L’orientació i l’acompanyament, com a eines de prevenció, han de començar a l’escola i ben aviat; però, a més, han de continuar fora d’ella, i és en aquest punt que els municipis tenen un paper important a fer, amb més coordinació entre els seus serveis.

Amb el Projecte NOE 4.10 es posa en valor el paper dels ajuntaments i dels ecosistemes educatius locals per al desenvolupament de noves oportunitats educatives. Vuit ens municipals han col·laborat en la fase de pilotatge del projecte, que ha comptat amb l’assistència de professionals de l’administració local i d’experts en educació.

L’objectiu d’aquest projecte és crear solucions tangibles, sostenibles i factibles des del territori per garantir que els joves continuïn els estudis i perquè adquireixin les competències necessàries perquè puguin desenvolupar amb èxit el seu projecte de vida.

Entre els joves que abandonen els estudis podem trobar perfils ben diferents que requereixen respostes també diferents. N'hi ha que abandonen per desvinculació amb el sistema educatiu, però que no viuen en una situació social i educativa severa; aquests probablement requeriran atenció des de l’escola perquè els ofereixi alternatives menys academicistes. D’altra banda, hi ha joves amb una situació de vulnerabilitat total —amb problemes familiars greus o en situació d’irregularitat, per exemple— que requereixen d’una intervenció més enllà de l’escola per aconseguir aquesta reconducció cap als estudis.

Els aprenentatges del Projecte NOE 4.10

De l’aplicació del Projecte NOE 4.10 s’extreu que l’instrument bàsic per aconseguir combatre l’abandonament escolar prematur és el desenvolupament d’un sistema local d’orientació i d’acompanyament integral a la trajectòria educativa, que permeti fer un seguiment individualitzat dels joves, la traçabilitat dels seus itineraris i l’assoliment de les seves competències a través de la programació dels recursos educatius locals.

I per construir aquest sistema local d’orientació i acompanyament dels joves és necessari: constituir una Xarxa Interprofessional per a les Noves Oportunitats Educatives; desenvolupar estratègies per conèixer l’ecosistema educatiu local i articular-lo amb l’esfera NOE; dimensionar i definir els col·lectius d’intervenció, perquè l’abandonament escolar prematur és un fenomen  multidimensional; i tenir una visió compartida de l’acció orientadora en el marc dels recursos i serveis del NOE 4.10 per poder oferir als joves —i a les seves famílies si cal— un servei personalitzat i integral.

L’ecosistema local és l’entorn on agents diversos —mestres, tutors, educadors, tècnics municipals de joventut, psicòlegs, assistents socials, orientadors, etc.— es relacionen per definir les propostes i acompanyar amb qualitat i amb equitat el procés educatiu, formatiu i professional dels joves. Permet identificar si hi ha aspectes i/o perfils de joves poc coberts; localitza solapaments o ineficiències en la cobertura de l’acompanyament als joves; ajuda a obtenir la informació de cara a assignar els recursos o a prioritzar les actuacions; entre d’altres.

Amb el Projecte Noves Oportunitats Educatives 4.10 la Diputació de Barcelona continua treballant per al desenvolupament d’un sistema local d’orientació i d’acompanyament integral a la trajectòria educativa dels joves, imprescindible per combatre amb eficàcia l’abandonament escolar prematur.

Més informació a: www.diba.cat/web/educacio/projecte-noe410

Contingut ofert per la Diputació de Barcelona.

Data de publicació: 29 de novembre de 2023
Subscriu-te al nostre butlletí
Subscriu-te al butlletí de Catorze i estigues al dia de les últimes novetats
Subscriu-t’hi
Subscriu-t’hi
Dona suport a Catorze
Catorze és una plataforma de creació i difusió cultural, en positiu i en català. Si t'agrada el que fem, ajuda'ns a continuar.
Dona suport a Catorze