La Gran Ensemble Liceu durant la presentació de «Carta Blanca» Foto: Fundació Conservatori Liceu

Aquesta tardor torna el Voll-Damm Festival Internacional de Jazz de Barcelona, un esdeveniment que col·loca la ciutat en el mapa jazzístic internacional amb un cartell ple de grans noms de l’escena, de formacions diverses i de propostes singulars que van més enllà del gaudi musical. És el cas de Carta Blanca, la secció que, dins el programa general del festival, i impulsada per la Fundació del Conservatori del Liceu, la Fundació Ferrer-Salat i la Fundació Damm, fa pujar els joves talents de Barcelona als escenaris.

Carta blanca no és una secció més del festival, és una iniciativa que casa educació, cultura i compromís social. N’han parlat en una taula rodona Sergi Ferrer-Salat, president de la Fundació Conservatori Liceu i de la Fundació de Música Ferrer-Salat, Tito Ramoneda, director de The Project, empresa promotora del Festival de Jazz i Ramon Arenjo, director de la Fundació Damm, en què han explicat el germen d’aquesta col·laboració i els seus objectius: treballar en la base, en la formació, en la transmissió de coneixements per generar oportunitats.

La comunicació entre figures consagrades i estudiants és una de les potes d’aquesta iniciativa, que des de 2011 aconsegueix portar grans artistes al conservatori perquè hi imparteixin una masterclass. En edicions anteriors hi han participat grans noms com Pat Metheny, Maria Schneider i Carles Benavent, i aquest 2019 comptaran amb la presència de Richard Bona i Alfredo Rodríguez, Uri Caine i José Mercé, entre d’altres.


El Conservatori del Liceu porta quatre formacions diferents a la programació del festival, quatre propostes que són una oportunitat tant pels músics com pel públic, que té l’oportunitat de descobrir-los:

Asier Olabarrieta Big Band, dimecres 30 d’octubre a les 20 h: un projecte nascut del recital de Graduació del bateria Asier Olabarrieta (Pamplona, 1997), que va ser distingit amb un Premi Extraordinari. Un repertori escrit pel mateix Olabarrieta i adaptat a la formació de Big Band, sota la direcció de Sergi Vergés.

Alberto Garrido Flamencura Big Band, dijous 14 de novembre a les 20 h: el murcià Alberto Garrido porta les músiques tradicionals per a banda de Setmana de Santa de la seva terra a un nou terreny, el del jazz agermanat amb el flamenc. Cant, ball i harmonies pròpies del jazz amb grans dosis d’improvisació són els ingredients d’aquesta proposta.

Gran Ensemble Liceu, dijous 28 de novembre a les 20 h: un trencament de barreres i estils, una formació nascuda de la col·laboració entre els departaments de Jazz i Música Moderna i d’Instruments Orquestrals en què la Big Band es barreja amb instruments de corda per interpretar un repertori nou i experimental sota la direcció de Toni Vaquer.

Liceu Big Band, dijous 12 de desembre a les 20 h: una vella coneguda del Fesival Internacional de Jazz de Barcelona que, dirigida per Sergi Vergés, fa un homenatge a Bob Brookmeyer, renovador del llenguatge de la Big Band.

(En primer pla) Garrido, Olabarrieta, Vaquer i Vergés, responsables de les quatre formacions que participen a Carta Blanca Foto: Fundació Conservatori Liceu


Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa