“La representació de les dones continua sent minoritària en el sector musical”, assegura Carmen Zapata, gerent de l’Associació de Sales de Concerts de Catalunya i impulsora de l’Associació de Dones a la Indústria Musical (MIM), que té com a objectiu donar visibilitat a les professionals del sector musical. “Continuem sense trobar dones, de generacions molt ben capacitades, en els càrrecs de responsabilitat de les empreses, dels comitès, dels jurats o de les programacions, que continuen sent majoritàriament masculines”.

El Mercat de Música Viva de Vic (MMVV), però, és un dels festivals més paritaris en la seva programació i, al mateix temps, la seu de la fundació de l’Associació de Dones de la Indústria Musical. L’edició passada va assolir un 47% de presència femenina i mixta, obtenint el primer segell MIM pel seu compromís amb la igualtat. Enguany celebra la seva 29na edició amb una seixantena d’artistes d’arreu del món, i amb un alt percentatge de participació de dones: des de Carmen Boza, Christina Rosenvinge, Eneida Fever! & Reyes Torío DJ i EVA, fins a Maria Rodés, Sandra Bernardo, Pavvla o Núria Graham. Parlem amb una de les artistes que hi actuarà, Gemma Humet, perquè ens expliqui la seva visió de la igualtat de gènere al món de la música.


“Crec que estem en un moment d’eclosió de les dones en el món de la música. N’hi ha moltíssimes, amb projectes molt interessants i diversos. Per desgràcia, en alguns contextos sembla que d’alguna manera s’invisibilitzi aquesta feina, ja que costa molt trobar una certa paritat en la majoria de programacions. A vegades, el que es té més en compte no és la qualitat, ja que els homes segueixen tenint moltes més oportunitats.

Hauria de ser hora que això comencés a canviar. No estic a favor de les quotes com a finalitat, però podrien ser un mitjà necessari per aconseguir més paritat i normalitzar el fet de veure dones als festivals, a les festes majors i a les programacions en general. Penso que és important de cara a noves generacions veure dones dalt dels escenaris: hi ha d’haver referents femenines perquè si no, sempre quedarem darrere l’escenari.

M’agradaria que, més enllà del gènere, arribi un dia en què se’m pregunti, amb total normalitat, què significa per mi, com a persona o com a amant de la música, participar al MMVV. Estic contenta de veure que, com jo, hi ha moltes altres dones al cartell i alhora tants amics i grups que valen la pena.”

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa