Pau Casals: «I’m a Catalan»

La meva mare –una dona excepcional, genial–, quan jo era noi, ja em parlava de la pau

Arxivat a: Pau Casals, El piano

Pau Casals i Defilló va néixer al Vendrell el 29 de desembre del 1876 i va morir a San Juan (Puerto Rico) el 22 d’octubre del 1973. El violoncel·lista, director d’orquestra i compositor és un símbol de la pau i de la llibertat arreu del món. El 24 d’octubre del 1971 va rebre la Medalla de la Pau de l’ONU. Per a ell va ser tota una sorpresa, ja que hi era per dirigir-ne l’orquestra. Per tant, el discurs que escoltem i llegim va ser improvisat. El recordem revivint-lo i emocionant-nos amb El cant dels ocells.


Aquest és l’honor més gran que he rebut a la meva vida. La pau ha estat sempre la meva més gran preocupació. Ja en la meva infantesa vaig aprendre a estimar-la. La meva mare –una dona excepcional, genial–, quan jo era noi, ja em parlava de la pau, perquè en aquells temps també hi havia moltes guerres. Per això les Nacions Unides, que treballen per l’ideal de la pau, estan al meu cor. Disculpeu-me per prendre el vostre temps, però deixeu-me dir una cosa. Sóc català. Catalunya és avui una regió d’Espanya. Però què ha estat Catalunya? Catalunya ha estat la nació més gran del món. Us diré per què. Catalunya va tenir el primer Parlament democràtic, molt abans que Anglaterra. I a Catalunya hi va haver l’inici de les nacions unides. Totes les autoritats de Catalunya al segle onzè es van trobar en una ciutat de França –que aleshores pertanyia a Catalunya– per parlar de la pau. Al segle XI A favor de la pau al món i en contra de la guerra i de la inhumanitat de les guerres. Això era Catalunya. Estic molt content i emocionat de ser aquí.

Fa molts anys que no toco el violoncel en públic, però crec que he de fer-ho en aquesta ocasió. Tocaré una melodia del folklore català: El cant dels ocells. Els ocells, quan són al cel, van cantant: “Peace, Peace, Peace” (pau, pau, pau) i és una melodia que Bach, Beethoven i tots els grans haurien admirat i estimat. I, a més, neix de l’ànima del meu poble, Catalunya.Pau Casals toca El cant dels ocells a La Casa Blanca el 13 de novembre del 1961:

 

Comentaris

  Anònim Octubre 22, 2016 1:33 pm
  Aquest. Senyor estimava Catalunya com ningu.
  Jaci Octubre 22, 2016 7:26 pm
  Llegir biografies i articles sobre Pau Casals ens mostra que abans que res era un home fidel a sí mateix, això va fer d'ell un home gran i, a més, un músic excepcional que no dubtava a mostrar el seu art a qui el volgués escoltar, des de la classe més alta fins a les més populars. Us recomano una lectura: Joia i tristor; reflexions de Pau Casals, pensaments íntims i personals recollits per Albert E. Kahn,1977, editat per Antoni Bosch, ed. La darrere edició és del 2011.
  Anònim Octubre 22, 2016 8:41 pm
  Únic
  Toni D. Octubre 23, 2016 12:51 am
  Es molt important el que diu en Pau Casals. Perque no em de tornar a ser la gran nacio que ell tan be descriu ?
  Josep Maria Solans i Escola Octubre 23, 2016 12:04 pm
  Respectat, admirat, estimat, per la seva pau, fonamentada en la veritat, la justícia, la llibertat, i l'amor. Es irrenunciable la seva fermesa amb Catalunya, sempre al meu cor.
  Anònim Octubre 23, 2016 1:55 pm
  Al primer parlment del mon va ser a Islandia
  Anònim Octubre 23, 2016 7:36 pm
  Sempre que l'escolto sento dolça nostalgia.Es tan nostre aquest geni universal!
  Anònim Octubre 24, 2016 8:01 pm
  Mi Respecto, y admiración, Un Gran Hombre
  Meritxell Bagués Novembre 19, 2016 11:19 am
  Gran artista i amant de la seva terra CATALUNYA
  Nuria Moles Desembre 24, 2016 11:17 am
  Va parlar a la ONU i va Fer coneixa a tot el mon Catalunya
  Rosis Desembre 29, 2016 10:17 am
  La vida porta cosas fantasticas con el ser humà PAU CASALS quin gran home un de tans homes de gran vàlua
  Antoni Brugues Desembre 29, 2016 5:12 pm
  Fa posar els pèls de punta
  Miquel Salles Desembre 31, 2016 11:13 am
  Que emocionant
  Dionisia Octubre 22, 2019 12:41 pm
  Músic extraordinari. Gran persona. Coherent amb els seus ideals i amb els seus actes. Ens calen persones d'aquesta alçària humana i intel·lectual.
  Music lover Octubre 24, 2019 12:00 pm
  Pobre home... se’l veu ja cansadet i casi delirant. Fa bé a aprofitar el seu minut de glòria per reivindicar el seu poble. És com el clàssic pueblerino: “aprofito per a saludar la meva mare, la tieta, el veí, el quiosquero, la Mundeta, el Profe q vaig tenir al parvulari...”. En fi, algun dia entendrem q les Nacions Unides serveix per trobar la pau, unir-nos i trobar allò q tots tenim en comú com a persones, i no per separar-nos i odiar-nos per les nostres diferències.
  Joan Cruzate Mundet. Octubre 24, 2019 9:04 pm
  Un gran home que va ser mestre amb tot. Compositor, Director, Soliste, ....brillantissim, un defensor de la Pau i els Drets Humans, democrata que va exiliarse fins que moris el dictador Franco, català de pedra picada i un exemple a seguir.
  M. R. T. Desembre 8, 2019 2:24 pm
  Tan buen hombre como gran músico y excelente embajador de su amada tierra, Catalunya. Que gran discurso y que humanidad transmitió al mundo. Estamos faltos de seres así.

Nou comentari

Estimar-te com la terra
I al record les tardes bones / i cançons a mig desfer
Més entrades...
El pitjor buit d'una mare
14 dones comparteixen el dolor d'haver perdut els fills que van engendrar
Més entrades...