No cal esperar l’estiu per gaudir de música, per anar a l’Escala o a Empúries, per omplir-nos d’art. Portalblau, el Festival de Música i Art a la Mediterrània, ja ha començat a celebrar la seva quinzena edició. I ho ha fet estenent la seva programació per la primavera fins arribar al 15 d’agost. Fem una repassada pel cartell d’enguany, on hi ha música, teatre, circ, dansa, literatura i fotografia.


En l’apartat musical, l’11 d’agost vindrà el del grup escocès Texas, que presentarà el seu desè àlbum d’estudi, Hi, i oferirà l’únic concert programat a l’estiu. El del violinista libanès Ara Malikian tocarà el 15 d’agost. Tots dos concerts tindran lloc en un espai únic i ple d’història, el Fòrum Romà d’Empúries, que també acollirà les actuacions de Stay Homas, el 12 d’agost, i d’Els Catarres, el 13 d’agost. El 14 d’agost hi actuarà un grup adreçat al públic familiar, El Pot Petit. A la Mar d’en Manassa de l’Escala s’hi podran veure els concerts de Clara Peya, el 4 d’agost, de Beth i Laura Andrés, el 5 d’agost, de Ramon Mirabet, el 6 d’agost, i de la GIO Symphonia dirigida per Marc Timón, el 7 d’agost. La programació musical la completaran la cantant francesa Dafné Kritharas, que actuarà el 30 de juliol al Jardí Clos del Pastor, i el grup Habla de mí en presente, que oferirà un concert a la Riba el 23 de juliol. Dins la programació de primavera també s’inclouen concerts del Sextet Gerió, el 30 d’abril, de l’Anna Andreu, el 14 de maig, i del duet format per Pol Batlle i Rita Payés, el 18 de juny.


El juliol serà quan trobarem propostes més diverses: el 2 hi haurà una xerrada sobre el canvi climàtic i el futur sostenible entre el poeta Carles Duarte i el catedràtic d’ecologia Joandomènec Ros; el 24 actuarà la Companyia de Circ “eia”; el 9, la barreja de circ i dansa d’Amer Kabbani; el 29, la dansa de Nora Baylach; el 23 una conversa literària entre Mahi Binebine i Manuel Forcano; el 31 la poesia de Míriam Cano; i el 22 una obra d’un dels grans dramaturgs dels nostres temps, Dimitris Dimitriadis, Licaó. Apologia del desig, interpretada per Sergi Torrecilla i dirigida per Albert Arribas. El 10 d’agost es podrà veure al claustre del MAC-Empúries Més lloc per a la fosca (Capítol 1: Natura), un espectacle teatral amb música electrònica d’arrel basat en Solitud, de Víctor Català, creat per Elvira Prado-Fabregat, Carles Viarnés, Míriam Encinas-Laffite i Laia Fortià. A més, Portalblau incorpora per primera vegada la fotografia, amb l’exposició “MEDFOTO 2022: El mar i les persones”, que es podrà veure del 5 d’agost al 4 de setembre al Club Nàutic de l’Escala.


Organitzat per l’Ajuntament de l’Escala, el Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC) i TEM Productions, el festival referma el seu compromís amb la promoció de la cultura, els valors socials i el respecte al medi ambient, amb mesures que van des de la reducció de la petjada ecològica i la utilització d’energies renovables, fins a la creació d’una borsa de treball per contractar joves. Amb la mateixa fermesa, Portalblau continua reivindicant la cultura per a tots i totes, la creació de nous públics, la recerca de nous talents i el compromís amb artistes emergents i de KM0. I ho fa creant xarxa amb altres entitats i programadors culturals. Per això, la programació d’enguany inclou quatre accions en xarxa: una producció del Festival Sismògraf, una activitat del Festival Mot de Girona i Olot, un concert en col·laboració amb el projecte “El MMVV es Mou” i una actuació vinculada a la Fira Mediterrània de Manresa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa