Foto: Frédéric Bisson.

Entranyablement anacrònica en aquests temps actuals de connexió omnipresent, aquesta llista parla d’un temps on les cabines i els aparells amb fils a casa dels pares eren l’únic vehicle per comunicar-te amb la persona que et treia la son i les ganes de menjar. La cosa va de telèfons.

01. Blondie: Hanging on the Telephone
La urgència de la trucada furtiva. Ell sap que ella no esta sola a casa però no pot evitar fer sonar el telèfon i demanar-li en veu ben baixa que per favor no pengi.

02. Glenn Campbell: Wichita Lineman
El gran Jimmy Webb descriu magistralment la immensa solitud d’un home que repara les línies telefòniques enfilat en un pal des d’on, potser per l’excés d’exposició als raigs solars, assegura que pot sentir la veu de la seva estimada.

03. Sade: Smooth Operator
Confessem-ho: tota una generació d’adolescents vam somiar despenjar el telèfon i consolar la Sade i la mala vida que li donava aquest imbècil amb els ulls d’àngel i el cor de gel. Quin cretí.

04. Elvis Costello & The Attractions: No Action
“Saber que estàs amb ell m’està tornant boig. A vegades et truco quan sé que no estàs sola però sempre penjo a temps.” Gelosia i paranoia o el telèfon com a arma de destrucció massiva.

05. Lou Reed: New York Telephone Conversation
Lou Reed des del Transformer i aquest himne a la tafaneria telefònica, un esport sorprenentment encara no olímpic malgrat la seva popularitat arreu del món.

06. Steely Dan: Rikki don’t Loose that Number
Rikki diu que vol fotre el camp, tot just ara que començava la diversió, però per si mai s’ho repensa, millor que no perdi aquest número de telèfon. Mai se sap.

07. The Carter Family: No Telephone in Heaven
Potser la lletra més bèstia i lacrimògena sobre telèfons. La nena petita demana al mariner que li deixi trucar a la seva mare. Vol dir-li que torni, perquè enyora els seus petons de bona nit. Però malauradament no hi ha telèfons al cel.

08. Dr. Hook & the Medicine Show: Sylvia’s Mother
El pobre protagonista intenta trucar a la seva ex per fer-la tornar però té la mala fortuna que qui contesta el telèfon és la sogra. I al damunt l’operadora no para de demanar-li 30 cèntims més pels propers tres minuts. Mala peça al teler.

09. The Replacements: Answering Machine
Com coi es fa per dir t’estimo a un contestador automàtic?

10. Rufus Wainwright: Vibrate
El pobre Rufus té el seu telèfon en mode vibrador sols per a tu. Truca-li, sisplau.

11. Saint Etienne: He’s on the Phone
L’estudiant d’acadèmia nocturna s’adona que aquesta història amb un home casat no va enlloc. Agafa les sabates amb la ma i sense fer soroll marxa per sempre.

12. Nacho Vegas: Morir o matar
“Y emprendiste así tu huida y yo corrí a mi habitación 
y mezclé en una cuchara el polvo blanco y el marrón. 
Y con la sangre aún resbalando te llamé desde ese hotel: 
Por favor, entiende que algo no funciona en mí muy bien. 
Y al otro lado te oí llorar y yo seguí y no colgué, 
y me suplicaste: Déjame de una vez, déjame de una vez”. És Nacho Vegas el millor lletrista del pop español? Sí, sí i sí.

13. Eels: Bird Girl on a Cell Phone
Mark Everett i la seva obsessió per l’ornitologia arriba també a les noies amb problemes oculars que se’n van a la platja per dir a les gavines que això és casa seva.

14. Tom Waits: Telephone Call from Istambul
Sí, l’habitació del Tom és una cova de porcs, està plena d’ampolles buides i fa pudor a resclosit. Però li és ben igual, avui es comprarà un esmòquing nou i es posarà aquell barret. Acaba de rebre una trucada des d’Istanbul. La seva noia torna avui mateix.
* Un tal Bob Dylan va dir un dia que caldria una moratòria sonora, un temps prudencial en què es prohibís als músics compondre res perquè així podríem assimilar totes les cançons que se’ns acumulen abandonades pels racons de casa. Com que a Catorze ens estimem els músics i la seva manera curiosa de guanyar-se la vida, proposem una solució menys radical: un cançoner per acotar una mica els milers de propostes musicals que ens truquen a la porta sense parar. Es tracta de buscar un fil argumental que agermani cançons medicinals, d’aquelles que t’aparien fins i tot el dia més costerut. En diem Partitures i estan pensades per fer-vos companyia, ja sigui a tot drap o com a teló de fons mentre feinegeu.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Joan23 a maig 26, 2014 | 09:16
    Joan23 maig 26, 2014 | 09:16
    El tema principal no és el telèfon, però la primera cançó que em ve al cap és la de "I've just call to say I love you" del Stevie Wonder.
  2. Icona del comentari de: RyderFlyte a juny 02, 2014 | 21:56
    RyderFlyte juny 02, 2014 | 21:56
    Puc afegir Girl on the phone dels Jam? La d'en Nacho Vegas és grandíssima, especialment el fragment de la trucada.De tota manera, potser n'hauríem de començar a parlar en passat de les seves lletres...

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa