“Als mestres ens ha servit per conèixer millor els nostres alumnes, els seus desitjos i les motxilles que porten a sobre, ja que a vegades no sabem ben bé què hi ha al fons”. Els alumnes de P4 fins a 6è de primària d’una escola de Barcelona, amb la col·laboració de Catorze (i havent estat informats que sortiria publicat), han explicat i dibuixat quins són els seus desitjos de cara al 2018.

La voluntat ha estat ben clara: veure com per educar cal escoltar allò més profund dels infants, des de les seves il·lusions fins a les seves pors (algunes d’un pes grandiós). I que és així com, tant els mestres com els pares com tothom, els podrem conèixer i acompanyar millor. Una de les professores ens ho explica: “L’experiència ha estat molt interessant a nivell educatiu, ja que els nens i les nenes han pogut expressar el que sentien d’una forma lliure. Recomanaria aquesta activitat al cent per cent a altres escoles, tant per estimular la capacitat d’escriptura de l’alumnat com per potenciar que expressin les seves emocions. Això pot afavorir la seva estabilitat.”



P4

Jo vull que la mama estigui contenta.



Jo vull veure molts cargols amb el papa i anar a la platja també amb el papa i la meva germana.



Jo vull una princesa petita que porti una corona.


Jo vull jugar al parc amb la meva mama. Vull jugar com els nens al parc.



He dibuixat la meva família contenta.


P5

Vull jugar amb la meva família.



Vull que a casa meva hi hagi contes per mirar-los.


Que nevi.




Tenir puzles a casa per jugar amb la mama.



Tornar a l’escola després de Nadal i jugar amb els companys.

Anar amb avió a Pakistan i fer una sorpresa a la meva família.



1r de primària

Vull estar dintre d’un videojoc.

Passar més estona amb la mama.

Anar a la platja amb el papa.

Un pastís d’aniversari.

Saber nedar molt.

Conèixer la meva iaia i la meva germana.

Tenir un gos petit marró.

Jugar amb la mama.

Construir un robot.

2n de primària

Jo desitjo que la meva mare tingui una altra germaneta.



Jo desitjo cuinar amb la meva mare i amb el meu pare.

Vull una caravana per viatjar a les muntanyes.

Jo desitjo figures de Dragon Ball Super.


Jo desitjo anar de vacances amb la meva mare i amb la meva germana.

Jo desitjo que vingui una papallona al voltant de la meva germaneta perquè li porti sort.



3r de primària.



Aquest any nou desitjo que el meu pare torni del país on està per Nadal, per estar tots junts i que visquem feliços. També vull que el meu ocellet segueixi viu perquè puguem jugar junts i que estiguem junts i que els dos puguem estar amb el meu ocellet, que es deia Antonio, érem amics i era el meu company.



Aquest any nou desitjo viatjar a París i a Itàlia i a Nova York i a Hollywood i a Eivissa i a Àsia i a Colòmbia i a Japó i a la Xina i a Roma i a Rússia.



Vull estar amb el meu germà. Vull ser intel·ligent. Vull tenir 10 anys. Tota la meva família de Veneçuela. Vull tenir amics.



Tenir més amics. Ser una bona persona. Estar atenta a classe. Dibuixar millor. No criticar els companys i treure una bona nota i no ser despistada. Fer una feina ben feta sense faltes. Pensar més.



4t de primària.

Jo vull que la meva mare tingui vacances per descansar. Jo vull que passem el Nadal junts amb el pare i amb la mare. El pare no viu a casa. Jo vull que la mare tingui ajudants al bar, així podrà descansar i tindrà més temps per acompanyar-me.



Aquest any nou desitjo que no hi hagi guerres al món, no m’agradaria això perquè els meus pares es barallen i és molt difícil superar això. A l’escola tot em va millor però cada dia hi ha baralles i a vegades quan arribo a casa estic tan ocupada per pensar això. Anem a la casa de l’àvia i la meva àvia es baralla amb la meva mare i la meva mare es posa a plorar i de vegades penso que quan jo sigui gran m’agradaria que en aquest món no es barallin. El meu pare de vegades es baralla amb el meu germà. M’agradaria que el meu pare, el meu germà i la meva mare estiguessin més amb mi, que facin molts jocs amb mi.



Aquest any nou desitjo que estalviem diners per comprar-nos una casa nova perquè la casa on estem és vella. També perquè la meva mare em compri la nina que em devia de l’any passat i perquè hem de pagar l’escola a la meva germana, ja que no ha anat a pàrvuls perquè era molt car, i em preocupa perquè no està gaire acostumada a estar sense nosaltres. El pare està algunes setmanes sense mi, ja que estan separats i el pare de la meva germana és a Hondures. No m’agrada gens aquest home perquè quan estàvem a Hondures i tornàvem a Espanya va dir a la meva mare unes coses molt lletges. No, és que, apa quin noi més maleducat!! No, però ha dit unes coses molt lletges.

Al meu país la meva família es barallen molt perquè si els donem uns regals doncs ens els donen un altre cop i s’enfaden molt. Jo havia anat a casa seva, s’ha enfadat i no ens fa cas. M’ha fet plorar. Els meus pares es barallen molt.


Aquest any nou desitjo que a les classes de futbol no es facin el xulo el Walid i els altres, que no es burlin de mi ni em diguin marica al futbol, sobretot el Daniel que cada dia de futbol es burla de mi i em diu que soc molt marica en el futbol. Tampoc vull que sempre es colin de mi a la cua i que no em facin cas. Vull que el món tingui pau.

Als exàmens penso treure un 8, 9 o un 10 perquè els meus pares volen que jo aprovi el curs, perquè a Guinea jo als exàmens treia com un 1, per això els meus pares volen que tregui una bona nota als exàmens i també volen que pugui passar a l’altre curs.

Aquest any nou desitjo que el meu pare i la meva mare deixin ja de discutir, perquè sempre quan passa això em poso a plorar i no m’agrada això sempre. M’agradaria que es comportessin com adults, i deixessin de barallar-se. El que no m’agradaria és que el meu pare o mare se’n vagin de casa o que el iaio no pugui visitar-me, perquè té dos treballs, el Ghasbit i el Sroco. Pot ser que em mudi a Brasil o a Sevilla, però tinc uns amics genials i m’agrada estar a l’escola… També m’agradaria que la pau governés el món i que els nens d’Àfrica trobessin menjar i vinguessin aquí a Barcelona. I que no hi hagi guerra i que fessin feliços als d’Àfrica i que no contaminin perquè al final l’aire estarà contaminat. I que les persones no es droguin i que estigui tot bé al món. Això va per a totes les persones del món.



Aquest any nou desitjo que els meus pares treballin menys i descansin més perquè tot el dia estan treballant i no poden estar més temps amb nosaltres. Que la meva germana em parli més seguit perquè últimament ja no em parla.



Jo vull millorar en matemàtiques, català, castellà i socials i millorar les notes i que els meus pares estiguin contents amb mi. També que el meu pare estigui cada dia, el dilluns, el dimecres, dimarts, dijous i el divendres, perquè treballa els dies que vaig a l’escola, però el seu director li deixa algunes vegades. Vull que la meva mare treballi.

Que la meva àvia es curi, viure amb la meva mare, que la meva germana no surti per la nit, tenir moltes amigues.



Aquest any nou desitjo estar més estona amb els meus pares i que el pare no estigui lluny.

Aquest any nou desitjo que ens posin més deures, perquè a casa és molt avorrit, i que a casa els pares no treballin molt per estar en família, i que faci amics d’altres cursos.


5è primària.

Aquest any nou desitjo poder ajudar la meva família en l’economia, perquè ells treballen per cuidar-nos. Crec que el meu desig és poder ajudar els meus pares, però encara no puc ajudar-los perquè soc petit. Quan sigui gran, els podré ajudar!

Aquest any nou desitjo que el meu pare deixi d’enfadar-se per tot. Que no ens cridi ni ens pegui més. Desitjo també que ens ajudi a netejar el pis perquè sempre ho hem de fer tot la meva mare, el meu germà i jo.


Aquest any nou desitjo que la mare de la meva amiga Marta es curi de la seva malaltia. Està a l’hospital, i la meva amiga està molt preocupada. Vull que es curi i pugui tornar a casa perquè així la meva amiga serà feliç.

Aquest any nou desitjo que neixi bé el meu germanet o la meva germaneta. Desitjo que la meva mare, després del part, es recuperi molt de pressa. M’agradaria poder-los veure cada dia i poder abraçar-los.

Aquest any nou desitjo poder ajudar més el meu pare al restaurant. M’agradaria passar més estones amb ell i poder passejar, jugar a futbol i fer moltes coses amb el meu pare.

Aquest any nou desitjo que els meus tiets canviïn, perquè tenen molts diners però no volen gastar gaire en els meus cosins, que són com els meus germans. Tampoc tenen molt bon humor i no suporten els meus cosins. Aquest any nou desitjo que els meus tiets estimin més els meus cosins.

Aquest any nou desitjo poder conèixer el meu pare. Només l’he vist una vegada i va ser el dia que va venir per signar perquè jo pogués viatjar a Espanya. Mai he parlat amb ell i m’agradaria poder-lo conèixer bé.


Aquest any nou desitjo que la meva àvia es posi bona. Fa un mes que està ingressada a l’hospital, al meu país. Tinc ganes de veure-la i que es curi i pugui tornar a casa seva.



Aquest any nou desitjo que la meva família, quan es fa de nit, parin de cridar i discutir. S’enfaden per coses seves i quan parlo em criden a mi. Quan vaig a dormir, també criden i m’agradaria que paressin. Desitjo que sempre estiguin contents!

Aquest any nou desitjo que la meva mare i el meu pare s’ajuntin d’una vegada. Fa un any que es van separar perquè la meva mare treballava moltes hores i ella s’havia d’ocupar de nosaltres, se’n va cansar i va marxar de casa. Ara visc amb el meu pare i veig molt poc la meva mare. Els quatre junts.


Aquest any nou desitjo que la meva família de Nepal estigui bé. Quan va passar el terratrèmol, el meu avi va morir perquè una part de la casa va caure i ell hi va quedar atrapat.

Aquest any nou desitjo que tots els meus companys i companyes de classe tinguem un bon curs. Desitjo també que la meva àvia de noranta anys en pugui viure molts més!



6è de primària.

Aquest any nou desitjo… un germà petit perquè soc el petit dels meus germans i així no em sentiré com un nen de 3 anys, perquè els meus germans sempre em tracten com un nen petit i ja vaig a sisè i haurien de tractar-me com una persona gran.


Aquest any nou desitjo… ser més alta perquè soc molt baixeta i es riuen de mi. I si fos més alta, no es riurien tant de mi i no em farien bullying. També crec que em farien més cas i no em traurien de les converses.



El meu desig és que la meva mare i el meu pare no es barallin més, perquè la meva germana i jo sempre plorem quan passa i no m’agrada gens.

Aquest any nou desitjo que la meva germana petita tingui deu anys perquè la vull veure de gran i saber com serà. També desitjo treure millors notes perquè a vegades no estudio gaire i no em surten bé els exàmens.


El meu desig és que no hi hagi terroristes i tampoc la gent que mata. Perquè penso que molta gent mor per culpa d’ells, i a Pakistan hi ha persones que agafen nens i nenes petits i els maten i en venen el cor i les altres coses importants del cos, i tinc por que m’agafin a mi o als meus familiars.

Poder ajudar el meu pare perquè pugui caminar bé, perquè fa un any, quan faltaven quinze dies per Nadal, es va posar malalt i des d’aleshores ja no ha pogut fer les mateixes coses que feia abans.




Que la meva família sigui feliç, tenir més diners per pagar els deutes i que em vagi bé a l’institut i pugui treure bones notes.


El meu desig és tornar al meu país perquè fa molt de temps que no hi vaig i els meus avis estan malalts. També hi vull anar perquè em vegin i se n’alegrin molt.



Que hi hagi una pluja de caramels perquè així tots els nens estaran contents i tindré molts caramels. També voldria tenir un gos, perquè així tindria un company animal. I, per últim, m’agradaria volar per sentir-me lliure com un ocell.



Que els meus companys i jo puguem anar al mateix institut. Molts marxaran al … o a … i crec que jo hauré d’anar a un altre. Això em fa posar trista perquè m’estimo molt els meus amics. Per això també desitjo que aquest any sigui fantàstic, per si ens queda poc temps junts.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Anònim a gener 03, 2018 | 20:25
    Anònim gener 03, 2018 | 20:25
    Es veu clarament en tots els desitjos dels nens, la manca d'afwcte i la poca relació que hi ha a les famílies. Ningú te temps per fer vida familiar, portar els nens al parc , parlar amb ells...
  2. Icona del comentari de: Anònim a gener 04, 2018 | 16:34
    Anònim gener 04, 2018 | 16:34
    Cartes que ens fan de mirall, reflex de la desestructuració humana i social que tenim. Quina barbaritat hem creat i quina tristor que sento. Som l'huracà més gran que hi pugui haver
  3. Icona del comentari de: Maria Dolors Cruells a gener 04, 2018 | 19:11
    Maria Dolors Cruells gener 04, 2018 | 19:11
    Quina tristessa llegir aquestes cartes.. que passa a les cases..els nens demanen que els pares no es barallin.. moltes families separades. Els nens no demanen juguines... demanen atencio. demanen harmonia a les families..ser millor per agradar.los.Que siguin realitat els seus desitjos.jo tambe demano als reis.que la societat sigui feliç.i refleteixi una infantesa.alegra.com ha se.
  4. Icona del comentari de: Anònim a gener 04, 2018 | 22:18
    Anònim gener 04, 2018 | 22:18
    Viure + austerament, buscar treballs d - responsabilitat i horari, + sacrifici x estar amb qui ens necessita
  5. Icona del comentari de: Anònim a gener 05, 2018 | 01:40
    Anònim gener 05, 2018 | 01:40
    Més que un excés d'ambició o falta de ganes dels pares per estar amb els seus fills, tinc la sensació de què es tracta de famílies amb pocs recursos, amb feines precàries, dures físicament i horaris intempestius... Les cartes ens haurien de fer reflexionar sobre com viuen (o sobreviuen) moltes famílies i quin és l'impacte concret que tot plegat té sobre la vida d'aquests infants.
  6. Icona del comentari de: Anònim a gener 08, 2018 | 11:00
    Anònim gener 08, 2018 | 11:00
    Moltes de les cartes son dures i ara com abans hi ha situacions dures. Jo amb 35 anys menys hagues demanat el mateix. Em sap greu!
  7. Icona del comentari de: Anònim a gener 08, 2018 | 13:50
    Anònim gener 08, 2018 | 13:50
    La falta de temps i l'esgotament en definitiva és el que portat la incorporació de la dona al mercat laboral. Lhome arriba cansat de la feina, la dona també i els hi falten energies per dedicar als nens.
  8. Icona del comentari de: Anònim a gener 09, 2018 | 07:49
    Anònim gener 09, 2018 | 07:49
    M'ha interessat molt llegir aquest article i m'ha semblat una idea fantàstica que podem fer com a mestres. S'humitejaven els ulls quan llegia i l'estadística de que els infants senten que no estan per ells fa pensar molt, però esgarrifa la violencia que viuen dins el nucli familiar. I encara que siguin 4 el patiment de bulling que ens expliquen que pateixen dins el territori escolar que nosaltres hi tenim molt a fer i a dir perquè aquests fets hsn de ser tolerància zero.
  9. Icona del comentari de: Mabc a gener 09, 2018 | 19:27
    Mabc gener 09, 2018 | 19:27
    Els primers molt macos i grasiosos, però els nens/nenes més grans, quina pena tot el que diuent. Families, pares sempre de baralles i molta soledat.
  10. Icona del comentari de: Anònim a maig 16, 2018 | 20:47
    Anònim maig 16, 2018 | 20:47
    Sóc mare, fa poquet. Fa 9 mesos. De vegades arribo a casa i veig la carona de L que està content de veure'm i que vol jugar. De vegades penso que estic cansada, molt cansada, tot i així procuro jugar amb ell i jugo amb ell, però sovint m'agradaria tenir més energia. Per això aprofito molt els caps de setmana, em dedico a fons. L'article m'ha emocionat molt, el llegiré sovint, molts cops. El llegiré per a que les cartes que eventualment pugui escriure L siguin diferents.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa