Foto: Moosa Moseneke


El català és una llengua amenaçada”
“L’únic que és imprescindible perquè sobrevisqui la llengua és que s’usi i es transmeti

Carme Junyent

És estiu. El Joan té onze anys i és a punt de començar l’institut. Sent una mica de pessigolles a la panxa perquè sap que se li obre un món nou. Però ara està de vacances, en un poblet de l’Anoia a casa de la seva cosina, i mentre xuta la pilota va desprenent l’energia desbordant que li pertoca per edat. Això del curs vinent ho intenta mirar una mica de reüll. Xut i gol.

Una pilota, en una plaça, provoca un magnetisme que atrau mirades i ganes de jugar. S’hi apropa un nen ben decidit i s’afegeix als tocs com si es coneguessin de sempre. És la facilitat extraordinària pel vincle dels infants des del joc. Aviat riuen, comparteixen les poques normes que necessiten i juguen sota aquella calor sufocant com si no hi hagués demà.

No passa gaire estona quan el nen, de sobte, atura el joc amb cara de no entendre res i diu: “¿Per què em parles en català, si és la llengua de l’escola?”. El Joan queda mut. No sap què respondre. Mai hauria dit que les parets de l’escola serveixen per no deixar passar la llengua. La pregunta el desconcerta. Però continuen jugant.

Aquesta conversa la vaig sentir des d’un banc proper. Els arbres em feien l’ombra que ells no tenien, i la meva angúnia creixia per moments. Ja no era la temperatura de tarda d’estiu la que em pujava per les venes. Crec que era tristesa. Em va venir al pensament el curs que és a punt de començar, amb milers d’equips de mestres disposats a tant, per fer de l’escola d’aquest país un lloc on acompanyar el créixer de les criatures. I aquest nen ens ho acaba de brodar: si el que es fa a l’escola no té un suport social, ell, innocentment i en conseqüència, ho pot interpretar com un teatre que neix i mor a l’escola.

La llengua que es parla a l’escola és essencial per a la comunicació, la identitat i la cultura, i de la mateixa manera s’aprenen tots els altres valors que omplen els fonaments de l’educació. Un dia, espero que no passi, a la mateixa plaça, el Joan pot sentir dir: “¿Per què tractes bé la teva cosina si no som a l’escola?”

I no ho entendrem.

Gràcies, mestres. Al vostre costat.

Més notícies

Carme Junyent: «La gent no s’atreveix a dir el que pensa perquè no li posin l’etiqueta de masclista»

Comparteix
La lingüista diu que perquè el català no mori l'hem de parlar amb tothom

Modest Prats: «Per salvar el català ens hi hauríem de posar tots»

Comparteix
14 reflexions del teòleg i filòleg sobre l'església i sobre la llengua

Badia i Margarit: el català no morirà

Comparteix
14 reflexions del filòleg, que creia que «tenim la responsabilitat de salvar la nostra llengua»

Les nits en vetlla de Víctor Català

Comparteix
14 rodolins de l'escriptora, que deia que «el voler, millor que l'eina, ajuda a fer bona feina»

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Guim a setembre 05, 2023 | 16:51
    Guim setembre 05, 2023 | 16:51
    Guaita que és fàcil la resposta, i tú per què parles la llengua del franquisme?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa