Catorze
Manual de supervivència per a joves confinats amb els pares

“Estimat i desconegut adolescent (o jove si ho prefereixes), aquests dies em toca parlar i escriure per ajudar els pares i les mares a aguantar-vos. Avui, però, he pensat que no era just, que també havia de parlar i escriure pensant en el teu punt de vista, els teus sentiments, les teves felicitats i les teves ràbies”.

Ho diu el psicòleg, educador i periodista Jaume Funes. Si just fa uns dies proposava un Decàleg per viure confinat entre adolescents, ara s’ha posat a la pell dels joves per mirar d’apaivagar les tensions que es van acumulant dins de casa.

Foto: Joel Overbeck


1. A les mares i als pares els explico que no cal que es barallin amb tu per tot. A tu t’haig de dir que, com que ho necessites fer perquè et sents diferent, has de negociar quantes batalles t’han d’aguantar (com saps molt bé, la majoria són batalletes per temes poc importants). Pots demanar tolerància, però vigila: el pare i la mare també se senten dolguts.

2. Si tens la sort de tenir habitació per a tu, aclareix que és el teu espai. Però deixa entrar-hi algú a estones (si més no l’aire) i surt per compartir alguna part de la teva vida. A més d’estar confinat a casa, no facis del teu espai una cel·la.

3. De tant en tant, sorprèn el pare o la mare preguntant-los com els va la vida, la d’ara i la que tenien fora (és possible que abans estiguessin tan ocupats que, com que no us veieu gaire, no tinguis ni idea d’allò que és important a la seva vida).

4. No seré jo qui et digui que no visquis entre pantalles, ja que en realitat sort en tens, d’internet i del teu mòbil, per poder descobrir cada dia que la vida segueix. Només et suggereixo que t’aturis un moment a fer balanç del que vius a la pantalla: quant de temps passes connectat amb els amics, fent recerca real d’informació, escoltant música, veient sèries, llegint, creant i comunicant. Així, quan et diguin “que estàs tot el dia perdent el temps amb la pantalla”, podràs respondre’ls amb arguments.

5. Hauràs comprovat que el tancament posa una mica “neures” els adults i que miren d’estar superactius per no pensar. No cal que et ratllis molt, però quan estiguis tranquil a l’habitació, destina una estona a pensar en tu mateix. Ara pots dedicar temps a aclarir com et sents, què vius, què t’emociona. Com que sempre afirmes que els grans no poden entendre el que estàs vivint, ara tens temps per mirar d’aclarir-te i descobrir els embolics que tens per dins.

6. Estic convençut que no trobes a faltar gaire l’institut (bé, la vida de l’institut, sí). Però, el pitjor que et pot passar és que passin els dies sense aprendre més. Destina temps a descobrir i a saber: t’aniria bé preguntar-te cada nit “avui què he après?”. Si mires el que la gent va difonent aquests dies a les xarxes, podràs comprovar que no tenen ni idea del que parlen, s’ho creuen tot, no saben com funciona el cos humà, confonen els sistemes polítics, no s’imaginen un món més just. Estar tancat no et pot convertir en un analfabet social o en un passota de la ciència que es guia per l’horòscop. No et conformis a fer (o no fer) passivament els deures que t’han enviat per internet. Neguiteja d’alguna manera els teus profes (tothom té algun “whatsapp” per connectar-hi), perquè es preocupin per tu. Parla amb els col·legues de tot allò que descobriu sols: ho podreu ensenyar a qui us ensenya.

7. En realitat, els amics i amigues els tens bastant a prop: no esteu junts però feu vida junts. Ara pots comprovar com els necessites i com et necessiten a tu. Si estaves en la fase dels petons i les abraçades, la intensitat de l’estima i l’enyorança haurà de ser virtual, però no es trencarà. És possible que no tots els amics i amigues tinguin les petites comoditats que tu tens, i que el seu wifi o el pla de dades siguin pobres. Però res t’impedeix pensar en com ajudar un amic.

8. Haver de viure junts, inevitablement junts, malgrat l’estimació, comporta acordar formes de vida. La teva mare o el teu pare segur que han volgut repartir les responsabilitats de la casa des del primer dia o potser volen que tothom tingui un horari. I sempre t’ha carregat que estigui previst què cal fer en cada moment. No tens opció: la teva vida ara passa per acordar, pactar i recordar que la convivència a casa ha de ser fruit d’acords. Reclama dir-hi la teva, però oblida’t per unes setmanes de fer veure que no t’assabentes de què passa, i no desgastis els pares fent que t’ho repeteixin tot massa vegades.

9. No tens classes ni de socials ni d’història ni de biologia ni… però segur que has descobert què significa viure en un món global, sense fronteres possibles, desigual, injust. També veuràs que no tens una por especial com ara la tenen moltes persones adultes, però hauràs descobert què vol dir viure entre riscos i què significa aprendre a protegir-se (recorda-ho quan portis una vida més o menys boja).

10. Penso i desitjo que aviat podràs sortir de la “presó” i la vida tornarà a ser genial. En aquell moment, però, ja serà la teva vida: hauràs descobert que pots ser tu mateix. Recordaràs que necessites els amics. Et sentiràs segur de nou perquè has pogut comprovar que tens un pare, una mare (pesats) sempre a prop.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Piza a març 28, 2020 | 12:47
  Piza març 28, 2020 | 12:47
  Esplèndit. Molt necessari. El reenvio als néts.
  29
  Icona de dislike al comentari de: Piza a març 28, 2020 | 12:47 24
  Respon
 2. Icona del comentari de: Anònim a març 28, 2020 | 13:43
  Anònim març 28, 2020 | 13:43
  Em sembla molt interessant ,El punt de vista desde els joves,seria bo aproparsi,es tanquin i es dificil entrar-hi
 3. Icona del comentari de: Anònim a març 29, 2020 | 09:18
  Anònim març 29, 2020 | 09:18
  Moltes gràcies!! :) Ho envio als meus alumnes. Molt encertat! ;)
  13
  Icona de dislike al comentari de: Anònim a març 29, 2020 | 09:18 31
  Respon
 4. Icona del comentari de: Anònim a març 29, 2020 | 11:09
  Anònim març 29, 2020 | 11:09
  El text és massa llarg. Els adolescents d'ara no poden llegir un text d'aquesta extensió, és una llàstima però és així
  24
  Icona de dislike al comentari de: Anònim a març 29, 2020 | 11:09 80
  Respon
 5. Icona del comentari de: Anònim a març 29, 2020 | 13:02
  Anònim març 29, 2020 | 13:02
  Gràcies
 6. Icona del comentari de: Adolescent a març 30, 2020 | 00:09
  Adolescent març 30, 2020 | 00:09
  Tinc 16 anys i he llegit aquest text. M'enrabia bastant que els adults doneu per perduda a la nostra generació. I sé que a vegades venen ganes i es perden esperances perquè fins i tot a mi em passa, però valem la pena més dels que vostè creu. L'animo a mirar amb altres ulls als adolescents, perquè potser si ho fa, nosaltres també ho farem. Recordar que encara que no ho sembli, reaccionem al medi del nostre voltant :)
 7. Icona del comentari de: Anònim a març 30, 2020 | 11:45
  Anònim març 30, 2020 | 11:45
  Per als que dieu que els adolescents no som capaços de llegir aquests textos, que quedi clar que si que podem!!! No cal que ens infravaloreu tant!
 8. Icona del comentari de: Anònim a març 30, 2020 | 14:15
  Anònim març 30, 2020 | 14:15
  La veritat es que ens aquests moments tant durs, t'ha adones de l'importancia que te la vida i les coses que a diari no valorem, perque les tenim sempre!!! M'asemblat molt interesant, una mica llarg pels adolencent, perque nomes veure' sels hi fa una montanya i ja tremolen!!! Gracies per els conselles, sempre es necesiten i mes amb una cosa nova que no estem acostumats a conviure amb ella.
 9. Icona del comentari de: Anònima a març 30, 2020 | 21:15
  Anònima març 30, 2020 | 21:15
  Qui sigui que ha escrit això. Si us plau, els adults que creieu que fent servir paraules com "no et ratllis" etc. us fan estar al nostre nivell i, per tant, us prenem com amics: No funciona així!!
 10. Icona del comentari de: Anònim a març 30, 2020 | 22:46
  Anònim març 30, 2020 | 22:46
  Aquell que ha dit q els adolescents no podem llegir un text tan llarg, que sapiga que jo i molts mes adolescents dels que estém aquí Ho hem llegit tot d'una vegada
 11. Icona del comentari de: Anònim a març 31, 2020 | 09:02
  Anònim març 31, 2020 | 09:02
  Pels que dieu que els adolescents no poden llegir un text com aquest... jo tinc dos adolescents a casa i més aviat haig de dir que el missatge d’aquest text el tenen ja bastant interioritzat sense haver de llegir-lo. Hi ha moltíssims adolescents amb moltes capacitats i amb raonaments que ens sorprendíem si ens aturéssim a escoltar-los. I a més a més, a parer meu, hauríem d’anar revisant els tòpics que llegir i viatjar són garantia d’aprendre perquè jo conec molts adults que se n’han fet un fart i no els hi ha servit de gaire res. Que l’edat no ho cura tot, eh!!!!
 12. Icona del comentari de: Antonia Hidalgo a març 31, 2020 | 09:35
  Antonia Hidalgo març 31, 2020 | 09:35
  Jaume, com sempre, ajudant i donant suport! La meva adolescent s'ho llegirà segur
 13. Icona del comentari de: Anònim a març 31, 2020 | 23:39
  Anònim març 31, 2020 | 23:39
  Jo no crec que els adolescents d’ara siguin tant diferents de com ho érem nosaltres perque la funció bàsica de l’adolescència és igual en totes les èpoques. És un procés llògic del despertar de la seva consciència per qüestionar-s’ho tot, i és per això que comencen a confrontar-se amb els pares, per poguer anar formant-se el seu propi criteri que els haurà de definir com a futurs adults, i com a tot procés hi han vàries etapes que penso que, com més les respectem i menys ens imposem, i com més intentem mantenir una convivència de comprensió mútua, més fructífera seguirà essent la relació entre les dues generacions. Perque val la pena fer aquest esforç de donar-los confiança perque se sentin recolzats en cadascún dels seus moments més caòtics, passotes, tristos, eufòrics o inestables que els tocarà anar vivint... La nostra funció com a pares ha de passar a ser la d’acompanyar-los i guiar-los i, sobretot, la d’aprendre a deixar anar el control que teníem per sobre d’ells i traspassar-los el relleu d’haver de prendre partida de les seves pròpies responsabilitats. Doncs si els seguim manant a seques, els estem convidant a seguir desobeïnt, a seques, sense fer-los corresponsables de les seves obligacions.
 14. Icona del comentari de: Pepe Grillo a abril 01, 2020 | 13:11
  Pepe Grillo abril 01, 2020 | 13:11
  noi no entens ni idea de com anem, ets un boomer
 15. Icona del comentari de: Anònim a abril 01, 2020 | 23:34
  Anònim abril 01, 2020 | 23:34
  Aquest article quan el llegeixi qualsevol adolescent suposo que li semblarà com a mínim ofensiu, irritant. Està escrit amb un to sorneguer i ple de ressentiment. És un text ple de situacions tòPiques / tòXiques... per cert, només canvia una lletra !. Em poso les mans al cap quan un avi o una àvia i una professora de secundària ho volen enviar als néts i als seus alumnes respectivament... com penseu que es sentiran? amb quin objectiu ho feu? com us ho prendríeu vosaltres si us enviessin un text ple de retrets? en aquests moments de pressió per tothom, cal?. Hi ha un principi bàsic de l’empatia que diu: “el que no vulguis per tu no ho vulguis per ningú”...doncs, això!. Respirem i deixem-los respirar! no tenen prou pressió?. Ara no és el moment de buidar el pap. Personalment a part de fer la pregunta (per cert, molt interessant i de les úniques aportacions constructives de l’article ! ) als adolescents sobre el que han après durant aquests dies, també els hi preguntaria:- que han après dels adults i no farien?. I els hi diria als adults ...què han après dels seus fills adolescents?. Responent a la tercera pregunta, com persona adulta i mare d’un adolescent, diria que durant aquests dies el meu fill adolescent m’ha demostrat que en situacions límit promou la calma, mostra estimació, preocupació, i un sentit de l’humor totalment sanador. I això ho faig extensiu a les meves nebodes... per cert, també adolescents !. Ens estan facilitant passar aquest mal tràngol a tota la família, fent especial menció en l’ajuda que ofereixen als avis i em consta que col·laboren a que aquesta situació sigui més fàcil pels seus amics. Això podem dir que ho fan TOTS els adults? doncs la meva resposta és... no!. Per favor NO GENERALITZEM i MENYS TÒPICS !. Més diàleg, més comunicació i no ser tant curt de mires. Els adults, sovint (pot ser massa!) ens equivoquem i no oblideu que en essència ELS ADOLESCENTS SÓN UN MIRALL DEL QUE SOM NOSALTRES.
 16. Icona del comentari de: Anònim a abril 02, 2020 | 13:20
  Anònim abril 02, 2020 | 13:20
  Hola, tinc 16 anys... Algu hem resumeix el totchaco que no soc capas de llegirlu?? Grasiess Enserio?? Al comentari de que no podem llegir, tens un concepte bastant pobre dels adolescents d'avui en dia. Molt bon article!
 17. Icona del comentari de: Anònimus personus de 13 anyus a abril 05, 2020 | 13:25
  Anònimus personus de 13 anyus abril 05, 2020 | 13:25
  Jo crec que aquest artícle és massa superficial... Crec que els adolescents no es diferencien tant dels adults, perquè si son tant diferents en la forma de pensar, com és que sempre es diu que des de l'institut no canvien tant les coses? Jo crec que el més important en una relació entre adult i adolescent és la comunicació Per cert, els adolescents saben llegir :)
 18. Icona del comentari de: Maria De Los Angeles Coo a abril 06, 2020 | 19:16
  Maria De Los Angeles Coo abril 06, 2020 | 19:16
  m'ha semblat interessant perquè ens parla de com nosaltres els adolescents hem de manejar aquest confinament pel qual estem passant i també que usem això per reflexionar i pensar cada dia si hem après alguna cosa nova Si que ho recomanaria perquè ami m'ha posat a pensar per uns minuts algunes preguntes que mai no m'he fet. però també és veritat que en algunes coses em sentia reflectida i en altres no tant
 19. Icona del comentari de: Anònim a abril 08, 2020 | 12:51
  Anònim abril 08, 2020 | 12:51
  ole
 20. Icona del comentari de: Anònim a abril 15, 2020 | 11:08
  Anònim abril 15, 2020 | 11:08
  M'ha agradat l'article, però tots penseu que els adolescents som uns inútils, no és així. Potser hauríeu de fer un esforç per mirar d'entendre'ns i comprendre que per nosaltres aquesta situació tampoc és fàcil. Hi ha comentaris d'aquest article que no entenc, com el de : els adolescents són incapaços de llegir un text tan llarg. Tu què sabràs? Apreneu a no generalitzar a tothom en un sol grup i intenteu apreciar-nos una mica més. Gràcies.
 21. Icona del comentari de: sócjueunoemjutgeu a abril 15, 2020 | 15:53
  sócjueunoemjutgeu abril 15, 2020 | 15:53
  Els adults hauríeu de començar per admetre que sou uns creguts i que us creieu superiors la major part dels cops només pel fet de ser més grans que nosaltres. I encara que jo estimo molt als meus pares, ells també ho són, aquí tots per igual. Amb tot el respecte del món, sembla que els grans d'avui en dia van néixer ja amb 30 anys. Ah, i per cert, estalvieu-vos el dir " es que està a l'edat del pavo" entre d'altres coses és molt lamentable i fot bastanta vergonya. Mercii :)
 22. Icona del comentari de: Jaumet Funes a abril 15, 2020 | 16:14
  Jaumet Funes abril 15, 2020 | 16:14
  bet aqui la millor opció: tirarse del balcó y tan frescos (-_-)
 23. Icona del comentari de: Anònim a abril 15, 2020 | 18:16
  Anònim abril 15, 2020 | 18:16
  da palo sincerament, als adolescents el que menys ens agrada es que ho repassin tot per sobre i intenten buscar justificacions en tot. cansa bastant ratatuis gràcies guapis aki pa to
 24. Icona del comentari de: Anònim a abril 21, 2020 | 20:36
  Anònim abril 21, 2020 | 20:36
  Per aquella personeta que diu que els adolescents no sabem llegir, et recordo que ara hi han molts menys analfabetes que a la teva generació i semba que tu no ho ets, pero si que sembla que creus que ets superior a algú... No es així.
 25. Icona del comentari de: Anònim a abril 21, 2020 | 23:23
  Anònim abril 21, 2020 | 23:23
  Per a tots aquells que creuen la nostra generació perduda, recordeu els vostres avis? Doncs ells també creien la vostra generació perduda.
 26. Icona del comentari de: Ahmed Azzi a abril 24, 2020 | 11:13
  Ahmed Azzi abril 24, 2020 | 11:13
  Los jóvenes tienen que estar cada uno en su casa y necesitan distancia para disfrutar el aire y necesitan cosas electrónica como móvil y televisión para que el tiempo pase mas rápido

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa