“Aquests dies molts nois i noies han d’escollir estudis. Han de preguntar-se a què volen dedicar-se, cap a on volen orientar-se professionalment, què els agradaria oferir al món. Es tracta d’una decisió important per al seu futur i convé que la prenguin impulsats per motivacions internes, en comptes de per pressions o expectatives externes. I sense por d’equivocar-se, confiant que qualsevol camí que escullin esdevindrà una experiència i un aprenentatge necessaris, i que no té per què ser irreversible o definitiu”.

Amb l’objectiu d’ajudar nois i noies (de 4t d’ESO i 2n de Batxillerat) i les seves famílies i educadors a fer una bona elecció, la pedagoga i escriptora Eva Bach i la mestra i formadora Montse Jiménez, des del seu projecte Comunicació Educativa amb Cor, han elaborat una infografia amb 10 orienta-consells: “Els volem animar a posar cor en la decisió i a confiar en ells mateixos i en la vida. Perquè les bones eleccions no sempre surten a la primera i la prioritat no ha de ser la meta sinó gaudir de cada etapa del camí.”

Foto: mrehan


1. Escolta els sentiments

Dona prioritat als arguments que estiguin en consonància amb els teus sentiments. Pensa i tria tenint en compte allò que t’il·lusiona o allò pel que tens o pots tenir potencial i capacitats per fer bé.


2. I si no tinc una vocació clara?

Algunes persones ho tenen clar de seguida i d’altres poden trigar més, no et preocupis. Pots escollir allò que estimis però pots també arribar a estimar allò que has triat sense tenir-ho tan clar. Fins i tot pots idear opcions noves en les quals tu pots reeixir i la societat pot necessitar en el futur.


3. L’èxit és a dins teu

Tenim una determinada imatge que associem a èxit professional. Però l’èxit té a veure amb la teva actitud envers el que fas. És una sintonia profunda interna amb el que fem, amb per què ho fem i amb per a qui ho fem. L’èxit no va circumscrit a una titulació concreta, sinó que va associat a una forma de ser i de fer.


4. Tu tries

És el teu futur; pots demanar assessorament a persones que siguin importants per a tu o que consideris un referent. Pensa però que qualsevol esforç que suposi l’elecció només el podràs sostenir si ha estat elecció teva. Si t’has deixat convèncer, la teva decisió trontollarà més fàcilment davant de possibles dificultats.


5. Referents que animen

Busca persones que admiris professionalment i veuràs com han arribat on són per camins molt diferents i no sempre fàcils i directes.


6. I si perdo un curs?

Un curs no es perd mai si ets capaç de treure’n sempre alguna cosa positiva. Enfoca-ho com un aprenentatge i si et serveix per conèixer-te millor a tu mateix, serà bo encara que no hagi estat l’opció correcta a la primera.


7. Ep! Totes les feines són dignes

Compte també amb els prejudicis. El que acabarà dignificant el que faràs no serà l’etiqueta social que tingui la professió que escullis. Saps què dignifica? La competència professional i el desig i voluntat de servei, d’aportar alguna cosa positiva al teu entorn.


8. La professió definitiva?

Allò que escullis ara pot no ser encara definitiu. Pot ser un mitjà o un camí que et porti a noves sortides. No arribar a la fita desitjada a la primera no vol dir fracassar. A vegades necessitem descobrir i experimentar primer el què no ens agrada per poder saber el què ens agrada de veritat. Una equivocació no és un fracàs, pot ser una etapa necessària en el camí cap a l’èxit.


9. Consells pensats per a tu

Deixa’t aconsellar per algú que pensi en primer lloc en tu i que no estigui condicionat per frustracions, rigideses, pors o expectatives pròpies, o per creences limitadores. Una visió limitadora o esbiaixada pot condicionar la teva elecció. Pensa quines persones del teu entorn poden guiar-te i ajudar-te millor.


10. Persevera en el camí

Conserva sempre la il·lusió. No et rendeixis a la primera porta que se’t tanqui. La història és plena de casos d’èxit que se’n van sortir després d’unes quantes ensopegades. Persevera.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: joans a maig 22, 2018 | 20:16
    joans maig 22, 2018 | 20:16
    M'agrada aquesta ajuda. Mai es tard per canviar de carrera o el que conta es que aprofitis tot. El que t'ensenyan pero treura nota. Gracias per pasar-_ho.2
  2. Icona del comentari de: Anònim a maig 23, 2018 | 16:22
    Anònim maig 23, 2018 | 16:22
    Gràcies per fer l'article, el passaré a alguns amics meus que encara no s'han decidit, jo ja ho sé. Estudiaré per ser empresari i polític!✊

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa