Foto: Krzysztof Niewolny


Com cada tardor, milers d’aficionats al bosc ja tenen preparat el cistell per sortir a buscar bolets. A Catalunya gaudim d’un paisatge ric en zones boscanes i humides on hi creixen algunes de les varietats més preuades. Però també, com cada tardor, alguns dels boletaires tindran un ensurt i es perdran a bosc. L’any passat, els Bombers de la Generalitat van rescatar 115 persones perdudes o desorientades mentre buscaven bolets.

Els Bombers de la Generalitat tenen la competència dels salvaments i dels rescats en el medi natural a Catalunya, alhora que també fan tasques de prevenció. En el cas dels boletaires, adoptar unes senzilles mesures de seguretat pot marcar la diferència entre una agradable jornada a la natura o un mal tràngol.

No sortir quan s’esperi mal temps, vestir de colors vius o dur una armilla reflectant, anar ben calçats i dur roba d’abric, emportar-nos aigua i alguna cosa de menjar, informar amics o família del lloc on ens estarem i ser conscients d’allò que la nostra forma física ens permet fer són precaucions bàsiques que cal seguir per evitar problemes.


Malgrat ser una activitat que concentra la mirada a terra, és molt important agafar punts de referència a l’entorn; camins, barrancs o el lloc on s’ha estacionat el vehicle, entre altres. També s’ha de tenir en compte el rellotge, ja que a la tardor els dies s’escurcen i es fa fosc abans.

A més, avui en dia la majoria de nosaltres portem a la butxaca una eina que ens pot ser de molta utilitat si ens allunyem del grup o hem perdut de vista els punts de referència a l’horitzó que hem de tenir sempre ben presents per orientar-nos. Els smartphones, els telèfons amb accés a internet, poden ser una ajuda fonamental tant pel que fa a no perdre’ns, com per subministrar informació als equips de recerca si, efectivament, ens hem perdut sense remei. En aquest cas, cal tenir molt present que es pot contactar amb el telèfon únic d’emergències, el 112, encara que no disposem de cobertura.

Si anem a la muntanya a buscar bolets, cal recordar:

Foto: Generalitat de Catalunya

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa