Catorze
Els avenços científics i tecnològics a Catalunya

Foto: Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya


El Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) proposa un interessant recorregut pel patrimoni industrial, científic i tècnic, combinant una col·lecció excepcional d’objectes i uns espais expositius interactius.

Inaugurat l’any 1984, el mNACTEC és un dels tres museus nacionals reconeguts pel Parlament de Catalunya i té com a missió mostrar permanentment la implantació i l’evolució dels avenços científics i tècnics a Catalunya, la seva aplicació industrial i, especialment, la seva implicació i incidència social.

La seu del mNACTEC està situada a Terrassa, en un dels edificis fabrils més emblemàtics del modernisme català: el Vapor Aymerich, Amat i Jover, antiga fàbrica tèxtil dissenyada per l’arquitecte Lluís Muncunill, construït entre 1907 i 1908 i declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) el 2019.

Foto: Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya


Exposicions

L’exposició La fàbrica tèxtil mostra als visitants el procés productiu de la llana a través dels espais de l’antiga fàbrica Vapor Aymerich, Amat i Jover. La visita inclou les antigues carboneres, les calderes, la xemeneia, la sala de la màquina de vapor i tota la maquinària industrial relacionada amb la fabricació de teixits.

El mNACTEC presenta també una col·lecció sorprenent de vehicles antics, que inclou automòbils, camions, motors, avions, motos i bicicletes. La mostra es complementa amb l’exposició Viva Montesa, amb tots els models de la històrica marca de motocicletes catalana Montesa.

Entre les propostes expositives del mNACTEC també destaca la mostra Enérgeia, un recorregut interactiu per les diferents fonts d’energia com a motor de l’activitat humana. L’exposició Tot és química mostra com la química és present en el món que ens envolta i les seves aplicacions en la vida quotidiana.

Foto: Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya


Un viatge per la història de l’ordinador, des de les primeres eines de càlcul (5000 aC) fins a l’eclosió tecnològica actual, mostra una de les col·leccions d’ordinadors més importants d’Europa i la més completa de Catalunya.

Actualment també es poden visitar dues exposicions temporals: Catalunya, un país d’enginy i innovació, que presenta 30 aportacions científiques i tècniques universals que han tingut el seu origen en terres catalanes, i Tresors mNACTEC: Màquines d’escriure, un relat conceptual i visual sobre l’escriptura mecànica que posa l’accent en l’evolució tecnològica de les màquines d’escriure.

Per als més petits, el Museu proposa l’exposició interactiva El cos humà. Com soc jo? per descobrir el cos humà des d’un punt de vista interactiu i dinàmic, i l’espai Explora 0-6, adreçat als infants de 0 a 6 anys, en què els més petits juguen amb diversos materials i aparells per experimentar en els àmbits científic i tècnic.


Activitats

El Museu programa al llarg de l’any activitats, jornades i visites per acostar el patrimoni industrial, científic i tècnic de Catalunya al públic general, professionals i acadèmics, els centres educatius i el públic familiar.

Cada cap de setmana s’ofereixen activitats familiars per despertar l’interès dels més petits envers el món científic i tecnològic, que inclouen visites teatralitzades, tallers, visites guiades o espectacles. El primer diumenge de mes el mNACTEC ofereix jornada de portes obertes i l’entrada és gratuïta.

Foto: Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya


L’edifici

L’edifici del mNACTEC, el Vapor Aymerich, Amat i Jover, representa una de les millors obres de l’arquitectura industrial modernista del país i la vista de la teulada de l’edifici del Museu és una de les més emblemàtiques de la ciutat de Terrassa.

Dissenyada per l’arquitecte Lluís Muncunill, la fàbrica es va començar a construir el 1907 i va ser inaugurada un any i escaig més tard. El Vapor acollia tot el procés industrial de transformació de la llana, des de la seva entrada en flocs fins a la seva sortida en teixits acabats.

El mNACTEC té 22.200 metres quadrats de superfície total, dels quals 11.000 corresponen a l’antiga nau de producció, de planta rectangular, del Vapor Aymerich, Amat i Jover. Aquesta gran sala, on avui es troben les principals exposicions del Museu, està coberta per un peculiar sostre en forma de dents de serra. Les habituals formes rectes d’aquest tipus de sostre, però, van ser reinterpretades per l’arquitecte Muncunill amb 161 voltes catalanes, de maó pla, campaniformes, les quals s’aguanten gràcies a 300 columnes de ferro fos. Aquestes columnes servien també com a baixants d’aigua i com a suport dels embarrats, els enginys que transmetien la força de la màquina de vapor a totes les màquines de la fàbrica.

Foto: Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya


Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa