Catorze
Bouchra Khalili, entre cercles i constel·lacions

Twenty-Two Hours. Khalili, Bouchra, 2018. Vista de l’exposició de Bouchra Khalili Stories within stories. Bildmuseet, 2022. Foto: Mikael Lundgren, Bild i Norr, Umea, Suècia.


Catorze recomana Entre cercles i constel·lacions, l’exposició del Macba que aplega els projectes que Bouchra Khalili (Casablanca, 1975) ha fet els últims deu anys: des de pel·lícules i instal·lacions, fins a fotografies i material documental. Tot plegat per convidar-nos a reflexionar sobre l’oralitat, la nostra capacitat d’intervenció en la producció de la història i l’agència política de subjectes invisibilitzats.

Som testimonis de la nostra pròpia història, però quina és la història que es consolida com a memòria col·lectiva? A qui correspon, qui la transmet? Basant-se en diverses formes d’historiografia i en converses i material d’arxiu, Bouchra Khalili explora les lluites anticolonials i les històries d’alliberament i solidaritat postcolonial. En aquesta exposició podem veure com el llenguatge i la parla constitueixen una part essencial de la seva recerca, ja que els utilitza com una forma de resistència davant dels poders hegemònics.

El títol de l’exposició fa referència a l’Al-Halqa, «el cercle» o «l’assemblea», una tradició centenària del Marroc que consisteix a presentar relats orals en espais públics, en els quals la intervenció dels oients hi té un paper essencial i la narració es desplega en múltiples capes. A través d’un diàleg constant entre la història i el nostre present, l’exposició reflexiona sobre la pertinença, l’acció cívica i la necessitat d’allò que l’artista anomena «ciutadania radical».


Vista de Bouchra Khalili. Entre cercles i constel·lacions. Foto: Miquel Coll, 2023.


Què: Entre cercles i constel·lacions.
On: al Macba.
Quan: fins al 21 de maig.
Més informació.

Més notícies
Les últimes paraules d’Espinàs
Comparteix
Reproduïm el comiat que l'escriptor va deixar gravat per al dia del seu funeral
Carlos Pazos explora el límit entre el bon i el mal gust
Comparteix
La Fundació Vila Casas ens convida a preguntar-nos què és art bo i què no

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa