Les tres Gràcies (1635), Rubens. Foto: Domini públic

Catorze recomana el Cicle de conferències Francisco Calvo Serraller sobre el pintor Peter Paulus Rubens, que començaran el 12 de gener i s’allargaran fins al 16 de març de 2023 i que acollirà el CaixaForum Barcelona. Les sessions seran els dijous a les 18 h i la inscripció ja és oberta.

Autor d’una producció molt abundant, Rubens (1577-1640) va ser el pintor que va tenir més èxit en el seu temps a Europa. Tot i que va treballar fonamentalment a Anvers, va residir durant un llarg període a Itàlia i va rebre encàrrecs de les corts d’Espanya, França i Anglaterra, com també d’altres prínceps i persones destacades. Aquestes qualitats el van portar a treballar també com a diplomàtic al servei de la monarquia espanyola. La seva correspondència demostra que es va plantejar aquesta tasca com una cerca de la pau per a Europa. Com a pintor, la seva ambició principal era recrear la grandesa de l’antiguitat, que considerava una edat daurada del passat. El seu art s’inspira en l’escultura grega i romana i en la pintura de l’alt Renaixement, a la qual va donar continuïtat. A partir d’aquests referents, la pintura de Rubens ens transmet una imatge exaltada de la vida i del món, plena de sentiment.

El curs que acull el CaixaForum Barcelona s’ha dissenyat amb la intenció d’oferir una mirada panoràmica que faci justícia a aquest artista, i ho farà a través de 10 sessions amb experts:

12 de gener: “La grandesa de Rubens”. Alejandro Vergara, cap de Conservació de Pintura Flamenca i Escoles del Nord fins al 1700, Museo del Prado.

19 de gener: “Rubens i la cultura del Renaixement italià”. Raffaella Morselli, professora d’Història de l’Art, Universitat de Teramo.

26 de gener: “Propaganda Fide: quadres d’altar de Rubens”. Trinidad de Antonio, professora d’Història de l’Art, Universitat Complutense.

2 de febrer: “Isabel Clara Eugènia i Rubens: art i diplomàcia al servei de la governadora dels Països Baixos”. Noelia García Pérez, professora d’Història de l’Art, Universitat de Múrcia.

9 de febrer: “Rubens i la seva teoria de la figura humana”. Juan Bordes, artista.

16 de febrer: “Rubens: el mite de Venus i Adonis”. Gerlinde Gruber, conservadora de Pintura Flamenca, Kunsthistorisches Museum, Viena.

23 de febrer: “Ecos de Rubens a la pintura espanyola”. Javier Portús, cap de Conservació de Pintura Espanyola fins al 1800, Museo del Prado.

2 de març: “Rere la pista de Rubens i la seva idea de la perfecció. Estudis tècnics”. Laura Alba, investigadora del Gabinet de Documentació Tècnica, Museo del Prado.

9 de març: “De la polifonia a l’òpera: l’humanisme musical en temps de Rubens”. Juan Ángel Vela del Campo, assagista de temes musicals.

16 de març: “Efígie i faula. Els retrats de Rubens”. Jaime García-Máiquez, tècnic del Gabinet de Documentació Tècnica, Museo del Prado.

Què: el Cicle de conferències Francisco Calvo Serraller sobre el pintor Peter Paulus Rubens,
On: al CaixaForum Barcelona (Av. Francesc Ferrer i Guàrdia, 6-8, Barcelona).
Quan: els dijous a les 18 h, des del 12 de gener fins al 16 de març de 2023.

Més informació.

Prometeu encadenat (1618), Rubens. Foto: Domini públic

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Pepe Insenser a gener 13, 2023 | 13:25
    Pepe Insenser gener 13, 2023 | 13:25
    La primera conferencia ha sigut molt entretinguda, ens han explicat molts detalls de la vida del Sr Rubens.Ara de la pintura, dibuix del Sr Rubens, re de re Curiositats de la revista “Hola”, a la velocitat de un presentador de TV als telenotícies

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa