Erupció solar gegantina, observada a l’ultraviolat llunyà pel satèl·lit Solar Orbiter de l’ESA el 15 de febrer del 2022. @ Solar Orbiter ESA.

Catorze recomana la mostra El sol. Vivint amb la nostra estrella, produïda en col·laboració amb el Science Museum of London, que es pot veure al CosmoCaixa fins al 8 de gener de 2023.

Fascinats pel Sol, l’hem estudiat des del començament de la nostra història, i hem creat sempre models i instruments per entendre’n el recorregut pel cel i organitzar-nos en conseqüència la vida quotidiana. Al llarg del temps hem anat ideant maneres de fer servir aquesta energia que ens subministra contínuament. Després d’aprendre a capturar la llum del Sol en forma de calor, l’hem transformat en electricitat, i fins i tot ens hem atrevit a intentar recrear aquí a la Terra la font del seu poder, la fusió nuclear. Avui sabem que l’efecte que té sobre els nostres cossos i la salut és profund. La radiació solar pot ajudar a combatre malalties i millorar el benestar físic i mental, però també ens pot perjudicar.

Aquesta exposició ens il·lumina sobre tots els avenços que hem fet en el coneixement d’aquesta estrella, a la qual devem la vida, i descobreix els secrets del Sol i aprofundeix en la relació canviant de la humanitat amb aquest astre. La tecnologia ha substituït algunes funcions atorgades històricament al Sol (considerat com una deïtat per antigues civilitzacions), com per exemple el seu ús per a la mesura del temps. Tanmateix, entendre i aprofitar el seu indubtable poder pot ser clau per al nostre futur.

A la mostra conviuen experiències interactives i de realitat augmentada amb més de 100 peces històriques i contemporànies de gran rellevància científica, entre les quals hi ha antics instruments utilitzats per a l’observació del Sol, un prototipus d’un reactor de fusió nuclear o imatges d’observacions des del segle XVII fins als nostres dies.

Què: l’exposició El sol. Vivint amb la nostra estrella.
On: al CosmoCaixa (carrer d’Isaac Newton. 26, Barcelona).
Quan: fins al 8 de gener de 2023.

Més informació.

Espectroscopi de set prismes inventat per Norman Lockyer, una de les peces destacades de l’exposició d’El Sol a CosmoCaixa.
Espectroscopi de set prismes inventat per Norman Lockyer, una de les peces destacades de l’exposició d’El Sol a CosmoCaixa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa