Catorze
Maria Teresa Hincapié i la importància de parlar amb l’altre

Vitrina. 1989/2020. 11 fotografies (detall). Cortesia de: Col·lecció particular, Barcelona.

Catorze recomana el seminari El meu desig és parlar amb tu, que el Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) acull arran de la primera exposició dedicada a la pràctica de l’artista colombiana María Teresa Hincapié. La cita tindrà lloc el dijous 20 d’octubre a les 18:30 h, a l’Auditori Meier del Museu i també es podrà seguir en línia. L’accés és gratuït amb inscripció prèvia.

María Teresa Hincapié (1954–2008) va ser una artista colombiana especialitzada en «la poètica de la domesticitat»: transformava accions rutinàries en actes simbòlics per crear una metodologia en la seva pràctica. Tenia una definició particular de la performance, que acostumava a denominar «entrenament» i, lluny de qualsevol categorització específica, la seva pràctica oscil·lava entre vida, creació en moviment i una aproximació a la mística.

A l’entrorn de la pràctica de l’artista, el MACBA programa el seminari El meu desig és parlar amb tu, títol que fa referència a una frase de Maria Teresa Hincapié sobre la importància de parlar amb l’altre com a eix central de la seva creació artística. Hi participaran José Antonio Sánchez, María José Arjona, Coco Fusco, José Alejandro Restrepo, Santiago Zuluaga i Emiliano Valdés, veus que van ser i són properes a la seva trajectòria i que construeixen el seu llegat.

El seminari serà un espai de diàleg sobre la relació que, per a María Teresa Hincapié, existia entre la vida i el procés artístic i com el cos modulava en la seva pràctica, el temps i l’espai. A través d’una presentació sobre la seva trajectòria de la mà de José Antonio Sánchez, aquesta xerrada s’enfocarà primer en l’origen del procés —el seu pas del teatre a la recerca d’una pràctica transcendent— i en alguns aspectes del context artístic, històric i cultural en què va sorgir la seva obra i que van ser rellevants en la definició del seu pensament creatiu. A continuació, Coco Fusco, José Alejandro Restrepo, María José Arjona i Santiago Zuluaga parlaran sobre l’expansió d’allò que és performatiu, no tan sols en els qüestionaments artístics de María Teresa Hincapié, sinó també en les pràctiques dels artistes presents a la taula rodona i com el cos pot construir un altre llenguatge on existir.

Què: el seminari El meu desig és parlar amb tu.
On: a l’Auditori Meier del MACBA i també en línia.
Quan: el dijous 20 d’octubre, a les 18:30 h.

Més informació.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa