El festival Kosmopolis és des de l’any 2002 una cita amb l’art i la llibertat inspirada en una antiga consciència: som ciutadans del cosmos, ciutadans de l’univers. Sota el títol La festa de la literatura amplificada, és el punt de trobada d’escriptors, poetes, filòsofs, científics, dibuixants, bibliotecaris o editors per dialogar i reflexionar sobre el concepte de literatura en totes les seves vessants i gèneres.

Aquesta edició del 2017, que tindrà lloc al CCCB entre el 22 i el 26 de març, porta per lema Quan tot canvia i gira entorn dels canvis socials, les revolucions que mouen el món i, sobretot, el canvi climàtic. Es repeteix el format de distribució per temes de les vegades anteriors. Alguns eixos es consoliden i d’altres descobreixen noves vessants de la literatura. Diàlegs K, La literatura del canvi (climàtic), Constel·lacions femenines, Pensar en vinyetes, El Passeig de Robert Walser, Literatura en xarxa, Bookcamp i Canal Alfa són els vuit apartats que formen Kosmopolis.

Jean-Yves Jounnais, Jean Echenoz, John Banville, Lynne Segal, Werner Herzog, Hope Jahren o Jo Nesbo són alguns dels autors que hi participaran. Una programació que consolida el festival com una trobada de referència a escala internacional. Cal destacar que en aquesta edició s’inclou dins de Canal Alfa l’estrena de films específics: Notfilm, de Ross Lipman (23 de març); The Seasons in Quincy: Four Portraits of John Berger, de Tilda Swinton, Colin MacCabe, Christopher Roth i Bartek Dziadosz (24 de març); Una noche con Bukowski, de Matteo Borgardt (25 de març) i Revolting Rhymes, de Jakob Schuh y Jan Lachauer (25 de març). Recollim en 14 declaracions de Vicenç Villatoro, director del CCCB, i de Juan Insua, director del Kosmopolis, l’essència del festival.

Foto: www.cccb.com


1. Vicenç Villatoro: “Kosmopolis pretén explicar el present a través de la literatura. Creiem que la literatura és imprescindible per a la comprensió, l’explicació, i la divulgació del present.”

2. “Té la vocació de ser el gran festival literari de la ciutat i del país a l’altura dels grans festivals literaris europeus.”

3. “On es produeixen els canvis que duren? On es fan les revolucions? Reflexionarem sobre els canvis en el món que comporta el canvi climàtic. Canvis en els hàbits, en els costums, en els relats, en les històries.”

4. “Constel·lacions femenines és la constatació d’una evidència: les veus femenines són centrals en el relat sobre el present. Signifiquen una renovació estilística, temàtica i conceptual. Per tant, participen també en aquest gran canvi.”

5. “Kosmopolis vol crear per fer teixit. No s’esgota diumenge al vespre, sinó que vol ser-hi sempre d’una manera o altra.”

6. “No és un festival d’importacions ni d’exportacions, però posa en contacte autors d’aquí i de fora i també el públic d’aquí i de fora.”

7. “Busca l’equilibri entre el local i l’universal. L’equilibri entre el que és central i el que és avançat; entre el és consolidat i el que és proposta; entre els noms coneguts i els noms sobre els quals s’aposta d’una manera important i no són tan coneguts.”

8. Juan Insua: “El lema del Kosmopolis 2017 és Quan tot canvia. Pot semblar un lema exagerat perquè sempre ha estat canviant, tot. Però crec que el que ha estat passant els últims anys és que la velocitat del canvi és una de les principals constants. Si hi pensem, el canvi ha estat propiciat per les grans revolucions sense les quals no s’hagués pogut entendre: quàntica, cinètica, genètica. Tots aquests canvis de percepció ens han dut a una nova concepció del canvi en aquest moment.”

9. “Canvia la velocitat del canvi: les tecnologies estan canviant el món. Canvien els models de relació: canvis en la concepció de gènere. Canvis en la cultura: la cultura del canvi. Hi ha molts tòpics, però la pregunta seria: què és el que no està canviant?”

10. “Cal trobar les arrels del problema i activar el canvi de sensibilitat que inevitablement hauran d’assumir les noves generacions.”

12. “Reflexionarem sobre què passa amb el format llibre, quins són els seus límits, com influeixen les noves narratives immersives en la força amb què arriba la realitat virtual i les noves tecnologies. Com serà el futur del llibre.”

13. “La política també és literatura.”

14. “Inevitablement el futur és dona. Ja és hora que sigui l’hora de les dones.”

Foto: www.cccb.com

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa