Foto: www.teatreromea.com


Pot ser que siguem de la mateixa família, que ens coneguem de sempre, i que no sàpiga res de tu ni tu de mi? Bé, sí, que jo treballo aquí i tu allà. Que jo soc així (no perquè ara ho sigui, sinó perquè em recordes així) i tu aixà (t’identifico amb la mateixa fórmula, esclar). O que cada vegada que ens veiem ens fem les mateixes preguntes que fa cinc, deu o quinze anys? I que encara que les respostes siguin unes altres, preferim repetir les d’abans?

M’ho pregunto o, més ben dit, Adossats provoca que m’ho pregunti. És al teatre Romea on, fins al 18 de febrer, l’obra escrita per Ramon Madaula ens presenta, en un jardí de casa on representa que arriba el bon temps, una família de tres generacions que es reuneix per celebrar Sant Jordi (el nom és una de les poques coses que comparteixen el net, el pare i l’avi). Les esquerdes que hi ha entre ells les evidencien els silencis, les preguntes esquivades, o el fet que sovint prefereixen parlar sols que amb algú perquè “no sabríem què dir-nos”. És així com mentre remuguen se’ls escapa allò que de vegades miro els meus fills i és com si no els conegués. Pare, no sé res de tu. No en tens ni idea del que passa. No em sents perquè no em veus.

Aquesta obra és una comèdia que mostra (sense pèls a la llengua) una família incompresa, que sembla que els anys els hagin esgotat les ganes de menjar-se el món. Un avi que recorda la seva vídua: “Quan eres amb mi volia fugir, ara et trobo a faltar”. Un germà escultor que busca algú desesperadament que entengui la seva obra (la seva gàbia). Un pare que intenta com sigui no haver de dir de què treballa. Un fill que viu sota el mateix sostre però en un altre món, on cuina les seves esperances.

No crec que al món existeixi cap família que sigui normal. Potser, ara que és Nadal i que, no ens enganyem, tants familiars que ni se suporten compartiran taula, també és una oportunitat més que per aparentar, per intentar entendre què és el que fa que amb els qui tenim tan a prop, a vegades ens sentim tan lluny.

Foto: www.teatreromea.com


Adossats

Fins al 16 de febrer
Al Teatre Romea

Autor: Ramon Madaula.
Direcció: Jordi Casanovas.
Repartiment: Rosa Renom, Jordi Bosch, Ramon Madaula, Marieta Sánchez, Carles Canut i Guillem Balart.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa