El 21 de març es commemora el Dia Internacional de la Síndrome de Down. El celebrem veient el vídeo que forma part del projecte artístic i documental d’en Quim Vilamajó, I am able. El va preparar amb el seu pare i pretén explicar en primera persona –a través de vídeo, fotografies i textos– l’experiència de viure amb la síndrome de Down.


1. Soc una persona com les altres. No estic malalt.

2. La gent que no em coneix prou a mi ni a altres persones amb síndrome de Down ens vol etiquetar, tenen una imatge molt negativa de la nostra realitat.

3. Tenim dificultats com tothom, perquè tenim una discapacitat. No m’agrada que m’ho diguin però és així.

4. Hi ha coses que ens costen: anar a comprar, els euros, les matemàtiques…

5. El nostre cervell té una estructura petita i les neurones treballen més a poc a poc, però les persones som capaces de vèncer això.

6. Segueixo lluitant, no em rendeixo mai. I soc positiu.

7. Tinc esperit de lluita, em supero cada dia, aprenc les coses i m’esforço per fer-les, i voldria que la gent m’ho valorés en positiu.

8. A vegades voldria que em donessin més llibertat de la que em donen. No ho dic com una exigència, sinó com una cosa que realment necessito.

9. Ja tinc vint anys i puc prendre les meves decisions, ningú m’ha de ficar una barrera enmig. Puc decidir el que vull fer.

10. I am able. Jo soc capaç de decidir el que m’agrada i el que no m’agrada.

11. Quan decideixo em sento gran, i al sentir-me gran soc més feliç encara.

12. A vegades explotaria de ser tan feliç, m’encanta ser feliç.

13. Jo vull ser lliure i que em respectin les meves decisions. Quan sigui vellet vull continuar decidint. Quan sigui vellet voldria prendre la decisió d’aprendre a fer ganxet.

14. Desitjo ser feliç, amb plena llibertat.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Salomé a desembre 03, 2016 | 19:48
    Salomé desembre 03, 2016 | 19:48
    Quim, la Salomé serà lliure a partir del juliol del 2016. Si et queda temps... quedem i jo et puc ensenyar a fer ganxet.
  2. Icona del comentari de: Mònica a desembre 04, 2016 | 05:25
    Mònica desembre 04, 2016 | 05:25
    Ja m'agradaria que moltes persones sense discapacitats fossin capaces de construir un discurs tan sòlid des del punt de vista intel·lectual i emocional com el que tu has construït, Quim. Que continuïs explotant de felicitat en molts moments de la teva vida, i que tinguis la força necessària per superar dificultats i barreres i per eixamplar els límits de la teva llibertat. Aquesta és la lluita comuna, certament, i celebro que tu la tinguis tan clara des de fa tant de temps. Una abraçada plena d'admiració.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa