• Catorze /
  • Biblioteca /
  • Entredós o el malson de la distribució del llibre en català

Entredós o el malson de la distribució del llibre en català

23 editorials catalanes reclamen judicialment impagaments i llibres a Grup Enciclopèdia

Autor Enric Faura, Jordi Ferré, Josep Maria Olivé, Judit Pujadó, Xavier Cortadelles, Jordi Solé, Alexandre Amat, Jaume Ciurana, Núria Sales, Gemma Redortra, Cristina Feliu, Núria Mañé, Oriol Magrinyà, Maria Sempere, Mar González, Jordi Carulla, Josep Gregori i Rosa Rey
Entredós
Foto: La Setmana del Llibre en Català


El setembre de 2022 arrencava a Catalunya el que havia de ser una empresa moderna, competitiva i eficaç de distribució de llibres. Entredós era el projecte empresarial que volia donar un impuls al sector editorial català en la lluita pel mercat en un món globalitzat gràcies a uns serveis de màxima qualitat. Impulsat per dues empreses importants i especialitzades del sector de la distribució, Les Punxes i Àgora, el projecte es va convertir en un malson. I tot i que se’n parla poc, el conflicte i les conseqüències d’aquest projecte fallit encara continuen colpejant llibreries i editors implicats.

Les editorials que signem aquest article estem aixoplugades sota el paraigua de Xarxa de Llibres, una comercialitzadora de llibres que va iniciar la seva activitat l’any 2008. Justament la gènesi de Xarxa de Llibres va tenir lloc arran d’una situació similar: la fallida d’Arc de Berà, el setembre de 2010, que va propiciar la unió de tres editorials independents (Angle Editorial, Bromera i Cossetània) que havien patit les conseqüències de la fallida de l’Arc de Berà. L’activitat de la comercialitzadora Xarxa Llibres consisteix a  presentar i vendre els llibres a les llibreries, no només de les editorials fundadores i sòcies sinó també d’altres segells.

Desprès de la fallida de l’Arc de Berà, Xarxa de Llibres va contractar els serveis logístics, és a dir, la gestió del transport i facturació dels llibres venuts per Xarxa de llibres, amb Àgora. L’accionariat de l’empresa de logística Àgora, format aleshores pel Grup Planeta i pel Grup Enciclopèdia Catalana, semblava oferir les garanties suficients per no haver de sofrir una situació similar a la crisi de l’Arc de Berà. Amb el temps, l’estructura empresarial d’Àgora va canviar i el Grup Enciclopèdia va passar a ser-ne l’accionista únic.

Per tant, des 2010 Àgora es va encarregar de fer la logística de Xarxa de Llibres d’una manera més o menys correcta fins que l’any 2018, la direcció de Xarxa de Llibres, a la vista del deteriorament del servei i manca de millores, va manifestar el seu malestar a Àgora per les deficiències del sistema de distribució i demanà la millora de les deficiències per poder donar un bon servei a editors i llibreries. Xarxa de Llibres  es va plantejar fins i tot la possibilitat de canviar d’empresa logística. Finalment, i  davant la promesa de la direcció a de fer tot el possible per resoldre les disfuncions i millorar el servei, es va decidir continuar amb Àgora. Les millores previstes s’havien de materialitzar gràcies a la creació d’una empresa logística, Entredós, que sumaria la distribució de les editorials distribuïdes per Les Punxes juntament amb les editorials de què Àgora en feia la logística.

Des de Xarxa de Llibres es va veure amb molt bons ulls la iniciativa de generar una plataforma logística a partir de la suma d’Àgora i Les Punxes, ja que albirava la possibilitat de crear un important grup logístic que, si les coses es feien bé, podria esdevenir una de les millors solucions logístiques editorials que es podrien fer des de Catalunya. Els editors integrats en Xarxa vam creure en el projecte que se’ns va proposar i vam continuar a Àgora i apostant pel que pensàvem anava a ser un revulsiu per al sector.

A finals d’agost de 2022 va començar a operar Entredós, empresa de logística editorial constituïda per Les Punxes i Àgora, amb una lleugera majoria en l’accionariat per part de Les Punxes. Però el que volia  ser un projecte innovador i un impuls per al sector es va convertir en un malson per a molta gent del sector del llibre. No detallarem les múltiples deficiències que es van produir a partir de l’agost de 2022 i que afectaren negativament una part important del món del llibre en català (llibreries, lectors, editorials...) ja que els mitjans de comunicació se n’han fet ressò reiteradament al llarg de més d’un any. En resum, es va produir un caos logístic de conseqüències fatals. Tant des de la direcció de Xarxa de Llibres com des de les editorials comercialitzades per Xarxa es va oferir per ajudar en el que fos possible a Àgora i Entredós amb la finalitat d’intentar minimitzar les conseqüències del desgavell. La repercussió negativa que aquest daltabaix va tenir en les vendes dels llibres en el darrer quadrimestre de 2022 va ser molt significativa.

Davant de la situació viscuda, les editorials comercialitzades per Xarxa de Llibres ens vam plantejar la tardor de l’any passat la possibilitat de canviar d’empresa logística, ja que temíem que, a més dels problemes logístics, que vèiem de difícil solució, podríem acabar patint també problemes financers, cosa que malauradament també s’ha esdevingut.

El desembre de 2022, després d’analitzar diferents alternatives, les editorials comercialitzades per Xarxa de Llibres optàrem per un canvi de logística. D’aquesta manera, a partir del gener de 2023 les tasques logístiques de les editorials comercialitzades per Xarxa de Llibres són desenvolupades per l’empresa Aduna, pertanyent al grup basc ACL- Elkar. La decisió no va ser gens fàcil, ja que suposava amb molta tristesa per part nostra haver de renunciar a tenir un operador logístic a Catalunya i traslladar el nostre fons editorial fora del territori català. Al final, la decisió, malgrat les nombroses incerteses que se’ns van presentar en aquell moment, ha estat un encert ja que a hores d’ara tenim un servei logístic satisfactori.

Des de Xarxa vam comunicar la nostra decisió a la direcció d’Àgora, que ens va dir en aquell moment que farien tot el possible perquè la transició d’operador logístic es desenvolupés d’una forma correcta i ordenada. Es va establir un calendari de trasllat que es va incomplir per part d'Àgora i que va afectar negativament la campanya de Sant Jordi d’enguany. Encara hi havia un percentatge important de llibres nostres en poder d’Àgora. Això va provocar que no disposéssim de tots els llibres que necessitaven per assumir totes les comandes per la campanya de Sant Jordi i que fins i tot haguéssim de reimprimir llibres dels qual hi havia estoc en el magatzem d’Àgora-Entredós amb l’objectiu de reduir el nombre de comandes no servides. Això  provocà una despesa per als editors que hauria esdevingut innecessària si s’hagués pogut fer el trasllat de llibres tal com inicialment s’havia planificat.

Una altra promesa incomplida per part d’Àgora. A més a més, Àgora va començar el gener de 2023 a no fer front als pagaments de les factures de les editorials de Xarxa de llibres corresponents a llibres ja venuts i cobrats per Àgora, malgrat el mal funcionament d’Àgora-Entredós, dels mesos de setembre a desembre de 2022. En diverses ocasions es van pactar amb la direcció d’Àgora calendaris de trasllat de tot el fons i de compromís de pagaments que no es van complir. D’aquesta manera, hem arribat a la situació actual en què no hem cobrat les vendes fetes el darrer quadrimestre de 2022 i que des del juny de 2023 no s’hagi traslladat cap exemplar més dels que tenim en dipòsit a Àgora-Entredós. Això suposa que, a hores d’ara, encara no podem disposar, entre tots els editors comercialitzats per Xarxa de Llibres, d’uns 350.000 exemplars que continuen a Àgora.

Les conseqüències de l’impagament han tingut una repercussió important en les tresoreries de les empreses editorials comercialitzades per Xarxa de Llibres. En aquest sentit, per una banda hi ha diverses editorials comercialitzades per Xarxa que tenien el contracte logístic directament amb Àgora i que per tant no han cobrat les vendes des de setembre a desembre de 2022. Hi ha una altre grup d’editorials, bàsicament les més petites comercialitzades per Xarxa, que no tenen el contracte directament amb Àgora sinó que tenen contractat a Xarxa tant el servei logístic com el comercial. En aquests casos, Xarxa de Llibres ha sufragat, malgrat no haver cobrat d’Àgora, les vendes de l’esmentat quadrimestre. Això ha suposat per a Xarxa un esforç financer molt important que, si no l’hagués realitzat, hauria pogut crear importants dificultats a les editorials que comercialitza que no tenen el contracte directe amb Àgora. Tot plegat ha provocat dificultats financeres tant a Xarxa com a les editorials afectades, algunes de les quals han hagut d’endeutar-se per no trencar la cadena de pagaments i per poder fer front tant a les factures dels proveïdors com a les liquidacions de drets d’autor de 2022. En aquest sentit, hem comptat amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat, que va fer gestions per tal que l’Institut Català de Finances pogués oferir crèdits a les editorials afectades, crèdits pels quals paguen interessos i que evidentment s’hauran de tornar.

Vista la situació i la falta de solucions per part de la direcció d’Àgora, després de  converses i promeses incomplides, a finals de juliol de 2023 vam presentar una demanda judicial que ha estat recentment acceptada a tràmit. La demanda ascendeix a una quantitat de 2,8 milions d’euros, que es concreta en diversos conceptes. Reclamem els pagaments de les factures per les vendes del darrer quadrimestre de 2022. Reclamem també els imports dels llibres que a hores d’ara no ens han retornat i reclamem finalment l’import de les comandes que a desembre de 2022 no es van servir, cosa que va causar un important perjudici tant a les nostres editorials com als autors dels nostres llibres ja que es va perdre l’oportunitat de vendre en una de les campanyes més importants de l’any, la de Nadal. En aquest sentit, en la reclamació hem tingut en compte aquesta darrera qüestió per tal que puguem també indemnitzar els autors pels drets d’autor que han deixar de percebre per les comandes dels seus llibres no servits per part d’Àgora-Entredós.

Per altra part, els editors comercialitzats per Àgora hem vist de manera sorprenent com el Grup Enciclopèdia, que és l’accionista únic d’Àgora, ha portat a terme tant durant la campanya de Sant Jordi com la d’aquesta tardor llançaments editorials en català d’important envergadura i forta inversió, mentre que a nosaltres no se’ns liquidaven les factures pendents de 2022.

Tot plegat, a part de les conseqüències que ha tingut en els nostres segells —que amb molt de patiment, esforç personal i financer hem intentat minimitzar el màxim possible per tal que afectés el mínim possible els nostres proveïdors, col·laboradors i autors—, ens desperta un sentiment d’enorme tristesa i enuig en veure per una part com un projecte logístic que havia d’esdevenir important per al nostre país no ha reeixit com s’esperava i que, a més, ha creat dificultats, a causa dels seus errors, a editorials compromeses en l’edició en català. Per altra part, ens causa també molta tristesa que el Grup Enciclopèdia, propietari únic d’Àgora, que en la seva web defineix que “té la missió de projectar la llengua i la cultura catalanes”, hagi provocat dificultats a un ventall important de segells editorials del nostre país, i també ens causa molta tristesa que després de més d’un any del problema, a hores d’ara Àgora, del Grup Enciclopèdia, no hagi aportat cap solució ni cap calendari d’actuació per resoldre els impagaments esmentats i per fer efectiu el retorn dels nostres llibres que encara tenen a les seves instal·lacions. Per tot això les editorials sotasignades lluitaran amb la demanda judicial presentada, sense descartar noves actuacions judicials, pel cobrament dels deutes pendents, per la recuperació de llibres i per intentar que acabi el malson de la distribució del llibre en català, que sembla que es repeteixi cíclicament i que encara no ha escrit el seu darrer capítol.

Enric Faura - Xarxa de Llibres

Jordi Ferré i Josep Maria Olivé - Cossetània Edicions, Lectio Ediciones i Quorum Llibres

Judit Pujadó i Xavier Cortadelles - Sidillà edicions

Jordi Solé Camardons - Voliana edicions

Alexandre Amat - Profit editorial i Amat edicions

Jaume Ciurana i Llevadot i Núria Sales - Símbol Editors

Gemma Redortra  - Eumo editorial

Cristina Feliu - Bindi Books

Núria Mañé – Publicacions de l’Abadia de Montserrat

Oriol Magrinyà – Editorial Barcino

Maria Sempere – Editorial Les Hores

Mar González – Babulinka Books

Jordi Carulla Ruíz- Editorial Poncianes

Josep Gregori - Editorial Bromera, Tàndem edicions, Més Llibres, Animallibres, Algar

Rosa Rey – Angle Editorial, Capital Books

Data de publicació: 13 de novembre de 2023
Subscriu-te al nostre butlletí
Subscriu-te al butlletí de Catorze i estigues al dia de les últimes novetats
Subscriu-t’hi
Subscriu-t’hi
Dona suport a Catorze
Catorze és una plataforma de creació i difusió cultural, en positiu i en català. Si t'agrada el que fem, ajuda'ns a continuar.
Dona suport a Catorze