Foto: Llibreria Alexandria


Fidels al seu brillant compromís editorial, fa tres anys que Edicions de 1984 ens va descobrir, per primer cop en català, l’autor francès Sorj Chalandon. Professió del pare és la tercera obra que tradueixen, i ens presenta el Chalandon més introspectiu. Corresponsal de guerra pel diari Libération, ha cobert els principals conflictes bèl·lics dels darrers quaranta anys. Així, en els seus primers dos llibres hi plasmà les guerres fratricides a Irlanda del Nord (Retorn a Killybegs) i al Líban (La quarta paret). En aquest cas, el camp de batalla és el pis on l’Émile viu amb els seus pares. En aquest entorn familiar tancat, asfixiant, l’autor ens desemmascara una tragèdia desencadenada pels deliris de l’André, el pare.

Antic amic del general de Gaulle, convençut de formar part d’uns serveis secrets dedicats a combatre els perills del comunisme i de la descolonització, idea un complot per assassinar el president, a qui considera un traïdor per la pèrdua d’Algèria. En aquests passatges, tornem a veure el Chalandon habitual, el que ens situa en el convuls segle XX, en les lluites polítiques derivades de la Guerra Freda. No obstant això, tot forma part de la psicosi del pare. I el drama s’eixampla quan fa d’Émile el seu còmplice. Com tots els nens, àvid d’agradar als seus pares, es converteix en un subaltern al servei d’aquesta suposada causa. D’aquesta manera, perd la innocència, alhora que no acaba d’entrar a la vida adulta per la manca de referents, ja que la figura de la mare és la del silenci i la submissió.

Un relat dur, directe i ofegador, amb poques concessions al sentimentalisme, excepte en algun moment de lucidesa materna. Però, per primer cop, Chalandon permet que el seu personatge principal realitzi un exercici de resiliència. D’aquesta manera, ens mostra un Émile recuperat, amb una vida adulta satisfactòria, lluny dels cops, dels càstigs i dels retrets de la infantesa. Es transforma en una persona sense rancor, que ha sabut perdonar. I, el que és més important, amb la capacitat d’estimar el seu fill i d’observar des de la distància tot el que succeí en aquell pis. En definitiva, Chalandon ens obsequia amb un altre exercici de cruesa i d’honestedat (no és difícil entreveure-hi tints autobiogràfics) que el situa com un dels autors de referència actuals per a aquell lector que, fugint dels artificis, cerca la naturalitat i la franquesa en la literatura.


David Oliva

El llibre recomanat

Títol: Professió del pare
Autor: Sorj Chalandon
Traductor: Josep Alemany
Editorial: Edicions de 1984
Any d’edició: 2017

Qui el recomana

Llibreria: Llibreria Alexandria
Adreça: carrer de Villà, 10 (Sant Cugat del Vallès)
La cuida: Àngels Tolosa, David Oliva i Verònica Gallo

L’ànima de la llibreria: La Llibreria Alexandria començà la seva aventura fa poc més de trenta anys, un llunyà dia d’octubre de 1986 en què l’Àlex transformà un lloc buit en un espai de cultura. Més endavant, el 1999, l’Àngels n’agafà el testimoni, compromesa amb l’esperit amb què havia nascut. Convençuda i decidida a despertar el desig d’aprendre, de consolidar la capacitat crítica tant entre els adults com entre els infants.

Som una llibreria generalista situada al cor de Sant Cugat del Vallès, una ciutat de gran tradició literària. La nostra vocació de servei al lector ens porta cada dia a superar-nos triant de manera acurada les novetats (superant les pressions editorials) i perseverant en la tasca cada cop més complicada de protegir el fons literari. De la mateixa manera, per oferir un missatge més ampli, organitzem actes culturals tant a l’espai de la llibreria com a tots els llocs on ens criden per col·laborar-hi. Alhora, proposem un club de lectura coordinat per la Verònica amb lectores incondicionals que frueixen dialogant sobre el llibre proposat.

Llibreters de capçalera, gaudim intercanviant experiències amb els lectors. Les llargues converses per esbrinar què ens vol dir un escriptor, com ens omple alhora que ens distreu, són els moments més apassionants de la nostra feina. Fidels al nostre lema, creiem que hi ha moltes maneres d’entendre i viure un llibre.

Foto: Llibreria Alexandria

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa