“El nostre domini de nombrosos aspectes de la vida ens ha portat a creure equivocadament que hem sotmès el planeta a la nostra voluntat. No obstant això, la fragilitat d’aquest postulat es fa palesa cada vegada que es produeix una pandèmia, un terratrèmol, un tsunami o una sequera. Cada dia que passa, el miratge de l’ordre queda esmicolat”. Són paraules de Kofi Annan, el President Honorífic del Premi Global de Fotografia i Sostenibilitat Prix Pictet.

Des de l’any 2008, el grup Pictet organitza aquest concurs de reconeixement mundial per involucrar els fotògrafs en els conflictes socials i mediambientals d’arreu. El desordre ha estat la temàtica de la sisena edició. Els dotze finalistes del concurs han pogut mostrar la seva obra a l’exposició Disorder, que ara clou la seva gira mundial al Palau Robert de Barcelona i que es podrà visitar fins al 28 de maig.

El malestar social, les revoltes polítiques, l’alteració del clima, les guerres salvatges o el rebombori interior són algunes de les perspectives que s’hi poden trobar. Valérie Belin ha estat la guanyadora del premi amb la sèrie Still Life. “Les seves fotografies són d’un nivell molt alt, tenen un procés de creació molt llarg perquè no hi ha retocs de postproducció. Mostren el desordre de la manera més eloqüent possible”, subratlla el president. Fem un recorregut per la mostra a través de 14 de les fotografies que hi ha exposades.

1. Natura morta amb guants, Valérie Belin (2014). Sèrie: Natura morta.

Foto: Valérie Belin2. Natura morta amb animals, Valérie Belin (2014). Sèrie: Natura morta.

Foto: Valérie Belin

3. Embriaguesa d’oblit, Ilit Azoulay (2012). Sèrie: Ordre imaginari.

Foto: Ilit Azoulay4. Abelles d’abelles, Matthew Brandt (2012). Sèrie: Abelles.

Foto: Matthew Brandt5. Els policies antidisturbis van iniciar les càrregues a la plaça després d’enfrontaments al carrer Xelkovitxna, Maxim Dondyuk (18 de febrer de 2014, Kíev (Ucraïna)). Sèrie: Cultura de la confrontació.

Foto: Maxim Dondyuk6. Refugiats somalis abandonen la platja de Shimbiro amb rumb al Iemen a bord de les embarcacions de traficants de persones. Només 11 de les persones que van pujar en aquesta embarcació van arribar a la seva destinació amb vida, Alixandra Fazzina (Abril-desembre de 2008, Shimbiro (Somàlia)). Sèrie: Un milió de xílings.

Foto: Alixandra Fazzina7. Una vegada i una altra: esclat núm. 12, Ori Gersht (2007). Sèrie: Esclat.

Foto: Ori Gersht8. Kalorama, Washington DC, John Gossage (2013). Sèrie: Si la natura canviés.

Foto: John Gossage9. Aquest elefant ha mort a conseqüència d’una hemorràgia interna després de ser travessat per la llança d’un caçador furtiu. Un grup que lluita contra la caça furtiva de manera encoberta li treu els ullals abans que el trobin els furtius, Brent Stirton (Maig de 2011, Amboseli (Kenya)). Sèrie: La profanació del Paradís.

Foto: Brent Stirton10. Florence Abraham, Gideon Mendel (novembre de 2012, Igbogene, estat de Bayelsa (Nigèria)). Sèrie: Un món inundat.

Foto: Gideon Mendel11. Abdulai Yahaya, mercat d’Agbogbloshie, Pieter Hugo (Accra (Ghana), 2010). Sèrie: Error permanent.

Foto: Pieter Hugo12. Onze explosions, núm. 1, Sophie Ristelhueber (2006). Sèrie: Onze explosions.

Foto: Sophie Ristelhueber13. El país de les meravelles artificial II – Viatgers entre muntanyes i rierols, Yang Yongliang (2014). Sèrie: El país de les meravelles artificial.

Foto: Yang Yongliang14. Joâo Pereira de Arâujo, Gideon Mendel. Barri de Taguna. (Rio Branco (Brasil)). Sèrie: Un món inundat.

Foto: Gideon Mendel

Nou comentari

El piano

Comparteix

Last Dance

It's my last chance/ For romance tonight
Comparteix

Chiquitita

Si es que tan triste estás/ para qué quieres callarlo
Comparteix

La Gymnopédie de Satie

Escoltem una de les peces més conegudes del compositor francès
Comparteix

Tantes coses a fer

La vida és el que et passa/ mentre fas plans per tenir-ho tot lligat

Passadís

Equipo Crónica. Sense títol, 1972. Aquarel·la i guaix sobre teixit, 54 x 39 cm.
Comparteix

Tots van ser Picasso

Els Espais Volart exposen la col·lecció de 400 tapets decorats per artistes i escriptors en solidaritat amb el pintor
Comparteix

La Venus de Botticelli

14 obres d'un dels artistes més reconeguts del primer Renaixement
Comparteix

La soledat segons Hopper

14 obres de l'artista més representatiu de la pintura estatudinenca del segle XX
Comparteix

Soc infermer i només tinc dues mans

14 il·lustracions sobre la rutina del personal sanitari

Comparteix