“Ells em guardaven el capítol de la frivolitat”, deia. És així com Joana Biarnés es va convertir en la primera fotoperiodista espanyola i catalana al diari Pueblo.

El Palau Robert acull l’exposició Joana Biarnés. A contracorrent fins al 2 d’abril. Una selecció de 90 fotografies del seu arxiu fotogràfic comissariada per Chema Conesa, produïda per la promotora cultural la Fábrica i amb el suport de la Fundació Photographic Social Vision, que ensenya la societat espanyola de la postguerra.

Biarnés, nascuda a Terrassa el 1935, va treballar al vespertí Pueblo des del 1963 al 1973. S’encarregava de cobrir la moda, la cultura i l’art. Amb les seves fotografies va aconseguir moltíssimes vegades la portada del diari perquè, com diu ella, disparava “amb el cor”.

“Si alguna cosa he estat, és valenta”. Quan arribava als llocs, la majoria de vegades li preguntaven on era el fotògraf. “Soc jo”, responia. Es va haver d’anar fent camí en una societat masculinitzada, i això és motiu d’orgull. Conesa esmenta la mirada femenina en la seva fotografia: “Simplement, hi és. Saps quan una fotografia l’ha fet una dona o un home pels detalls”. Biarnés es guanyava la simpatia de la gent, i així sabia quan havia de fotografiar.

Joana Biarnés va acabar fotografiant des d’esport fins a accidents i catàstrofes. Tot el seu llegat és al llibre Joana Biarnés. Disparant amb el cor, publicat per l’Editorial Blume, que explica, amb anècdotes de la fotògrafa, com va anar fent camí en un món fet pels homes.

1. Les riuades del Vallès. Terrassa, 25 de setembre del 1962.

Foto: Joana Biarnés2. Dalí vestit de clown al costat d’una model. Portlligat, Girona, 1966.

Foto: Joana Biarnés3. L’actor Roger Moore, envoltat de fans durant el rodatge d’un anunci publicitari per a Coñac 103. Barcelona, 1967.

Foto: Joana Biarnés4. Sessió fotogràfica amb barrets op art dissenyats pel modista Antonio Nieto. Madrid, 1967.

Foto: Joana Biarnés5. Reportatge a Marisol a la base militar Torrejón de Ardoz. Madrid, 1967.

Foto: Joana Biarnés6. Moment divertit entre dos toreros a la plaça de toros Las Ventas. Madrid, 1967.

Foto: Joana Biarnés7. Actuació de Tom Jones a Torrejón de Ardoz per a les famílies dels soldats americans. Madrid, 1969.

Foto: Joana Biarnés8. Rocío Durcal durant el rodatge Las leandras, d’Eugenio Martín. Madrid, 1969.

Foto: Joana Biarnés9. Lucía Bosé, caracteritzada com George Sand durant el rodatge d‘Un invieno en Mallorca, de Jaime Camino. Mallorca, 1969.

Foto: Joana Biarnés10. Sessió fotogràfica amb Carmen Sevilla. Madrid, 1969.

Foto: Joana Biarnés11. Joan Manuel Serrat. Cercedilla, Madrid, 1969.

Foto: Joana Biarnés12. Sessió fotogràfica amb Tip i Coll per a la portada del seu disc Obdulia. Madrid, 1970.

Foto: Joana Biarnés

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa