Andrea Star Reese és una fotògrafa novaiorquesa que presenta la sèrie Disorder amb l’objectiu de reflectir les condicions en què viuen els més de 19 milions de malalts mentals a Indonèsia, tant a llars, escoles, refugis i hospitals. El Pasung –un terme que vol dir lligat, encadenat, tancat– és una pràctica freqüent entre les famílies que no poden pagar atenció mèdica especialitzada i volen protegir la comunitat i els seus malalts mentals.

Andrea Star Reese col·labora amb Humans Right Watch des del 2013 a favor de la defensa dels drets humans, sempre des del punt de vista periodístic. L’abril del 2016, el ministre de salut d’Indonèsia es va comprometre a proporcionar medicaments a tots els centres de salut mental comunitaris, uns 9.500 a tot el país.

1. Saepudin va viure entre grillons (una manera tradicional de Pasung) durant nou anys a la part de darrere de cada de la seva família, a Cianjur, a Java Occidental. Quan va ser alliberat, les cames se li havien atrofiat per la manca d’ús.

Foto: Andrea Star Reese

2. Mustafà, l’únic assistent del refugi familiar Syamsul Ma’ Arif “dutxa l’Akrom”. Després de viure un any al centre, els turmells i les cames de l’Akrom estaven inflats i se li notava la caixa toràcica. Un any més tard, el 2013, va morir després de rebre una dutxa.

Foto: Andrea Star Reese

3. Agus, Liana i Jarmoko viuen en cel·les individuals a Pengobatan Alternatif Jasono, a Cinicap, el centre de Java. Jasono, que va aprendre un mètode de cura a un Pesantren (un internat) a Jakarta, ruixa un preparat sobre els homes i les dones i els dona una beguda a base d’herbes.

Foto: Andrea Star Reese

4. Muhammad Ikomudin, de 25 anys, ha estat entrenat per tenir poders especials. Atén els homes i les dones que assisteixen a una cura de masses que durarà tot el dia i la nit. Els participants resen, prenen begudes a base d’herbes, vomiten i finalment entren en una fase hipnòtica. Després, nets dels seus pecats, reben un bany d’aigua amb herbes que fan bona olor.

Foto: Andrea Star Reese

5. Haji Hamdan, un sanador de la fe islàmica, canta mentre el seu assistent Abdul esquitxa la cama d’un resident del refugi de Pengobatan Alternatif Nurul Azha, un centre de cures tradicional, a Cianjur, Java occidental. Abdul utilitza un material dur per fer massatges als pacients, cosa que els provoca grans hematomes diàriament. Els criteris de descàrrega són arbitraris: “Quan el (cos) calorós se’ls torna fred, vol dir que estan preparats per sortir. Quan els porto fora al mercat o a jugar a futbol i, llavors, senten fred, vol dir que estan curats”.

Foto: Andrea Star Reese

6. Pondok Pesantren Bina Ahlaq es considera un internat i, per això, requereix una quota de matrícula. Una escola de Silat (art marcial) que alberga uns 200 estudiants que pateixen trastorns mentals. Instruccions d’arts marcials i remeis d’herbes són el tractament principal. A Bina Ahlaq, un dels internats, els professionals de Silat estan capacitats per respondre a les emergències dels estudiants.

Foto: Andrea Star Reese

7. Un nen viu entre els adults al Centre Provincial de rehabilitació Panto de Java Oriental a Pasuruan, un centre d’assistència social governamental. El personal no creu que hi hagi de ser, però la seva família l’ha abandonat.

Foto: Andrea Star Reese

8. L’any 2014 el pavelló de Galuh es va ensorrar de sobte.

Foto: Andrea Star Reese

9. Una dona es troba en una carretera prop de Klaten, al centre de Java. Just abans d’aquest moment, un home de per allà li va llançar una pedra per fer-la marxar. La dona no sabia on era ni com tornar a casa seva. A Indonèsia és freqüent trobar al carrer gent sense sostre amb discapacitats psicològiques, que s’exposen al risc de ser assetjats, violats o desnodrits.

Foto: Andrea Star Reese

10. Una dona vivia tancada en una habitació construïda darrere de la casa familiar a Ponorogo, Java Oriental. Es veia obligada a menjar, dormir i defecar en aquesta sala. Després d’estar un mes a l’hospital, ha estat traslladada a l’internat i hi viu des del 2003.

Foto: Andrea Star Reese

11. La cadena d’aquest home és tan curta que li està afectant la circulació a la mà i és incapaç de moure-la.

Foto: Andrea Star Reese

12. El 2012 no hi havia cap construcció habitable al centre de rehabilitació de Galuh, a Bekasi. Molts dels residents van ser confinats a un gran pavelló tancats en gàbies sense instal·lacions sanitàries. Els homes i les dones estaven separats per parets de filferro. Alguns van estar-s’hi durant nou anys.

Foto: Andrea Star Reese

13. Agus canta a la seva gàbia, amb les mans en moviment en una intricada dansa de l’art Pengobatan Alternatif Jasono. Els peus els té en una claveguera plena d’aigua que fa servir quan té set.

Foto: Andrea Star Reese

14. Abans de morir, Evi va viure durant dos anys encadenada a Bina Lestar, un centre de cura de Breus, a Java Central. La seva família va pagar per la plataforma d’un llit i la cura d’origen islàmic que va rebre al centre. El color preferit d’Evi era el rosa.

Foto: Andrea Star Reese

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Anònim a desembre 28, 2016 | 09:36
    Anònim desembre 28, 2016 | 09:36
    Molt trist imolt doloros pero no em sorpren molt cuant en un pais com el nostre molta gent pa sa gana ifret

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa