Fa més de cinquanta anys que estan casats. Per tant, han compartit més de mitja vida. El projecte es diu The Lovers i l’ha impulsat la fotògrafa Lauren Fleishman. Es va interessar per les parelles de llarga durada després de llegir les cartes que durant la Segona Guerra Mundial el seu avi va enviar a qui seria la seva àvia.

1. Yevgeniy i Lyubov Kissin. “Ens vam conèixer en una festa de ball. Va ser el gener del 1938. Un amic m’hi va convidar. Em va dir que hi hauria moltíssimes noies joves i boniques. Un altre cadet amb botes altes s’hi va acostar. Però a ella no li agraden les botes altes i li va dir que no. Vaig ser el segon d’apropar-m’hi, duia un uniforme diferent. Encara ara no sé si el que la va atraure de mi va ser l’uniforme o la meva cara.”

Foto: Lauren Fleishman


2. Moses i Tessie Rubenstein. “Cada dia la meva dona em transmet l’amor que sent per a mi. Em pregunta: t’he dit quant t’arribo a estimar?”

Foto: Lauren Fleishman


3. Leon i Harriett Bolotin. “Sempre vaig saber que estaria amb la Harriet.”

Foto: Lauren Fleishman


4. John i Sherma Campbell. “Quan comences una relació, us estimeu tant com podeu. Però l’amor creix, igual que creix l’interior de cadascú amb el pas del temps i les experiències viscudes. Ara, en aquesta etapa del joc, l’estimo encara més. No em puc imaginar la vida sense ell.”

Foto: Lauren Fleishman


5. Josep i Dorothy Bolotin. Mai ho valoro en qüestió d’anys, sinó en qüestió de bons anys. En l’amor els romanços calents no duren per sempre. M’agradaria dir que sí, que l’amor et canvia, i que encara estem enamorats. El veiem en petites coses. Ell és un home extraordinari.”

Foto: Lauren Fleishman


6. Fred i Fran Futterman. “Cal recordar que els temps eren diferents. Ens vam conèixer el 1939 i no teníem diners. Amb el nostre grup d’amics sempre ens reuníem al subterrani d’una amiga, la Betty. Llavors no sortíem a sopar. No sabíem que existia aquesta possibilitat perquè no ens ho podíem permetre. Per això gaudíem de la nostra companyia.”

Foto: Lauren Fleishman


7. Itig i Golda Pollac. “Ens coneixíem d’abans de la guerra, però mai havíem parlat. Ell estava amb altres noies perquè era molt més gran que jo. Era molt guapo! Era sastre i tenia una botiga on feia roba per als homes. Quan vam tornar de la guerra ell va anar a casa de la meva germana. Jo hi era. Aquest agost farà 63 anys que ens vam conèixer. Podria dir que l’amor va arribar de mica en mica. No immediatament. Érem joves: encara que ell fos més gran, vaig agradar-li. Em parlava d’una forma molt agradable.”

Foto: Lauren Fleishman


8. Jake i Mary Jacobs. “El Jake em va dir: em podria casar amb tu? I li vaig respondre: possible, però no probable. Perquè no era probable que ens caséssim, i ell ho sabia. Quan ell se’n va anar a Trinidad, els meus pares van sospirar, alleugerits. Però ell m’escrivia. Em va dir: estic pensant que potser tornaré a Anglaterra.”

Foto: Lauren Fleishman


9. Gino i Angie Terranova. “No penses que t’estàs fent gran. Primer de tot, estem envellint junts i quan veus una persona constantment, no t’adones dels grans canvis. Tampoc veus si una petita arruga l’endemà s’està fent més profunda. No hi prestes atenció. Jo no penso cada dia: oh! El meu marit té 83 anys i en farà 84! Oh, Déu meu! Estic casada amb un vell! I espero que ell senti el mateix.”

Foto: Lauren Fleishman


10. Jin Lin Chen i Lai Mei Chen. “Ens vam conèixer quan vivíem a la Xina. Estava de vacances en una ciutat i allà només ens vam veure durant tres dies. Vivíem molt allunyats, així que quan vaig tornar a casa, ens vam escriure cartes. En aquell moment ni tan sols tenia telèfon! Cada dia ens escrivíem cartes però tardaven vint dies a arribar. Ho vam fer durant cinc anys.”

Foto: Lauren Fleishman


11. Aldo de’Spagnolis i Maria Filiozzi de’Spagnolis. “Quan la vaig veure per primera vegada, ella tenia 14 anys i jo 22. Estava preocupat: és massa petita per a mi? No! Encara ara semblo un noi. Sí, sóc jove.”

Foto: Lauren Fleishman


12. Dick Dehn i Gary Payne. “Un parell de vegades he pensat que el conec més que a la meva mare. Ell em coneix millor que ningú altre en aquest planeta. Mai me n’he penedit. No sé què és exactament l’amor, però sé que vull compartir tota la meva vida amb ell. Per a nosaltres, l’amor vol dir no estar allunyats.”

Foto: Lauren Fleishman


13. Lucien i Fernande Einaundi. “Quan ets jove l’amor és nou, és com una celebració.”

Foto: Lauren Fleishman


14. David i Sheila Newman. “El David sempre m’ha donat suport en tots ens interessos que he tingut, dient-me que ho faria tan bé com podria. Jo era una antiintel·lectual abans que ens caséssim. He estimat la música perquè ell practicava molt i l’escoltava i m’ho explicava tot. Hem canviat i ens hem enriquit les vides.”

Foto: Lauren Fleishman

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Anònim a maig 16, 2016 | 11:09
  Anònim maig 16, 2016 | 11:09
  M' ha emocionat aquest reportatge. Jo ho vaig intentar dues vegades però he acabat sola
 2. Icona del comentari de: Anònim a maig 16, 2016 | 11:41
  Anònim maig 16, 2016 | 11:41
  Això és AMOR de debò! I un AMIC/AMIGA de veritat! I molt més!
 3. Icona del comentari de: Anònim a maig 16, 2016 | 12:32
  Anònim maig 16, 2016 | 12:32
  Doncs jo als meus 47 anys segueixo vivin amb intensitat els 25 anys q portem plegats, amb ganes he il.lisio de fer-ne molts més.
 4. Icona del comentari de: Anònim a maig 16, 2016 | 12:42
  Anònim maig 16, 2016 | 12:42
  Per quina raó, no hi surt cap parella catalana? Fa 46 anys que visc amb l'home més meravellós,i espero viure'n molts més.
 5. Icona del comentari de: Anònim 16/05/2016 a les 18:36 a maig 16, 2016 | 18:39
  Anònim 16/05/2016 a les 18:36 maig 16, 2016 | 18:39
  Aquest any en cumplirem 44 que som casats i vivim junts. Ès el millor home del mon!!! Almenys dels que jo he conegut. Hem passat els millors anys de los nostres vides, i també penúries que hem superat junts!!! No m'imagino la vida sense ell.
 6. Icona del comentari de: Anònim a maig 17, 2016 | 22:35
  Anònim maig 17, 2016 | 22:35
  Sí, encara que no n'he sortit ben parada després de 13 anys de matrimoni amb 6 de festeig, als meus 40 anys aquestes històries mantenen la meva esperança viva. Crec en aquestes relacions i espero trobar al meu veritable company de vida. Felicitats de cor a aquells que l'heu trobat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa