L'Holocaust frivolitzat

Un projecte artístic sobre la necessitat de mirar el passat des de la consciència i el respecte

Autor Redacció
«No diré el que la gent pot fer i el que no. Tothom té dret a decidir per ell mateix, però els faré pensar. Les imatges mostren com es poden oblidar de la memòria. Molts veuen el monument com un simple conjunt d'objectes i fotos i no com un lloc per a l'exercici de la memòria històrica.»

19.000 metres quadrats i 2.711 llosesde formigó. Darrere del gris hi ha el passat: 6 milionsde jueusassassinats. Al davant, les 10.000 persones que cada dia, a Berlín, visiten el Memorial de l'Holocaust, el monument als jueus assassinats d'Europa, construït el 2005 per l'arquitecte Peter Eisenman i l'enginyer Buro Happold. Tot i això, no tothom s'hi endinsa amb el respecte que pertoca.

L'artista isrealí Shahak Shapira evidencia la frivolitat d'alguns visitants del Memorial de l'Holocaust a través d'un projecte punyent: Yolocaust. Les imatges són dues. A l'esquerra, les que ha trobat al Facebook, a l'Instagram, al Tinder i al Grindr: visitants que s'hi fotografien. A la dreta i gràcies a un muntatge fotogràfic, les mateixes persones però amb un altre fons: l'infern dels camps de concentració. Amb aquest contrast pretén fer-nos reflexionar sobre el perill d'oblidar el motiu pel qual recordem.

1.


2.
 

3.
 

4.


5.
 

6.
 

7.


8.
 

9.
 

10.


11.
Data de publicació: 19 de gener de 2017
Subscriu-te al nostre butlletí
Subscriu-te al butlletí de Catorze i estigues al dia de les últimes novetats
Subscriu-t’hi
Subscriu-t’hi
Dona suport a Catorze
Catorze és una plataforma de creació i difusió cultural, en positiu i en català. Si t'agrada el que fem, ajuda'ns a continuar.
Dona suport a Catorze