El 1938 el cel de Barcelona es va convertir en un infern: 118 nens i nenes van perdre la vida per l’atac d’avions alemanys i italians. Els infants que van sobreviure no oblidarien mai ni aquells ocells de ferro ni el dia a dia amb què es veien obligats a conviure. L’exposició Una infància sota les bombes mostra, fins al 31 de març al Born CCM, com les criatures van viure el conflicte.

L’exposició fa visibles les cicatrius invisibles de la guerra. I ho aconsegueix estructurant-se en tres àmbits: el primer evoca la Barcelona de 1938, l’impacte dels bombardejos en la ciutat i en les persones; el segon fa presents els nens i les nenes que, a través dels seus dibuixos, en van ser testimonis; i el tercer mostra el testimoni de persones com Josep Guinovart que van arrossegar aquesta llosa tota la vida i la van aconseguir convertir en art, en veu i en compromís.

Col·lecció Soley

Col·lecció Soley

Col·lecció Soley

Col·lecció Soley

Col·lecció Soley

Col·lecció Soley

Foto: Pérez de Rozas, Arxiu Fotogràfic de Barcelona

Foto: Pérez de Rozas, Arxiu Fotogràfic de Barcelona

Foto: Pérez de Rozas, Arxiu Fotogràfic de Barcelona

Foto: Pérez de Rozas, Arxiu Fotogràfic de Barcelona


Foto: Desconegut, Arxiu Fotogràfic de Barcelona


Exposició Una infància sota les bombes


Fins al 31 de març al Born CCM.

Activitats que es fan al voltant d’aquesta mostra:

Brots de memòria, del dijous 13 de desembre fins al 6 de gener: és una obra escultòrica de llum i so, que transforma la zona arqueològica mitjançant la llum i les ombres.

Papirus, dissabte 15 i diumenge 16 de desembre: és un espectacle infantil dedicat als qui encara somnien. Un carregador del moll i una pagesa es troben per casualitat escapant de la guerra. Junts, amb sentit de l’humor i una creativitat sorprenent, donen vida a un nou món. L’obra parla de l’amistat, de la guerra, dels temors que ens fan petits, dels sentiments i de l’esperança.

La clau és la pau, divendres 4 de gener: és un taller infantil per veure l’impacte que va tenir la Guerra Civil sobre la vida dels nens i nenes a partir dels seus dibuixos. Els participants es convertiran en reporters per repensar els conceptes de guerra i pau.

Cicle de diàlegs, des del dimecres 30 de gener fins al dimecres 3 de febrer es reflexionà sobre aspectes relacionats amb les conseqüències dels bombardeigs.

També hi ha visites guiades (d’una hora) a l’exposició de dimarts a diumenge a les 17:00.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Anna Miret a desembre 13, 2018 | 16:19
    Anna Miret desembre 13, 2018 | 16:19
    La meva mare va néixer el 13 març 1933 i recordava la seva infantesa tocada precisament pels bombardejos a Reus ella i la seva germana tres anys mes gran van viure en multitud d’ocasions les corredisses què feien per anar cap al refugi quan les sirenes anunciaven el bombardeig. Era una imatge esfereïdora quan les sorprenia d’imprevist i en alguna ocasió recordaven encara amb més neguit si no tenien temps suficient per dirigir-se al refugi la seva mare, es a dir, la meva àvia, les amagava sota del matalàs i elles tenien aquella sensació de que se’ls hi acabava l’aire i que no podien respirar. La imatge que jo he visualitzat quan ella em feia el relat era la immensa força i coratge de les dones durant les guerres. Les dones valentes que com la meva àvia treien les forces de manera insospitable d’allí un no les tenien per córrer amb els infants sota el braç i quatre pertinences fins al refugi i haver de fer tres viatges quan el bombardeig s’havia acabat per tornar cap a casa quan no hi havia perill. Es així com la desesperació i l’instint de protecció dona una força incalculable
  2. Icona del comentari de: JOAN SANROMÀ BAULÓ a juny 03, 2019 | 13:38
    JOAN SANROMÀ BAULÓ juny 03, 2019 | 13:38
    El dibuix de Josep Belza de la seva mare i germana en elmetro de Barcelona no és del fons Soley com esta circulant sino del fons del Grup Escolar Lluís Vives de l'Arxiu Municipal Contemporani de Barcelona

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa