Ai, l’amor. És un dels motors de la humanitat, des que el món és món. El Museu d’Història de Catalunya acull per primer cop una mostra que s’endinsa en la història de les mentalitats, els sentiments i les emocions. Es titula T’estimo? Una història de l’amor i el matrimoni i es pot visitar fins al 22 de maig. L’exposició repassa l’evolució de les maneres d’estimar-se al llarg del temps. Ens descobreix alguns dels elements més característics de cada època, com ara el galanteig i la seducció, les creences, els costums del dia del casament i la funció social del matrimoni com a institució.

El recorregut està format per set grans àmbits que representen les principals maneres com hem entès l’amor, la sexualitat i el matrimoni a Occident. Cadascun d’ells pren com a referència objectes materials i documentals, literaris, fílmics i musicals que ens en parlen. Els set grans àmbits són: l’amor clàssic, l’amor cristià, l’amor cortès, l’amor pagès, l’amor romàntic, l’amor i el matrimoni a l’actualitat i, per últim, el jardí de l’amor, on se’ns presenten històries d’amor paradigmàtiques que simbolitzen en si mateixes diferents aspectes de l’amor al llarg de la història.

Us oferim un tast de 14 imatges de l’exposició:

1. Escena de banquet romà. Fresc trobat a Nàpols (Itàlia).

Photoaisa


2. Miniatura del segle XII que representa el casament d’Ermengarda de Beziers, vescomtessa de Carcassona.

Photoaisa


3. Un petó apassionat.

Museu d’Història de Catalunya


4. El triomf de Galatea, obra de Raffaello Sanzio (Roma, 1581). El fresc representa el triomf de l’amor platònic sobre l’amor carnal.

Museu d’Història de Catalunya


5. Representació d’una escena sexual trobada al llibre Taqwim al-Sihhah, obra sobre higiene, dietètica i exercici centrada en la importància de la salut física i mental. Escrita a Bagdad al segle XI, fou traduïda i molt popular fins al segle XVI. Aquesta il·lustració pertany al tractat Tacunium Sanitatis, publicat a Itàlia al segle XIV.

Photoaisa


6. Representació d’un poeta en una escena galant (segle XIV, Alemanya).

Photoaisa


7. Gravat del segle XV que representa un matrimoni al dormitori.

Prisma


8. Marc Antoni i Cleopatra.

Photoaisa


9. Taller de modista.

Albertí Edicions – Museu d’Història de Catalunya


10. El Raval.

Museu Nacional d’Art de Catalunya, Barcelona. Autor: Joan Colom


11. Fotografia d’un casament.

Col·lecció Xavier Roigé – Museu d’Història de Catalunya


12. Fotografia d’un altre casament.

Col·lecció Xavier Roigé – Museu d’Història de Catalunya


13. Oscar Wilde & Lord Alfred Douglas

Museu d’Història de Catalunya


14. Les reivindicacions i manifestacions dels moviments hippies i revolucionaris durant els anys 60 del segle XX van sacsejar les formes d’amor convencionals. A la imatge, una parella a ‘The Alternative Media Conference’ (Vermont, 1970, EEUU)

Photoaisa

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Anònim a abril 24, 2016 | 12:23
    Anònim abril 24, 2016 | 12:23
    SON DUES SENSACIONS DIFERENTS QUE PODEN ANAR PER SEPARAT PERO TAMBE JUNTES, EXPLICARO NO ES FACIL PERO ENTENDRO CREC QUE PER ALGUNES PERSONES TAMPOC, M'ENAMORO FACILMENT I NECESSITO SEXE SOVINT PERO AIXO NO RESULTA FACIL TROVAR, ES FANTASTIC EL FLIRTEIG I INTENTAR SEDUÏR CREC QUE ES LO MILLOR PERO JO NECESSITO LA CIRERETA QUE HO CULMINA I AQUESTA ES EL SEXE, PENSO QUE SON TEMES QUE SEN PARLA MOLT LLEUGERAMENT PERO SEN PRACTICA POC TANT DE LA SEDUCIO COM DEL SEXE I AL MATEIX TEMPS ENCARA HI HA MOLT TABU, VEGONYA I FALTA DE SINCERITAT, TAL VEGADA SOC JO QUI NO O PORTO BE HA TOT CAS SOC JO QUI U PATEIX .....

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa